‘CenteringOuderschap kan het imago van het consultatiebureau positief veranderen’

Wie zijn de trainers en andere mensen die zich inzetten voor onze stichting en voor CenteringZorg in Nederland? Ter gelegenheid van 10 jaar CenteringZorg in Nederland stellen onze teamleden zich een voor een voor. Wilma Helmantel versterkt ons vanuit de Jeugdgezondheidzorg.

Hoe kreeg het Centering-virus jou te pakken? 

“Mijn collega’s in Oude Pekela hebben mij aangestoken met het  Centering-virus. Zij vertelden er zo enthousiast over. Zelf werk ik altijd al graag met groepen en ik geloof erg in verbinding van ouders en kinderen. Combineer je dit ook nog eens met de zorg, dan is dat helemaal prachtig. Het duurde nog wel een paar jaar voordat ik zelf in Groningen met CenteringOuderschap (CenteringParenting) kon starten. Het Centering-virus heeft mij niet meer losgelaten. Als ik met Centering bezig ben, merk ik dat er positieve energie gaat stromen. Ik word er gewoon heel blij van en het werk als jeugdverpleegkundige wordt er leuker van.”

Jouw eerste Centering-ervaring…

“De allereerste bijeenkomst vond ik heel spannend en de voorbereiding kostte veel tijd. Maar het grappige was dat de bijeenkomst heel anders verliep dan wij dachten: het bleek veel meer vanzelf te gaan!”

Wat kun jij met geen pen beschrijven als het om Centering gaat…?

“Wat ik zie gebeuren als de ouders ervaringen met elkaar delen en veel steun van elkaar ervaren… Maar ook: hoe natuurlijk de belangrijkste onderwerpen gewoon vanzelf aan bod komen. Iemand brengt iets ter sprake en dat raakt weer aan zoveel andere dingen. Zo vroeg een ouder eens: “Hoe babyproof maken jullie je huis?” Deze vraag bracht al zoveel naar boven: Wat vind jij belangrijk om je kind te leren? Hoeveel kan je hebben als ouder? Wat zegt het gedrag van je peuter over het karakter van je kind? Heb je de energie om de hele dag ‘nee’ te moeten zeggen tegen je kind of ruim je liever de spullen op waar je kind niet bij mag komen? Ook veiligheid kwam natuurlijk ter sprake. Uit het gesprek hierover wordt heel mooi duidelijk, dat iedere ouder verschillend is en andere gedachten en wensen heeft met betrekking tot de opvoeding, relatie en communicatie. Ik vind dit iedere keer weer bijzonder om te ervaren.”

“CenteringZorg zou overal voor alle zwangeren en ouders mogelijk moeten zijn.”

Wat zeg jij over CenteringZorg op verjaardagsfeestjes? 

“Dat het mijn werk veel leuker heeft gemaakt en dat het consultatiebureaubezoek veel leuker wordt als je dit met meerdere ouders in een groep kan doen. Het imago van het consultatiebureau kan beter. CenteringOuderschap helpt dit imago positief te veranderen, doordat er bij groepsgewijze zorg meer tijd is om onderwerpen en vragen met elkaar te bespreken. Ouders weten over het algemeen veel antwoorden wel zelf en met elkaar weet je veel meer dan alleen. Het werkt heel relativerend, omdat ouders merken dat iedereen wel wat heeft. Er worden makkelijker kwetsbare onderwerpen ter sprake gebracht. Je ziet mooie interacties ontstaan tussen ouders en de kinderen. En het levert ook nog leuke contacten op, waarop ouders later kunnen terugvallen.”

Hoe raakte je betrokken als trainer?

“Ik voelde mij erg vereerd toen ik gebeld werd, dat ze mij als trainer wilden hebben. Ik voelde mij heel erg gezien en dit gaf mij veel zelfvertrouwen. Helaas heeft het door Corona wel wat langer geduurd voordat ik ook werkelijk zelf een training kon geven, maar inmiddels ben ik lekker aan het oefenen. Ik voel mij erg fijn bij de andere Centering-trainers. Zij zijn creatieve denkers en erg flexibel  en makkelijk in de omgang. Ik voel mij als een vis in het water.”

Wie is Wilma?

Wilma Helmantel werkt als jeugdverpleegkundige bij de GGD Groningen, momenteel op een asielzoekerscentrum. Ze geeft ook yogales in het dorp Eelde-Paterswolde, waar ze woont. “Ik hou ervan om op mijn hoofd te staan en ik doe sinds kort ook aan koudwaterzwemmen.” Wilma is sinds 2017 actief met CenteringZorg. Eerst draaide ze zelf CenteringOuderschap-groepen en nu geeft ze trainingen aan professionals samen met de andere Centering-trainers. Lees ook dit interview met Wilma 

Wilma Helmantel

Meer lezen over CenteringOuderschap

Bericht delen: