Tweedaagse training

Om Centering-groepen te begeleiden volg je als zorgprofessional een tweedaagse training met verdiepingsmodule (=3 x intervisie binnen twee jaar na het volgen van de tweedaagse training). In deze training leer je de achtergrond en inhoud van het Centering-model kennen. Er is aandacht voor implementatie en het werven van deelnemers, en volop gelegenheid om praktijkoefeningen te doen.

Algemene kenmerken tweedaagse training

 • twee aaneengesloten dagen

 • van 9:00 uur tot 17:00 uur

 • minimaal 10, maximaal 16 deelnemers. Bij té weinig deelnemers kunnen wij de training annuleren.

 • prijs € 750,- per persoon: 2 dagen training, inclusief lunch en materialen. Het trainingmateriaal bestaat uit: 1 Begeleidersgids; 1 Handleiding per sessies-map; 1 Zwangerschapsboekje.

 • vereiste vooropleiding/aanvangsniveau: voor iedereen die werkzaam is in professionele geboorte- en jeugdgezondheidszorg. Bij twijfel neem contact op met training@centeringzorg.nl

 • accreditatie van de training is toegekend voor het Kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Organisatie voor Verloskundigen, 12 punten), het KCKZ (Kwaliteitscentrum Kraamzorg, 6 punten)  en V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, 12 punten).

Bekijk de trainingsdata en schrijf je in

Wat deelnemers zeggen over de training

Deelnemers aan de Centeringtraining in 2023

Verdiepingsmodule

Om de kwaliteit van CenteringZorg te garanderen volgt er na de initiële tweedaagse training een verdiepingsmodule. Uit ervaring blijkt dat verloskundigen/zorgverleners na de tweedaagse training eerst zelf aan de slag gaan met de aangeleerde essentiële elementen en faciliterende gespreksvoering. Na het opstarten van de groepen en het adapteren van de essentiële elementen aan hun eigen populatie is het van belang om de competenties, die een centeringfacilitator nodig heeft en die nog ontbreken aan hun eigen kwaliteiten, verder te ontwikkelen. Hiervoor is de verdiepingsmodule nodig welke bestaat uit het bijwonen van 3 live of online intervisies.

Algemene kenmerken verdiepingsmodule

 • 3 bijeenkomsten

 • live (3 uur) of online (2,5 uur + voorbereidende opdracht 0,5 uur)

 • kosten (2023) € 50,- per keer

 • af te ronden binnen 2 jaar na datum tweedaagse training

 • minimaal 2 mnd. tussen 2 bijeenkomsten plannen

 • accreditatie 3 punten in kwaliteitsregisters KNOV, KCKZ en V&V

Minimaal 2 zorgverleners

Bij implementatie van centering-zorg in een organisatie verdient het aanbeveling om minimaal twee zorgverleners te laten deelnemen aan de training. De groepen worden altijd door twee professionals begeleid. Met een extra geschoolde professional is continuïteit gewaarborgd bij uitval van een van de begeleiders.

Traininglocatie: Utrecht

Wij geven training op een vaste locatie in Utrecht. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor training op maat, bij jouw organisatie. Lees hier meer over bij Trainingen op locatie/maatwerk.

Let op: Voordat je kunt deelnemen aan een training dien je eerst een uitgebreid gesprek te hebben over invoering van het Centering model in jouw organisatie. Lees hiervoor de informatie bij Starten met CenteringZorg en Implementatie.

Trainingen voor professionals uit geboorte- en jeugdgezondheidszorg en sociaal domein

Onze centering-trainingen zijn geschikt voor zorgprofessionals uit verschillende zorggebieden (jeugdgezondheidszorg, geboortezorg, diabeteszorg en soc. domein). De inhoud van een training voor bijvoorbeeld geboortezorgprofessionals is voor 80% identiek aan de training voor JGZ-medewerkers. De besproken onderwerpen zijn anders maar de methodiek is gelijk. Omdat we met 2 trainers werken is er voldoende ruimte om aandacht aan specifieke geboortezorg- of jeugdgezondheidszorgonderwerpen te besteden.

Doorlopende lijn CenteringZwangerschap naar CenteringOuderschap

Het mooie van een deze trainingen is dat zorgprofessionals uit verschillende disciplines elkaar leren kennen en een team kunnen worden. Dit kan de voortgang van bijvoorbeeld CenteringZwangerschap naar CenteringOuderschap eenvoudiger maken.

Bekijk de trainingsdata en schrijf je in