Veelgestelde vragen

Home  Centering­Zwangerschap  Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de vragen op een rijtje gezet die zwangeren ons vaak stellen. Via Vind zorgverlener vind je de verloskundigenpraktijken die getraind zijn om CenteringZwangerschap (CenteringPregnancy) aan te kunnen bieden. Hier kunnen ze jouw vragen natuurlijk ook beantwoorden.

Heb je een andere vraag? Stel ons deze dan via het contactformulier (je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord).

Op welk moment in de zwangerschap start CenteringZwangerschap?2020-11-30T13:33:48+01:00

Als je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent kun je deelnemen aan een centering-groep. Ben je al wat verder in de zwangerschap of net verhuisd en wil je nog graag meedoen? Vraag je zorgverlener naar de mogelijkheden.

Krijg ik vrij van mijn werk voor CenteringZwangerschap?2020-11-30T13:35:51+01:00

In je zwangerschap krijg je vrij voor het bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog. Er zijn tijdens je zwangerschap negen bijeenkomsten die vooraf zijn afgesproken. Ook voor je werkgever is dit dus makkelijk omdat jullie al in het begin van je zwangerschap een oplossing kunnen vinden. Als je het fijn vindt is er een brief voor je werkgever waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om mee te doen aan CenteringZwangerschap. Deze brief kun je opvragen bij jouw Centering-verloskundige.

Wat als ik een vraag liever niet in de groep wil bespreken?2020-11-30T13:37:07+01:00

Tijdens de centering-bijeenkomsten mag je ervaringen of gevoelens delen, maar dat hoeft niet. Jij bepaalt wat je wilt vertellen. Er is altijd een moment met je zorgverlener alleen, waarin je vragen kunt stellen. Vaak is het zo dat meer vrouwen met dezelfde vragen of gevoelens zitten. Het gebeurt dus vaak dat de vragen die anderen stellen voor jou ook belangrijk zijn. Doordat je elkaars ervaringen herkent, kan het dan juist heel fijn zijn om die met elkaar te bespreken.

Ik ben al eerder zwanger geweest, is het dan nog wel zinvol om mee te doen aan CenteringZwangerschap?2020-11-30T13:38:13+01:00

Iedere zwangerschap is weer anders en je hebt nu waarschijnlijk andere vragen hebt dan bij je eerdere zwangerschap(pen). Daarnaast kan het fijn zijn om tijd te nemen om stil te staan bij deze zwangerschap: wat doet het met jou als moeder, wat gaat er in je gezin veranderen en hoe kun je dat het beste aanpakken? Je hebt zelf een grote invloed op wat er in de bijeenkomsten wordt besproken, dus alles wat voor jou belangrijk is komt aan bod.