Veelgestelde vragen

Home  Centering­Zwangerschap  Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de vragen op een rijtje gezet die zwangeren ons vaak stellen. Via Vind zorgverlener vind je de verloskundigenpraktijken die getraind zijn om CenteringZwangerschap (CenteringPregnancy) aan te kunnen bieden. Hier kunnen ze vragen van zwangeren natuurlijk ook beantwoorden.

Heb je een andere vraag? Stel ons deze dan via het contactformulier (je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord).

Op welk moment in de zwangerschap start CenteringZwangerschap?2020-11-30T13:33:48+01:00

Als je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent kun je deelnemen aan een centering-groep. Ben je al wat verder in de zwangerschap of net verhuisd en wil je nog graag meedoen? Vraag je zorgverlener naar de mogelijkheden.

Krijgt een zwangere vrij van werk voor CenteringZwangerschap?2023-01-17T10:55:27+01:00

In de zwangerschap krijg je vrij voor het bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog. Er zijn tijdens de zwangerschap negen bijeenkomsten die vooraf zijn afgesproken. Ook voor werkgevers is dit dus makkelijk omdat er al in het begin van de zwangerschap een oplossing gevonden kan worden voor de momenten dat de zwangere afwezig is. Er is een brief voor werkgevers waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om mee te doen aan CenteringZwangerschap. Deze brief kan de zwangere opvragen bij de Centering-verloskundige. De Centering-verloskundige kan de brief downloaden bij de documenten op het afgesloten deel van deze website.

Wat als een deelnemer een vraag liever niet in de groep wil bespreken?2023-01-17T10:59:33+01:00

Tijdens de centering-bijeenkomsten mag men ervaringen of gevoelens delen, maar dat hoeft niet. De deelnemer bepaalt zelf wat ze wil vertellen. Er is altijd wel een moment met de zorgverlener alleen, waarin zij vragen kan stellen. Vaak is het echter wel zo dat andere ouders met dezelfde vragen of gevoelens zitten. Het kan dus zijn dat iemand anders die vraag inbrengt. Doordat men elkaars ervaringen herkent, kan het dan juist heel fijn zijn om die met elkaar te bespreken.

Is het nog wel zinvol om mee te doen aan CenteringZwangerschap bij een tweede of latere zwangerschap?2023-01-17T10:57:57+01:00

Iedere zwangerschap is weer anders en er zijn nu waarschijnlijk andere vragen dan bij een eerdere zwangerschap(pen). Daarnaast kan het fijn zijn voor de zwangere om tijd te nemen om stil te staan bij deze zwangerschap: wat doet het met jou als moeder, wat gaat er in je gezin veranderen en hoe kun je dat het beste aanpakken? Deelnemers hebben zelf een grote invloed op wat er in de bijeenkomsten wordt besproken, dus alles wat belangrijk is komt aan bod.