Online CenteringZorg voor een heel kwetsbare groep in de eerste 1000 dagen
Speciaal voor zwangeren en moeders uit Eritrea is er de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan groepsgewijze ondersteuning via Zoom, aangeboden door een verloskundige en een Eritrese cultuur-mediator. Er start elke maand een nieuwe groep, waarbij circa vijftien zwangeren kunnen aansluiten. Als de baby geboren is, kunnen deelnemers desgewenst ook 8 ouderschapsbijeenkomsten volgen.
Waarom dit aanbod
Zwangeren die zijn gevlucht uit Eritrea zijn vaak nog relatief kort in Nederland. Ze spreken vaak nog geen Nederlands, weten nog weinig van de Nederlandse cultuur en gezondheidszorg, en het verschil met hun eigen land en cultuur is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg: zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld zijn en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen.
Online-groepsbijeenkomsten in eigen taal
Tijdens de zwangerschap komen de vrouwen in totaal tien keer bijeen. In deze sessies praten ze met de verloskundige en cultuur-mediator in eigen taal over verschillende thema’s die voor hen relevant zijn, zoals zwangerschap, bevalling en geboorte. Er wordt onder andere besproken wie ze kunnen bellen bij vragen of wanneer de bevalling begint. Vrouwen die moeder zijn, kunnen acht ouderschap-bijeenkomsten bijwonen. Ook in deze bijeenkomsten worden onderwerpen als huiselijk geweld en besnijdenis aangekaart.
Deze onderwerpen komen aan bod:
In de zwangerschapsbijeenkomsten:
- Praktische regelzaken: kraamzorg, erkenning, kraampakket, babyspullen
- Prenataal Huisbezoek JGZ
- Vaccinatie (kinkhoest)
- Gezonde leefstijl
- Wanneer bel je met spoed de verloskundige? (spoedbelinstructies)
- Zwangerschapsklachten
- IJzertekort
- Zwangerschapsdiabetes
- Prenatale onderzoeken
- Seksualiteit en anticonceptie
- Huiselijk geweld
- De bevalling (en welke opties je als vrouw hebt)
- De medische bevalling
- Mentale gezondheid
- Borstvoeding
- Moederschap
- Besnijdenis
- Verwijderen van de huig
- Wat is jeugdgezondheidszorg
- Het kraambed
- Veiligheid pasgeborene
In de ouderschapsbijeenkomsten:
- Zelfzorg moeder
- Verschil opvoeding Eritrea – Nederland
- Uithuisplaatsing en Veilig Thuis
- Rechten van het kind
- Veiligheid kind in en buitenshuis
- Ontwikkeling kind en Van Wiechenschema
- Consultatiebureau en vaccinaties
- Taalontwikkeling
- Nederlands schoolsysteem
- Positief opvoeden
- Huisarts, huisartsenpost, 112
- Seksuele opvoeding
Samenwerking met de eigen verloskundige
De online centering-groepen bieden extra ondersteuning, aanvullend op de zorg van de eigen verloskundige. De verloskundige blijft medisch verantwoordelijk voor de zwangere en voert de medische controles uit.
“Regelmatig starten dames met een Eritrese achtergrond uit onze praktijk bij een online-groep, en ze zijn allemaal heel erg enthousiast! Ik kan in de spreekkamer merken dat deze dames hierdoor beter op de hoogte zijn van het Nederlandse geboortezorgsysteem, wat hen rust en vertrouwen geeft.” Tara Sevenich – verloskundige en praktijkeigenaar
Achtergrond
Amsterdamse verloskundigen ervoeren dat ze geen goede zorg konden bieden aan zwangeren uit Eritrea, vanwege de taal- en cultuurbarrière. In 2018 ontwikkelden Anne Bedaux (centering-verloskundige en trainer) en Amy Welde Selase (cultuur-mediator) daarom cultuursensitieve CenteringZorg voor Eritrese zwangeren. De groepszorg bleek goed te werken. Lees het interview of bekijk de video. In april 2019 verscheen een NRC-reportage van een groepsbijeenkomst.
Van live naar online – Tot het uitbreken van de coronapandemie vonden de groepsbijeenkomsten plaats in Amsterdam. Vanwege de lockdown werd er snel en met succes overgeschakeld op online-bijeenkomsten. Het werd daardoor mogelijk om vrouwen uit het hele land te kunnen laten deelnemen. Met steun van Bernard van Leer Foundation start er nu maandelijks een nieuwe groep.
CenteringZorg voor Eritrese zwangeren won de Avicennaprijs 2020: een tweejaarlijkse stimuleringprijs voor een project dat een bijzondere bijdrage levert aan het verbeteren van de gezondheid van mensen met een migratieachtergrond in Nederland.
Verwijzing en deelname
Er zijn geen voorwaarden of drempels voor verwijzing of deelname. Iedereen mag iemand verwijzen: professional uit eerste en tweede lijn, vrijwilliger en buurtgenoot. Iedere zwangere en moeder uit Eritrea is welkom, ook als ze geen verblijfsvergunning heeft. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan hier Leest de zwangere Tigrinya? Gebruik dan deze link (of print deze flyer)
De cultuur-mediator belt de vrouw op en vertelt haar in Tigrinya wat ze van de groep kan verwachten. Als ze mee wil doen, is ze van harte welkom. De verwijzer ontvangt een bevestiging.
Informatie voor verwijzers
- Heb je vragen? Stuur een e-mail naar CPEritrea@gmail.com
- Lees en gebruik ons informatiesheet voor verwijzers
- Leest de zwangere Tigrinya? Gebruik dan deze link of print deze flyer
- Lees de ervaringen van een Amsterdamse verloskundige en verwijzer