Online ondersteuning

Zwangeren die vanwege de oorlog zijn gevlucht uit Oekraïne, kunnen gratis deelnemen aan online groepsgewijze ondersteuning in eigen taal. Wie zich aanmeldt kan vrijwel meteen instromen. Er is elke week een online-bijeenkomst. Deelnemers kunnen in- en uitstromen wanneer ze willen. 

Deelnemers wonen vijf online-bijeenkomsten bij, begeleid door een verloskundige en een Oekraïense co-begeleider. Per bijeenkomst kunnen maximaal 12 zwangeren meedoen. Het doel is de deelnemers te verbinden met de Nederlandse geboortezorg, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken over hun zwangerschap, bevalling en de geboorte van hun kind in Nederland. Dit aanbod is aanvullend op de reguliere verloskundige zorg voor deze vrouw en kan die natuurlijk niet vervangen.

Aanmelden

Ben je in contact met een Oekraïense zwangere of heb je een Oekraïense zwangere onder controle? Meld haar hier aan. We bellen haar dan op en geven haar toelichting in het Oekraïens.

Leest de zwangere Oekraïens, Russisch en/of Engels? Laat haar dan dit bericht lezen of stuur het haar toe.

Iedere Oekraïense zwangere is welkom en deelname is gratis. Er zijn geen voorwaarden of drempels voor aanmelding en deelname. Iedereen mag iemand aanmelden en een zwangere kan ook zichzelf aanmelden.

Vijf online bijeenkomsten

Tijdens de vijf online-bijeenkomsten praten de vrouwen met elkaar praten over voor hen relevante thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over:

 • Nederlandse geboortezorg ten opzichte van de Oekraïense geboortezorg
 • Praktische regelzaken, zoals kraamzorg, erkenning/burgerlijke stand, kraampakket, babyspullen
 • Gezonde leefstijl
 • Wanneer bel je met spoed de verloskundige? (spoed-belinstructies)
 • Mentale gezondheid
 • Zwangerschapsklachten
 • Vaccinaties
 • De bevalling (en welke opties je hebt)
 • De medische bevalling
 • Borstvoeding
 • Wat is jeugdgezondheidszorg
 • Het kraambed
 • Veiligheid pasgeborene

Waarom dit aanbod

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 7.600 vluchtelingen opgenomen in Nederland onder wie veel moeders zonder partner en ook zwangeren. Hoeveel Oekraïense zwangeren er in Nederland zijn is niet bekend. Deze zwangeren worden uiteraard opgevangen door de Nederlandse geboortezorg, maar er zijn bij vluchtelingen veel factoren die hen extra kwetsbaar maken en die de zorg bemoeilijken. Deze vrouwen gaan hier straks alleen bevallen, veelal zonder partner, familie of of netwerk. Ze spreken nog geen Nederlands en niet altijd goed Engels, en tolken zijn maar beperkt beschikbaar, waardoor het contact met zorgverleners moeizaam is en minder veiligheid biedt. Ze zijn niet bekend met de Nederlandse geboortezorg en moeten worden meegenomen in tal van keuzes die een rol spelen tijdens de zwangerschap en bevalling en na de geboorte van hun kind.

Aanvullend op de verloskundige zorg

Online groepszorg kan de gewone verloskundige zorg en medische controles natuurlijk niet vervangen. Dit aanbod is aanvullend op de verloskundige zorg die de vrouw ontvangt. Het is bedoeld om haar beter te kunnen informeren en betrekken bij haar geboortezorg, door aan te sluiten op de kennis, cultuur en beleving van Oekraïense vrouwen. Deelnemers komen bovendien in contact met zwangere landgenoten die elders in Nederland verblijven. Zij blijven in een appgroep met elkaar in verbinding staan en kunnen elkaar blijven steunen.

Stimuleer deelname aan CenteringZwangerschap

Het liefst zien we dat deze vrouwen ook meedoen aan de (live) CenteringZwangerschap-groepen in de verloskundigenpraktijk in de buurt. De centering-materialen zijn daarom ook in het Oekraïens verkrijgbaar! De communicatie verloopt misschien wat moeizamer doordat iemand misschien nog weinig Nederlands spreekt. Maar het meedoen in een Nederlandse of Engelstalige groep helpt haar juist om vertrouwd te raken in haar huidige leefomgeving en een sociaal netwerk op te bouwen.

Achtergrond

Dit project wordt ontwikkeld en aangeboden door Stichting Centering Nederland, en ondersteund door CPZ en KNOV. Het komt tot stand met financiering van de Bernard van Leer Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor een sterke start voor alle kinderen.

Dit aanbod is een navolging van het zeer succesvolle online project voor Eritrese zwangeren, winnaar van de Avicennaprijs 2020. Het is mogelijk en zelfs wenselijk gebleken om heel kwetsbare Eritrese zwangeren te bereiken met een online aanbod dat hen wegwijs maakt met de Nederlandse geboortezorg. De vrouwen geven aan dat online makkelijker voor ze is, omdat ze niet hoeven te reizen en geen oppas hoeven te regelen. Bovendien wonen Eritrese zwangeren, net als Oekraïense zwangeren, verspreid over het hele land waardoor live-groepsbijeenkomsten in eigen taal moeilijker te organiseren zijn. Net als Oekraïense zwangeren zijn Eritrese zwangeren vaak nog maar kort in Nederland, waardoor ze nog geen Nederlands spreken en de communicatie met zorgverleners moeizaam is. Door hun deelname aan de online centering-groep zijn ze beter in staat om bewuste keuzes te maken tijdens de zwangerschap en bevalling. Een voormalig-deelnemer: “Ik ben dankbaar dat ik mocht meedoen, want ik wist bijna niks en nu wel. De groep voelt als familie.”

Samen weet je meer

Groepsgewijze zorg op basis van het Centering-model leidt bij zwangeren en jonge gezinnen tot meer reflectie, bewustwording, empowerment, so­ciale support en veerkracht. Uit zowel nationaal als internationaal onderzoek blijkt het positieve effect van deze zorg op de gezondheid van moeder en kind, vooral bij vrouwen met een lage sociaaleconomische status.

Meer informatie