Veelgestelde vragen

Home  CenteringOuderschap  Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de vragen op een rijtje gezet die ouders of professionals uit de JGZ ons vaak stellen. Via Vind zorgverlener vind je de consultatiebureau’s of andere organisaties die getraind zijn om CenteringOuderschap (CenteringParenting) te kunnen bieden. Hier kunnen ze jouw vragen natuurlijk ook beantwoorden.

Heb je een andere vraag? Stel ons deze dan via het Contactformulier (je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord).

Hoe sluiten deze groepen aan bij andere programma’s?2023-01-17T10:50:53+01:00

De groepen bieden een uitstekende gelegenheid om programma’s zoals Stevig ouderschap en Moeders Informeren Moeders (MIM) te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uit deze programma’s als tweede begeleider kiezen. Zo ontstaat de mogelijkheid om meer zorg op maat te bieden. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om aan te sluiten op het CenteringZwangerschap-programma. Zoals door al in een vroeg stadium te spreken over bijvoorbeeld de maternale kinkhoestvaccinatie of over veilig slapen.

Onderstaande flyer kun je aan ouders geven op het consultatiebureau. Bij iedere bestelling van CenteringOuderschap-materialen in de webshop wordt een pakket van 50 flyers meegeleverd.

Wat gebeurt er na de afronding?2023-01-17T10:46:35+01:00

Na 15 maanden is het programma afgerond. Veel ouders willen na het eerste jaar echter graag door. Sommige organisaties sluiten daarom aan bij peutergroepen, zoals ‘Peuter in zicht’.

Hoeveel kost invoering van CenteringOuderschap?2023-05-10T19:59:55+02:00

De kosten zitten voor een klein deel in de training en materialen. Belangrijker is de inzet van medewerkers en de extra tijd die het kost om deze manier van zorg te implementeren. Veel gemeenten zijn bereid om de invoering van CenteringOuderschap financieel te ondersteunen, vaak vanuit de Kansrijke Start-gelden. Trek voor de invoering zeker twee jaar uit. Kijk overigens niet alleen naar de kosten, maar altijd ook naar de opbrengsten. Wil je ervaringen van andere JGZ-organisaties horen, neem dan contact met ons op.

Wat voor ruimte heb je nodig voor een Centering-groep?2023-01-17T10:44:02+01:00

De locatie moet voldoende ruimte bieden voor een groep ouders en voor een individuele controle. Belangrijk is natuurlijk dat de ruimte aantrekkelijk is voor ouders en kinderen en voldoende veiligheid en privacy biedt. Denk natuurlijk ook aan speelgoed en gezonde snacks.

Heb ik speciale materialen nodig om een groep te starten?2023-01-17T10:42:41+01:00

Tijdens de training ontvang je een uitgebreide handleiding per sessie. Verder zijn er ondersteunende materialen die je helpen om zoveel mogelijk uit de bijeenkomsten te halen. En vaak willen JGZ-organisaties hun draaiboek best met je delen.

Hoe zorg ik ervoor dat ouders meedoen?2023-07-19T13:48:29+02:00

In sommige regio’s stromen ouders vanuit een CenteringZwangerschap-groep door naar een CenteringOuderschap-groep. Deze groep kun je dan nog aanvullen met ouders van kinderen die in dezelfde periode geboren zijn. Het is ook mogelijk om een groep ouders te werven met kinderen die in dezelfde maand geboren zijn. Wordt in jouw regio CenteringZwangerschap/CenteringPregnancy geboden? Maak dan tijdens een van de laatste bijeenkomsten kennis met de zwangeren en vertel ze over de JGZ. Vertel dan ook dat jullie een oudergroep starten en pols wie daarvoor interesse heeft. Ouders die eenmaal hebben deelgenomen aan een groep zijn vaak enthousiast. Vrijwel altijd is de ervaring dat de groep na afloop graag verder zou willen.

Werving

Wij geven op aanvraag ook (online) workshops voor niet-getrainde zorgverleners. Hierin kunnen zij leren over het Centeringmodel en hoe zij succesvol deelnemers kunnen werven voor de Centeringgroepen. Neem hiervoor contact op met info@centeringzorg.nl

Hoe gaat het met het invoeren van kinddossiers?2023-01-17T10:39:58+01:00

Het kinddossier wordt net als gewoonlijk tijdens het medische onderzoek ingevuld. Als zich tijdens de bijeenkomst bijzonderheden voordoen, kan dit eventueel worden toegevoegd.

Is het plannen van de bijeenkomsten lastig?2023-01-17T10:39:05+01:00

Plannen is soms best een uitdaging. Het is handig om de planning door één persoon te laten doen, die gevoel heeft bij hoe de groepen verlopen. Ook helpt het natuurlijk om een tijdstip en dag te kiezen waarop veel ouders kunnen. Hulp nodig? We geven je graag voorbeelden van andere organisaties.

Wie begeleiden de groepen?2023-01-24T14:49:28+01:00

Iedere bijeenkomst wordt begeleid door twee professionals: een jeugdverpleegkundige, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en het inschatten van risico’s en de co-begeleider, bijvoorbeeld een consultatiebureau-assistent. Deze laatste kan het wegen en meten aanleren en begeleiden. Dit kan ook iemand uit het wijkteam of sociaal domein zijn. Daarnaast zal de jeugdarts een paar keer aanwezig zijn voor de benodigde medische controles. Bijvoorbeeld bij 1, 3, 6 en 11 maanden kan de arts aansluiten maar deze hoeft niet de hele sessie aanwezig te zijn.
Bij JGZ organisaties die met functiedifferentiatie werken kan de verpleegkundige de medische controles uitvoeren en is er in principe geen jeugdarts nodig.

Uit hoeveel bijeenkomsten bestaat CenteringOuderschap?2023-01-24T14:45:02+01:00

Het aantal bijeenkomsten is afhankelijk van de zorg die je nu geeft. Het huisbezoek en eerste consult is vaak individueel. Daarna kunnen er bijeenkomsten zijn bij 4 weken en bij 2, 3, 4, 6, 8 en 11 maanden. Samen met de ouders bepaal je als organisatie zelf op welke momenten de groepen plaatsvinden. Als er ook CenteringZwangerschap in de regio wordt aangeboden, dan kan je de groepen door laten lopen. Het is dan mogelijk dat er zowel zwangeren als moeders met baby’s aanwezig zijn bij 1 of 2 bijeenkomsten. De verloskundige en de jeugdverpleegkundige zijn dan beiden aanwezig. Bespreek samen met de verloskundigenpraktijk hoe jullie dit in willen vullen.

Wat als een deelnemer een vraag liever niet in de groep wil bespreken?2023-01-16T17:36:46+01:00

Tijdens de centering-bijeenkomsten mag men ervaringen of gevoelens delen, maar dat hoeft niet. De deelnemer bepaalt zelf wat ze wil vertellen. Er is altijd wel een moment met de zorgverlener alleen, waarin zij vragen kan stellen. Vaak is het echter wel zo dat andere ouders met dezelfde vragen of gevoelens zitten. Het kan dus zijn dat iemand anders die vraag inbrengt. Doordat men elkaars ervaringen herkent, kan het dan juist heel fijn zijn om die met elkaar te bespreken.

Kunnen vaders/partners ook meedoen aan CenteringOuderschap?2023-01-16T17:40:07+01:00

Het centering-programma is geschreven voor beide ouders. Zij bepalen dus zelf wie van hen meedoet. Vaak is het ook mogelijk dat zij samen komen. Om elkaar goed te leren kennen, is het wel belangrijk dat de deelnemers zoveel mogelijk alle bijeenkomsten aanwezig zijn. De data voor de bijeenkomsten zijn bij de start bekend, ouders kunnen dus vooraf bekijken wie van hen erbij kan zijn.

Welke onderwerpen worden er in de CenteringOuderschap bijeenkomsten besproken?2020-11-30T15:57:34+01:00

In het centering-programma worden veel dingen besproken die te maken hebben met de ontwikkeling van je baby en je eigen herstel na de bevalling. Wanneer gaat mijn baby vaste voeding eten? En wat kan ik dan het beste geven? Hoe ga ik ermee om als mijn baby veel huilt? Hoe kan ik mijn baby stimuleren in zijn of haar ontwikkeling? Ouderschap en opvoeden, hoe ga ik daar mee om? Er is ruimte om al jouw vragen te bespreken.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!