Waar komt CenteringZorg vandaan?

CenteringPregnancy (CenteringZwangerschap) is in 1995 ontstaan in de Verenigde Staten.

Binnen het ‘Childbearing Childrearing Center’ van de University of Minnesota zocht men naar een zorgmodel voor zwangerschap, dat beter zou aansluiten bij de wensen van consumenten en zorgverleners. Verloskundige Sharon Schindler Rising stond aan de wieg van dit model en publiceerde in 1995 haar eerste artikel hierover. In januari 2017 verscheen een boek over de onderliggende theorieën en resultaten van het model.

Van de VS naar Nederland

CenteringPregnancy en CenteringParenting zijn ontwikkeld door het Centering Healthcare Institute in de VS. TNO Child Health heeft een overeenkomst met het Centering Healthcare Institute om het Centering-model in Nederland te implementeren, door training van zorgverleners en het ondersteunen van organisaties bij de implementatie. Sinds juni 2017 zijn deze taken overgenomen door Stichting Centering Nederland.

In de Verenigde Staten valt CenteringPregnancy onder ‘the Centering Model’, dat breder toepasbaar is in de gezondheidszorg. Meer informatie vind je op www.centeringhealthcare.org

In onderstaande youtube-video vertelt grondlegger Sharon Schindler Rising over het CenteringZorg-model.