Wat is ‘huiselijk geweld’ en wat als dit met jou gebeurt?

Huiselijk geweld komt binnen Eritrese vluchtelingengezinnen veel voor. Eritrese vrouwen die via gezinshereniging naar Nederland komen en door hun man worden mishandeld, weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp.  Ze spreken geen Nederlands of Engels, een tolk wordt vaak niet ingezet, ze kennen organisaties als Veilig Thuis niet, en vertrouwen de politie niet. In onze online-bijeenkomsten voor (aanstaande) moeders uit Eritrea komt het onderwerp huiselijk geweld dan ook steevast aan bod. 

Lees in onderstaand fragment hoe kortgeleden binnen een van onze online-bijeenkomsten gesproken werd over huiselijk geweld. Doordat iedere vrouw haar eigen inbreng en vragen heeft, en doordat onze deelnemers elkaar onderling aanvullen, ontstaat een bredere kijk en handelingsperspectief.

Over ‘slaan’

 • “Dit is niet toegestaan in mijn relatie, als ik iets verkeerd doe, moet hij het op een andere manier uitleggen. Slaan is eigenlijk wel mishandeling.”
 • “Ja dit vind ik ook.”
 • “Mannen denken altijd als een vrouw al een kind heeft, is het leven wel klaar. Dan gaat hij haar onderdrukken. Onderdrukking is ook mishandeling.”
 • Het ergste is als iemand je gaat uitschelden. Woorden kunnen ook pijn doen.”
 • “Iemand kleiner maken, roddelen over jou met iemand anders. Helemaal niks zeggen, dat je juist helemaal niet meer met iemand praat. Stilte kan ook wel gevaarlijk zijn, je weet niet waar je aan toe bent. Gaat hij je slaan? Is er iets? Dat voelt ook onveilig.”
 • “In Nederland mag je niet slaan.”
 • “In Eritrea houdt de familie mishandeling binnen de familie, je wordt onderdrukt, het komt niet naar buiten. Zeker in een dorp is dit zo. In de stad is het misschien anders, dan komen vrouwen soms wel naar buiten en kunnen ze in hun gelijk worden gesteld.”
 • “Je hebt een vrouwenorganisatie die voor je op kan komen. In dorpen is dit anders.”
 • “Ik ken niemand die actie heeft ondernomen tegen haar man bij mishandeling, ook niet in de stad, ik hoor alleen ‘die heeft een gebroken been’, ‘die heeft een gebroken kaak’. Niet ‘die heeft hulp gezocht’. Het is heel zeldzaam dat vrouwen hulp zoeken en krijgen.”
 • “Het heeft niet te maken met de stad en het dorp, het heeft te maken met de persoon. Wat beslist iemand zelf. Je moet het duidelijk kunnen formuleren. Je kunt ook een schadevergoeding krijgen van je eigen partner. Je krijgt een paar gram goud. Je kunt ook iemand aanklagen, maar dat dat doet niemand omdat je dan door de hele gemeenschap wordt onderdrukt.”

Tekst gaat na onderstaand kader en foto verder

Argos/VPRO kreeg in 2018 signalen van grootschalig huiselijk geweld binnen Eritrese vluchtelingengezinnen. Argos volgde enkele maanden de Eritrese hulpverleenster Betty Teklemariam en stuitte op heftige gevallen van huiselijk geweld. Zware lichamelijke mishandeling, verkrachting, kindermishandeling. Als deze vrouwen uiteindelijk toch bij de politie of een hulpverleningsorganisatie terecht komen, weten die er niet goed raad mee.

Beluister de Argos-uitzending Hoe het misgaat na gezinshereniging van Eritrese vluchtelingen: ‘Veilig Thuis? Nooit van gehoord’

Waar kun je in Nederland het beste hulp zoeken als je wordt mishandeld?

 • “Bij de autoriteiten, bij de wet.”
 • “Ik weet het niet. De politie?”
 • “Je moet bellen, er is zo’n nummer!”

Veilig thuis: 0800 2000 

 • “Eerst gaan ze met je in gesprek om te kijken wat er aan de hand is. Als het niet veilig is, gaan ze kijken wat er kan gebeuren, misschien kun je beter weg bij je partner en helpen ze je daarbij.”
 • “Als je zelf Nederlands kunt praten, kun je zelf bellen, anders kun je ook iemand van vluchtelingenwerk vragen om voor je te bellen.”
 • “Je kunt ook anoniem bellen.”
 • “Heel veel Eritrese vrouwen worden vermoord door hun partner omdat ze niet op tijd hulp krijgen. Je kunt beter hulp vragen zodat het voor beide veilig blijft, ook voor de man. De politie kan hierbij helpen en veilig thuis.”
 • “Wat betekent dat in mijn situatie? Als je geen verblijfsvergunning hebt, kun je dan ook hulp krijgen bij huiselijk geweld?”

Lees ook:

Bericht delen: