Veel gestelde vragen over CenteringOuderschap 

Sinds ongeveer zeven jaar wordt op diverse plekken in Nederland groepsgewijze jeugdgezondheidszorg aangeboden aan ouders. Sinds 2014 zijn er 274 JGZ-professionals getraind. Lees in dit bericht de antwoorden op vragen die JGZ-professionals ons vaak stellen.

Wie begeleiden de groepen?

Iedere bijeenkomst wordt begeleid door twee professionals: een jeugdarts of jeugdverpleegkundige, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en het inschatten van risico’s. Daarnaast een jeugdverpleegkundige of assistent, die het wegen en meten aanleert en begeleidt. Dit kan ook iemand uit het wijkteam of sociaal domein zijn. Samen treden zij op als begeleider en co-begeleider. Bij 3, 6 en 11 maanden kan een arts aansluiten. Deze hoeft niet de hele sessie aanwezig te zijn.

Hoe groot zijn de groepen?

De ideale groepsgrootte is zes tot maximaal acht kinderen en hun ouder(s). Om extra onrust te voorkomen, is het beter als er geen oudere kinderen bij zijn.

Uit hoeveel bijeenkomsten bestaat CenteringOuderschap?

De intake en eerste bijeenkomst zijn vaak individueel. Daarna zijn er meestal bijeenkomsten bij 2, 3, 4, 6, 8 en 11 maanden. Samen met de ouders bepaal je als organisatie zelf op welke momenten de groepen plaatsvinden.

Zijn deze groepen ook geschikt voor vaders?

Jazeker! Samen met de ouders besluit je wie wanneer aanwezig is. Dit kan zowel de vader als de moeder zijn of beiden.

“Soms kwamen ook de vaders mee of zij gingen zelf, mijn man vond dit heel leuk”, vertelt Myrcka in dit korte interview.

Hoe sluiten deze groepen aan bij andere programma’s? 

De groepen bieden een uitstekende gelegenheid om programma’s zoals Stevig ouderschap en Moeders Informeren Moeders (MIM) te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uit deze programma’s als tweede begeleider kiezen. Zo ontstaat de mogelijkheid om meer zorg op maat te bieden. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om aan te sluiten op het CenteringZwangerschap/CenteringPregnancy-programma. Bijvoorbeeld door al in een vroeg stadium met de groep te praten over de maternale kinkhoestvaccinatie of over veilig slapen. 

Download de volledige Q&A (pdf) over CenteringParenting

 

Wil je meer praktijkervaringen met CenteringParenting lezen? Lees dan onze Special Centering Parenting -groepsgewijze JGZ.

cover special CenteringParenting

Ben je benieuwd hoe zorgprofessionals uit andere werelddelen het aanbieden van CenteringParenting ervaren? Bekijk deze video 

 

Bericht delen: