Vroege voorlichting als aanloop naar CenteringZwangerschap

Hoe mooi zou het zijn om stellen al in de eerste acht weken van de zwangerschap een informatieve én interactieve Centering-bijeenkomst aan te bieden? Met onze Vroege voorlichting raken cliënten gelijk enthousiast om mee te doen met CenteringZwangerschap. 

“Juist in deze fase hebben stellen zoveel vragen en onzekerheden die ze nog nergens goed kwijt kunnen. Het is zo fijn voor mensen om die tijdens deze bijeenkomst te bespreken, en om al wat tips en adviezen van elkaar en van de verloskundige te krijgen.” Centering-verloskundige Anne Bedaux heeft de afgelopen jaren veel Vroege voorlichting aangeboden in Amsterdam. Het leuke is dat je de Vroege voorlichting ook kunt aanbieden aan anderstalige cliënten. In Amsterdam doen we dat bijvoorbeeld in het Engels, Turks en Arabisch, waarvan sommigen online.”

Drie vliegen in een klap

Het materiaal Vroege Voorlichting biedt handvatten om de vroege voorlichting in Centering-stijl te doen. Hiermee sla je niet twee maar drie vliegen in een klap.

1)    Je stimuleert je cliënten al in het eerste trimester van de zwangerschap tot leefstijlverandering. Ook maak je ze gelijk vertrouwd met de belinstructies.

2)    Je verbetert de kwaliteit van het intakeconsult en bespaart kosten. Een groot deel van de voorlichting die je normaal tijdens de intake bespreekt, vindt nu plaats in de vroege voorlichtingsbijeenkomst middels de Centering-methodiek. Dit kan je tijdswinst opleveren. Je krijgt minder telefoontjes met vragen.

3)    Er zullen meer zwangeren in jullie praktijk kiezen voor CenteringZwangerschap, omdat ze een beter beeld hebben van wat Centering precies inhoudt.

Live en/of online

“In coronatijd zijn wij de Vroege voorlichting online aan gaan bieden”, vertelt Anne. (Er is een powerpointpresentatie ontwikkeld voor een online Vroege voorlichting. Die vind je op het besloten deel van onze website voor centering-professionals.) “Live is natuurlijk heel leuk, maar voor zwangeren die in het eerste trimester erg moe of misselijk zijn, maakt online het juist mogelijk om te kunnen meedoen. Bij elke online-bijeenkomst zie je wel een of twee zwangeren heel gaar op de bank liggen. Ook zie je dat veel partners erbij zitten en meeluisteren. Het kan dus zeker een goed idee zijn, om naast live-bijeenkomsten ook online-bijeenkomsten aan te bieden.”

Onderzoek TNO

In Amsterdam Noord starten komende maand nog drie praktijken met Vroege voorlichting CenteringZwangerschap. Onderzoeksorganisatie TNO evalueert bij deze praktijken het effect hiervan op de deelname van zwangeren in kwetsbare situaties aan CenteringZwangerschap.

Bekijk of bestel het materiaal Vroege voorlichting CenteringZwangerschap

Bericht delen: