Kansrijke Start Zuidoost-Brabant kiest voor CenteringZwangerschap

De verloskundigen van groepspraktijk Helmond startten dit jaar met het aanbieden van CenteringZwangerschap, als onderdeel van het programma van Kansrijke Start Zuidoost-Brabant. Na de eerste groepen gedraaid te hebben, maken de verloskundigen de balans op in een bericht op de site van de GGD Brabant Zuidoost. 

Linda Backx, Lenneke van Oorschot en Fleur de Wolf van Verloskundige Groepspraktijk Helmond zijn begin dit jaar gestart met CenteringZwangerschap. “Ondanks de onbekendheid in deze regio loopt het erg goed! We zijn inmiddels gestart met de achtste groep. Van twee groepen hebben we ook al de terugkombijeenkomst met de baby’s (nacontrole) achter de rug. De aanmeldingen nemen alleen maar toe. We kunnen dus wel merken dat de bekendheid van de groepen toeneemt.”

Positieve reacties

“Alle deelneemsters vulden een evaluatieformulier in en de reacties zijn echt heel positief! Hierbij enkele citaten:

  • “Super fijn! Je bouwt zo ook echt een band op met je verloskundige en deelt ervaring en zorgen met andere aanstaande moeders.”
  • “Het is een prettige manier om extra informatie te krijgen en vragen te stellen over dingen die voor jou spelen. Je kan fijn sparren met de anderen.”
  • “Je leert veel, het is hartstikke gezellig en je hebt veel steun aan de andere zwangere dames.”
  • “Het is erg fijn met vrouwen samen te zijn die in dezelfde fase van zwangerschap zitten als jijzelf. Er worden vragen gesteld waar je zelf wellicht niet eens aan had gedacht. Doordat er ook twee verloskundigen bij aanwezig zijn, weet je zeker dat je een correct antwoord krijgt.”

Groepen en opzet

“Per groep is er plaats voor 8-10 zwangeren. Zo is de groep niet te klein en niet te groot, want de groep moet voor de deelnemers veilig voelen. Er zijn 10 bijeenkomsten, 9 in de zwangerschap en de 10e bijeenkomst is de nacontrole waar alle moeders met baby’s weer samen komen. De bijeenkomsten zijn eerst iedere 4 weken en vanaf bijeenkomst 5 iedere 2 weken, net zoals we dat gewend zijn bij de reguliere zwangerschapscontroles.”

“Er komen heel veel onderwerpen aan bod: ongemakken tijdens de zwangerschap, gezonde voeding, borstvoeding of flesvoeding, en uiteraard de bevalling. Maar ook onderwerpen zoals anticonceptie en huiselijk geweld en post partum depressie worden uitgebreid besproken.”

Zinvolle gesprekken

“Doordat de groep in de loop van de bijeenkomsten echt een groep wordt, is het voor de vrouwen veilig om hun verhaal te vertellen en tips te geven aan de anderen. Er ontstaan mooie en zinvolle gesprekken.”

Samen werken aan gezonde doelen

“Ook werken we aan gezonde doelen die de zwangeren voor zichzelf opstellen. Door hier telkens op terug te komen en elkaar hierin te stimuleren is het makkelijker de doelen vol te houden. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar denk bijvoorbeeld aan: meer wandelen of water drinken.”

Verrijking van het vak

“Onze conclusie is dat het heel veel oplevert. Voor de zwangeren, maar zeker ook voor onszelf. Het is een verrijking van ons vak. Het is veel werk geweest om alles te organiseren en de bijeenkomsten uit te werken. Die tijdsinvestering begint nu zijn uitwerking te krijgen. Wij zijn heel tevreden met deze nieuwe methode van zwangerschapscontroles en we merken dat onze zwangeren dat ook zijn!”

De voordelen van prenatale groepszorg 

“CenteringZwangerschap (CenteringPregnancy) is een bewezen effectieve methode om te komen tot ondersteuning en verbinding tijdens de zwangerschap. Wij willen deze wijze van zorg tijdens de zwangerschap in Helmond mogelijk maken en aanbieden bij de Groepspraktijk Helmond.” Aldus het bericht van Kansrijke Start Zuidoost-Brabant op de site van GGD Brabant ZuidOost.

Het bericht beschrijft wat CenteringZwangerschap is en benoemt als voordelen:

  • “Zwangeren ontmoeten zo andere zwangeren waardoor ze ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen.
  • In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor de (zwangere) moeder en de baby.
  • Een zwangere heeft zo langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1-op-1 controles en kan meer vragen stellen en langer over iets doorpraten.”

 

Bericht delen: