’Met CenteringZorg staan de zwangere en haar partner écht centraal

Wie zijn de trainers en mensen die zich inzetten voor onze stichting en voor CenteringZorg in Nederland? Ter gelegenheid van 10 jaar CenteringZorg in Nederland stellen onze teamleden zich een voor een voor. Inger Aalhuizen was al vanaf het vroegste begin betrokken.

Hoe kreeg het Centering-virus je te pakken?

“’Met deze methodiek staan de zwangere en haar partner eindelijk echt centraal! Dit was mijn gedachte toen ik voor het eerst las over Centering. Ik was werkzaam bij de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV; dit was nog vóór we de methodiek vertaalden naar de Nederlandse situatie. Ruim tien jaar geleden startten we vanuit TNO in samenwerking met de KNOV een pilot met drie praktijken. Hoe meer ik met de methodiek aan de slag ging, hoe meer het virus mij pakte!”

Jouw eerste Centering-ervaring…

“Tijdens die eerste pilot was ik co-begeleider. Wat ik meemaakte, was met geen pen te beschrijven. Ik dacht dat ik heel goed was in het uitvragen en goed begreep wat een zwangere wilde weten. In de groep kwam ik erachter dat dit dus niet het geval was. Door de vragen die de zwangeren elkaar stelden, ontdekte ik dat ze vaak andere dingen wilden weten dan ik dacht. Ook de verloskundige met wie ik deze groep begeleidde, raakte snel overtuigd. ‘Ik vind de groepen nu véél leuker dan de individuele consulten’, zei ze niet veel later.”

Wat raakt jou zo van CenteringZorg?

“Wat mij raakt is de sociale cohesie en steun die ontstaat binnen groepen. Ik was eens bij een groep die na alle bijeenkomsten gratis koffie ging drinken bij Ikea. In deze groep zat een alleenstaande tienermoeder die met baby en al door haar moeder uit huis werd gezet. De groep stond haar bij met het vinden van woonruimte en het inzamelen van babyspullen. Dat is toch mooi!

“Als verloskundige ben je na de bevalling niet meer in beeld en moeten ouders het zelf doen. Maar in de groepen ontstaat zo’n sociale cohesie, dat deelnemers naar elkaar blijven omkijken.”

“Ik heb door de jaren zoveel mooie voorbeelden gehoord van zorgprofessionals uit het land. Een verloskundige vertelde me dat ze een Afghaanse zwangere in haar groep had, die geen woord Nederlands of Engels sprak. Haar man, die wel Engels sprak, kwam haar na de bijeenkomst halen. ‘Vind je het wel fijn om mee te doen, aangezien je ons niet verstaat?’, vroeg de verloskundige haar via haar man. Waarop de vrouw duidelijk maakte dat ze graag wilde blijven komen. Toen de laatste bijeenkomst werd afgesloten met een rondje ‘wat wil je de groep meegeven?’ zei de vrouw: ‘Jullie mijn vrienden!’.

“Wat ik heel jammer vind, is dat we de financiering van Centering nog steeds niet voor elkaar hebben. In Nederland moeten we aan preventie doen, maar zorgverzekeraars zijn niet bereid hiervoor te betalen. Ondanks het vele onderzoek van TNO dat de positieve uitkomsten laat zien. In mijn jaren bij de KNOV schreef ik samen met collega’s een goed onderbouwd tariefvoorstel voor de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Ondanks de steun die dit voorstel kreeg, werd het toen helaas niet gehonoreerd. Dat doet pijn.”

Wat zeg jij over CenteringZorg op verjaardagsfeestjes? 

“Mijn ogen gaan glinsteren als ik het over deze manier van zorg verlenen heb. Ik vertel dat door dit model de aanstaande ouders centraal staan, omdat zij bepalen over welke onderwerpen ze meer willen weten. Je rol als verloskundige wordt heel anders: je moet op je tong bijten om vragen niet zelf te beantwoorden, maar de groep samen tot antwoorden te laten komen. Stellen worden veel meer betrokken bij hun eigen zorg, waardoor ze ook bij andere medici meer vragen stellen en duidelijker aangeven wat hun behoefte is.”

Wie is Inger

Inger Aalhuizen werkte vele jaren als verloskundige in de eerste lijn en bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Ook gaf ze les aan de Academie Verloskunde in Amsterdam. Daarnaast is ze Centering-trainer en zit ze in het bestuur van Stichting Centering Nederland. “Het geven van trainingen geeft mij veel energie! Het is zo mooi om bij de tweede dag van de training te zien dat het kwartje valt en dat deelnemers enthousiast worden.”

Sinds juli 2020 werkt Inger bij de GGD GHOR Nederland als senior beleidsmedewerker met als aandachtsgebied Jeugdgezondheidszorg bij asielzoekerskinderen. “We starten binnenkort een pilot CenteringParenting in drie asielzoekerscentrum (azc).” In haar vrije tijd volgt Inger graag een workshop zingen en doet ze aan ‘koudwaterzwemmen’.

Bericht delen: