Amsterdam zet in op groepszorg in de eerste 1000 dagen

In Amsterdam werden verloskundigen en professionals uit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) afgelopen jaar samen getraind om CenteringZorg aan te bieden. Daniëlle Kretz, programmamanager Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam, vertelt erover.  

“Binnen het landelijke Actieprogramma Kansrijke Start gaat het steeds over hoe belangrijk het is om het medische en sociale domein te verbinden en de samenwerking tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg te verbeteren. Met groepszorg in de eerste 1000 dagen kun je dit daadwerkelijk in de praktijk brengen!

“In Amsterdam intensiveren wij daarom de samenwerking tussen verloskundigen en JGZ-professionals door hen samen vorm te laten geven aan groepszorg. We willen hiermee juist ook de ouders in kwetsbare situaties bereiken. Hoe mooi is het als je eenzelfde groep vrouwen, die samen al een band opbouwden, continue zorg kunt bieden van CenteringZwangerschap naar CenteringOuderschap. De jeugdverpleegkundige kent de wijk en het sociaal domein, dus daarmee is die verbinding gelegd. Ook verlaag je de drempel naar voorzieningen door mensen van het buurtteam, de bieb of spelinloop te laten aanhaken bij bijeenkomsten.”

De Amsterdamse jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen werden tegelijk getraind met Amsterdamse verloskundigen. “Dat is heel goed bevallen. Hiermee leerde men elkaar beter kennen en werd de basis van samenwerking gelegd.”

“Binnen het landelijke Actieprogramma Kansrijke Start gaat het steeds over hoe belangrijk het is om het medische en sociale domein te verbinden en de samenwerking tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg te verbeteren. Met groepszorg in de eerste 1000 dagen kun je dit daadwerkelijk in de praktijk brengen!”

 

Bekijk en/of download het boekje Meer kennis en support in de eerste 1000 dagen

omslag boekje

Bericht delen: