‘Centering geeft juist vertrouwen’

Op een woensdagochtend begin april vindt bij Doula Verloskundigen in Utrecht de negende bijeenkomst plaats van een van hun CenteringZwangerschap-groepen. 

Geboortezorgfotograaf Semin Suvarierol Hoen maakte een reportage van de bijeenkomst. Bekijk de foto-expositie onderaan dit bericht. Bij de afsluiting vertelden de negen vrouwen (de tiende deelnemer was al bevallen) hoe ze Centering hebben ervaren:

  • “Voor mij was Centering heel nuttig en prettig. Ik ben niet iemand die uitgebreid over de zwangerschap en bevallig leest om zich te verdiepen – hier hoorde ik alle informatie langskomen die ik nodig had. En het was ook een fijne groep!”
  • “Bij mijn eerste zwangerschap wilde ik dit al graag. Het leek me fijn om mensen te leren kennen uit de buurt, die ook op het punt staan om ouder te worden. Daar had ik toen veel behoefte aan. Nu was het ook fijn dat ik hier de tijd kon nemen voor deze zwangerschap en baby.”
  • “Eerst was ik sceptisch: ga ik dit echt doen? Ik was bang dat het zeuren over zwangerschapskwaaltjes was. Maar het was heel anders: een leuke mix van praktisch en diepgaand. De twee partnerbijeenkomsten waren ook heel fijn. Dat vond mijn vriend ook.”

“Onze partners zijn ook een beetje maatjes geworden”, reageert iemand. “Komen jullie dinsdag in de Kwakel meedoen aan zwangerschapsgym?”

Het artikel gaat verder onder de foto’s.

  • “We hadden het een keer over ‘wat wil je meenemen van vroeger thuis’. Dat leverde thuis met mijn vriend, volkomen onverwacht, een heel waardevol gesprek op!”
  • “Het was een moment in de week om naar uit te kijken. Gezellig, laagdrempelig en waardevol.”
  • “Ook voor de tweede keer was het heel leuk. Fijn om hier alleen met deze baby bezig te zijn. En ik leerde leuke mensen kennen. We gaan nu ook samen zwemmen.”
  • “In het begin was het lastig met mijn werk. Het was moeilijk uit te leggen waarom een bezoek aan de verloskundige tweeënhalfuur duurde. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Je hebt zoveel aan de tips en ervaringen van iedereen. Iedereen heeft haar eigen perspectief en dat maakt het zo leerzaam.”
  • “De uitwisseling met anderen verrijkt. Eerst had ik een totale angst om te bevallen en ouder te worden. Nu denk ik: ‘Kom maar op!’ Daar heeft Centering onwijs bij geholpen.”
  • “Je bespreekt hier alle risico’s van een zwangerschap en bevalling, maar op een heel fijne, oplossingsgerichte manier. Het maakt je niet bang, maar geeft juist vertrouwen.”

Bericht delen: