Opvoedondersteuning: van Oei, ik groei! tot CenteringParenting.

Voor het begrijpen van de ontwikkeling van baby’s is het boek Oei ik groei na 26 jaar nog steeds zeer populair. Er verscheen onlangs een nieuwe editie. Het boek fungeert voor vele ouders als opvoedondersteuning hoewel het boek zelf geen opvoed advies wil geven. Over de theorie van de universele sprongen in de ontwikkeling van een kind zijn de geleerden het niet eens. Dat blijkt uit het recent verschenen artikel in het NRC met als titel ‘Het boek voor onzekere ouders heeft een nieuwe versie’.

Onzeker over opvoeden

De ouders van tegenwoordig zijn veelvuldig op zoek naar informatie over opvoeden. Ze willen de opvoeding tenslotte zo goed mogelijk doen en de wereld van vroeger, waarin door de hechte gemeenschappen binnen families meer ondersteuning was, is veranderd. Door het lezen van boeken, waaronder Oei, ik groei, internet en sociale media zoeken ze naar herkenning, antwoorden en bevestiging. Maar de gevonden informatie kan zomaar heel anders zijn als wat ze van de jeugdverpleegkundige horen bij een bezoek aan het consultatiebureau. Kortom extra onzekerheid.

CenteringParenting: succesvolle ondersteuning bij de opvoeding

In het artikel vertelt Marlies Rijnders, onderzoeker en verloskundige van TNO Child Health over opvoedondersteuning door middel van CenteringParenting. Door het delen van kennis en ervaring met andere ouders én een jeugdverpleegkundige leer je nog het meeste over de ontwikkeling van een baby. En daarom wordt daar ook door Carolina de Weerth, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling op de Radboud Universiteit in Nijmegen, veel waarde aan gehecht.

 

 

 

 

Bron: artikel NRC Handelsblad 7 juni 2018

Links:
Lees het complete artikel van NRC
– Lees meer over CenteringParenting

Bericht delen: