CenteringParenting bij EénVandaag

Op 22 februari 2018 gaf Fleur Imming, Wethouder Jeugdzorg in Amersfoort en eveneens voorzitter Utrechtse Jeugdzorgregios een interview aan EenVandaag. Het onderwerp: de rol van gemeenten in het aanbod van voorzieningen/zorg om problematische scheidingen te voorkomen. Dit interview met de wethouder sluit aan bij het plan dat Platform Scheiden zonder Schade onder voorzitterschap van Andre Rouvoet vandaag heeft gepresenteerd.

Lees het artikel op EenVandaag.

Behalve de wethouder stond ook een verpleegkundige van de GGD in Amersfoort en een deelnemer aan CenteringParenting EenVandaag te woord.

Achtergrond: Meer scheidingen dan gemiddeld in Vinex-wijk

Al in 2016 waren er alarmerende berichten over het hoge percentage echtscheidingen (liefst 10 % meer dan gemiddeld) in de wijk Vathorst in Amersfoort. N.a.v. deze cijfers kwam de Gemeente Amersfoort in actie en startte najaar 2016 een proef met voorlichting en advies over relaties aan jonge ouders. Dit gebeurde in de vorm van CenteringParenting, een andere vorm van consultatiebureauzorg. Hierbij zit een groep jonge ouders bij elkaar en bespreekt onder begeleiding van een jeugdarts en een sociaal werker het jonge ouderschap, de ontwikkeling van de baby en de eventuele problemen waar men tegenaan loopt. Er wordt ook gesproken over relaties als daar behoefte aan is.

Platform Scheiden zonder Schade

Maar er zijn meer initiatieven gaande om het aantal scheidingen terug te dringen. Zo werd de commissie Rouvoet (oud-minister André Rouvoet van de ChristenUnie) opgericht nadat de Kinderombudsman haar zorg uitsprak over het groot aantal (vecht)scheidingen waarvan kinderen de dupe worden. Het Platform Scheiden zonder Schade heeft inmiddels verschillende adviezen uitgebracht zoals relatietherapie dat toegankelijker zou moeten worden en een betere voorbereiding op het ouderschap (CenteringPregnancy). En als het toch tot een scheiding komt zou de invoering van een speciaal scheidingsloket bij de gemeente ouders kunnen helpen om een vechtscheiding te voorkomen.

bronnen:

Bericht delen: