CenteringOuderschap Bijlmerdreef: Samen groeien als ouder

CenteringOuderschap biedt ouders naast medische zorg vooral veel ruimte om samen ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen. Bij het Ouder- en Kindteam Bijlmerdreef start elke maand een nieuwe groep. We kijken mee bij de vijfde bijeenkomst van een groep ouders met baby’s van ongeveer negen maanden.

Foto’s @CenteringOuderschapBijlmerdreef 2025 (de ouders op de foto zijn akkoord met het gebruik van deze beelden)

Zeven ouders wandelen een voor een binnen met hun baby. Vier van hen kennen elkaar al sinds de zwangerschap, toen ze samen deelnamen aan CenteringZwangerschap bij de verloskundigenpraktijk. “Deze groep is daardoor extra close met elkaar,” vertelt jeugdverpleegkundige Lily. Samen met collega Janine begeleidt ze deze bijeenkomst. Ze hebben enkele onderwerpen voorbereid, maar het programma blijft flexibel: “We stemmen altijd af waar de behoefte ligt.”

Terwijl de ouders hun baby’s uitkleden en wegen, worden er al volop verhalen uitgewisseld. “Oh, wat is hij groot geworden!” klinkt het. De baby’s kruipen nieuwsgierig rond, trekken speelgoed naar zich toe en zoeken contact met elkaar en met de volwassenen. Eén moeder probeert tevergeefs te voorkomen dat haar zoon alles in zijn mond stopt. Lachend constateren de ouders: “Ze gebruiken hun mond om de wereld te verkennen.”

Tekst gaat na de foto verder / bekijk de hele serie onderaan

Tijdens de aanloop

Ontwikkeling: van kruipen tot zelf zitten

Vandaag staat de motorische ontwikkeling centraal. Lily legt uit dat deze fase draait om rollen, kruipen, draaien en nieuwsgierigheid. Alsof de baby’s het horen, beginnen ze precies dát te demonstreren. “Kunnen ze al zelf zitten?” vraagt Lily. Ouders lachen trots: “Ja hoor, hij zit al helemaal zelf!” Er wordt druk gedeeld hoe de kinderen thuis al oefenen met zitten en kruipen. “Ze gaan zich steeds meer oprichten. Het zal niet lang duren voor ze gaan staan,” bevestigt Lily.

Herkenning: je eigen baby én jezelf als baby

In de kring vraagt Lily: “Wat voor baby was jij zelf? En herken je daar iets van terug in je eigen kind?” De verhalen rollen als vanzelf los. Een vader vertelt hoe hij als baby ook graag op zijn vaders borst lag te slapen. Een moeder herkent het eetgedrag van haar kind: “Ik at de hele dag, en hij ook!” De ouders lachen hartelijk. Ook slaappatronen komen ter sprake. Een moeder deelt haar twijfel: “Ik weet soms niet of ik hem moet laten huilen of niet.” Andere ouders reageren begripvol en delen hun eigen ervaringen. “Het kan per kind verschillen,” stelt een moeder gerust.

‘We leren veel van elkaar’ – Een van de moeders vertelt in deze korte video hoe zij CenteringOuderschap en CenteringZwangerschap ervaart 🔗 link naar video moeder Amsterdam

Tekst gaat na de foto verder / bekijk de hele serie onderaan

Voeding: oefenen met nieuwe smaken

Daarna staat voeding centraal. In tweetallen bespreken de ouders de voedingskaarten die Lily en Janine hebben klaargelegd. “Langzaam wennen de kinderen aan vaste voeding,” zegt Lily. Een moeder uit haar zorgen over verslikken: “Ik durf hem nog niet veel aan te bieden.” Andere ouders stellen haar gerust: “Verslikken hoort erbij, het gaat eigenlijk altijd vanzelf weer goed.”

Ook over hoeveelheden ontstaat een levendig gesprek. “Ik zie het aan zijn gedrag,” zegt een moeder. “Als hij eet, éét hij. En als hij klaar is, begint hij te spelen met zijn eten.” De groep bespreekt ook het gebruik van kruiden en smaakmakers. “Ik doe soms een beetje oregano of kaas door de puree,” vertelt een moeder. Een ander lacht: “Mijn kind eet al curry hoor, hij vindt het heerlijk!” Lily licht toe waarom het nog verstandig is om zout en suiker zoveel mogelijk te vermijden.

Tekst gaat na de foto verder / bekijk de hele serie onderaan

Omgaan met huilen en verlatingsangst

Een moeder gooit spontaan een nieuw onderwerp op tafel: “Hoe reageren jullie als je baby huilt? Altijd meteen?” Al snel blijkt dat velen hun baby herkennen in haar verhaal over verlatingsangst. “Hij wil steeds bij me zijn,” zegt een moeder. “Als ik even wegga, geef ik hem speelgoed en praat ik ondertussen tegen hem.” Ook hier volgen herkenning, tips en geruststellingen van de andere ouders.

De zware kanten van ouderschap

Met behulp van CenteringZorg-kaarten bespreken de ouders in tweetallen hoe ze omgaan met stress en eenzaamheid. “Vrije tijd nemen is lastig,” verzucht een vader. Toch vinden veel ouders creatieve oplossingen. “Ik maak afspraken met mijn partner: zaterdagochtend is voor mij,” zegt een moeder. “Mijn moeder past in het weekend op,” vertelt een ander, hoewel ze erkent dat ze haar kind dan wel mist.

Als het gesprek op somberheid komt, benadrukken de ouders hoe belangrijk het is om erover te praten. “Wandelen helpt mij altijd goed,” zegt iemand. “Maar als je je echt depressief voelt, moet je wel naar de dokter gaan”, reageert een ander.

Tekst gaat na de foto verder / bekijk de hele serie onderaan

“Het is allemaal een fase”

Tot slot vraagt Lily of iemand een advies kreeg dat echt geholpen heeft. “Iemand zei laatst: het is allemaal een fase. Dat helpt me wel,” zegt een moeder. “Ik weet geen tip, maar ben vooral benieuwd hoe jullie aan het herstel van jullie lichaam werken?” Er wordt gelachen als één moeder laat zien hoe ze met haar baby aan “ouder-en-kind-gymnastiek” doet, terwijl een ander vertelt dat haar partner oppast als zij naar de sportschool gaat. “Je lijf heeft tijd nodig om te herstellen,” zegt een moeder nuchter. “Gezond eten en bewegen, dan komt het vanzelf.”

Tekst gaat na de foto verder / bekijk de hele serie onderaan

Van buik tot speeltuin

Vier van de moeders kennen elkaar al sinds de zwangerschap: “Eerst zagen we de buiken groeien, nu de kinderen. Dat is wel bijzonder.” Ze zoeken elkaar ook buiten de bijeenkomsten op: onlangs gingen ze samen naar de indoor speeltuin, en er staat alweer een volgend uitje op de planning. Over een paar maanden zien ze elkaar terug als de kinderen rond de twaalf maanden oud zijn. “Ik ben benieuwd hoe groot ze dan alweer geworden zijn!”

CenteringOuderschap is goed onderbouwd en staat zo vermeld in de databank met door RIVM erkende leefstijlinterventies op Loketgezondleven.nl en in Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI

Lees ook: Jeugdverpleegkundige Lily Overgoor over wat Centering anders maakt:  ‘Tweerichtingsverkeer met ouders is de kracht van CenteringOuderschap’

 

 

Bericht delen: