CenteringOuderschap in beeld: verhalen uit de praktijk
Wat doet groepszorg met ouders – en met jou als jeugdgezondheidsprofessional? Tijdens het Innovatiecafé over CenteringOuderschap gingen JGZ-professionals in op de kracht van samenkomen in groepen. In vijf korte video’s zie je hoe dat eruitziet in de praktijk: vier professionals en twee moeders delen hun ervaringen met CenteringOuderschap.
Wil je het Innovatiecafé terugkijken? Ga naar de website van het NCJ
Vijf korte video’s uit de praktijk (circa 2 minuten)
Vier jeugdgezondheidsprofessionals en twee moeders vertellen in een reeks korte video’s wat CenteringOuderschap in hun praktijk of dagelijks leven betekent. Samen geven ze een krachtig beeld van de impact van deze aanpak.
Ervaringen van professionals én ouders
1. Lily Overgoor (jeugdverpleegkundige in Amsterdam Zuidoost, GGD Amsterdam): ‘Echt in gesprek met ouders’
Lily Overgoor laat zien hoe CenteringOuderschap zorgt voor meer tweerichtingsverkeer en interactief leren. Ze vertelt hoe je ouders actief kunt betrekken in plaats van alleen informeren – en hoe dat de kwaliteit van contact en ondersteuning verdiept. Lees meer
🔗 link naar video Lily
2. Moeder uit Amsterdam: ‘We leren veel van elkaar’
Bij de bijeenkomsten in Amsterdam voelde deze moeder zich gehoord en gesteund. Ze vertelt hoe ze met andere ouders ervaringen uitwisselt en nieuwe inzichten opdoet – en hoe de groepszorg haar hielp om zich zekerder te voelen in haar rol als ouder.
🔗 link naar video moeder Amsterdam
3. Annet Rutten (jeugdverpleegkundige, GGD Limburg-Noord): ‘Alle ouders zijn kwetsbaar’
Annet Rutten vertelt hoe CenteringOuderschap ruimte geeft voor verdieping: meer tijd, meer aandacht voor het geheel, en minder focus op losse meetmomenten of het individuele kind. Ze beschrijft hoe haar blik op ouderschap en kwetsbaarheid is veranderd.
🔗 link naar video Annet
4. Hilly Terpstra en Mirjam Nketiah Vriezen (jeugdverpleegkundigen, AZC Burgum – GGD Fryslân): ‘Inspelen op kennis van ouders’
In het AZC in Burgum bieden Hilly Terpstra en Mirjam Nketiah Vriezen CenteringOuderschap aan. Ze vertellen hoe ze inspelen op de kennis en ervaringen van ouders en welke uitdagingen ze tegenkomen in de uitvoering. Cultuursensitief werken en groepsdynamiek gaan daarbij hand in hand.
🔗 link naar video AZC-professionals
5. Moeder uit het AZC: ‘Ik voel me minder alleen’
Een moeder uit het AZC vertelt wat de bijeenkomsten voor haar betekenen. Ze voelt zich minder alleen, leert van andere ouders, en krijgt meer vertrouwen in haar rol als moeder. De bijeenkomsten helpen haar om haar kind beter te begrijpen én om zichzelf serieus te nemen.
🔗 link naar video moeder AZC (de moeder is helaas lastig te verstaan door achtergrondgeluiden)
Bekijk de powerpointpresentatie van het Innovatiecafé
🔗 Presentatie van het Innovatiecafé
Wat nemen we mee uit het café?
Ellen-Joan Wessels, adviseur NCJ: “Het innovatiecafé liet zien hoeveel interesse er is voor CenteringZorg. En dat begrijp ik goed! Het is zo’n mooie werkwijze. Ouders voelen zich er minder alleen voor staan, kunnen ook voor elkaar wat betekenen, soms zelfs jaren later bestaan er nog app-groepen. Elke ouder zou je deze vorm van zorg als keuzeoptie willen bieden.”
Wilma Helmantel, jeugdverpleegkundige en Centering-trainer uit Groningen:
“Er was veel belangstelling en enthousiasme voor CenteringOuderschap als innovatieve aanpak. Aan het eind heb ik met NCJ-collega’s nog nagepraat over wat er nodig is in de implementatiefase, en hoe we de kwaliteit kunnen blijven borgen. Hoe voorkom je dat organisaties allemaal een eigen invulling geven aan CenteringOuderschap? Het is prachtig dat er creatieve oplossingen ontstaan, maar misschien moeten we toch duidelijker zijn over de randvoorwaarden. Dat vraagt om verdere afstemming, ook met de landelijke JGZ-groep. We hebben een grote groep mensen mee kunnen nemen in de wereld van CenteringOuderschap en weer mooie zaadjes geplant.”