Wat als de zwangeren tegelijk bij je op consult zouden komen?

Deze vraag stellen Suze Jans & Marlies Rijnders in hun redactioneel, dat zij schreven als gastredacteuren voor het Engelse tijdschrift The Practicing Midwife, in de speciale editie die geheel gaat over CenteringZorg.   

Wat als er ineens tien zwangeren tegelijk bij je op consult zouden komen die hun een-op-een consult met elkaar willen delen? Omdat ze het fijn vinden om bij elkaar te zijn, hebben ze bedacht dat het prettig zou zijn om ook samen bij je op consult te komen. Ze stellen zich voor hoe fijn het zou zijn om met elkaar ervaringen, verhalen en handige tips over zwangerschap uit te wisselen. Wat als deze groep ook buiten jouw praktijkuren zou afspreken en wat als dan blijkt dat ze hier meer steun uithalen dan jij ooit had kunnen bedenken? Wat als ze daardoor misschien zelfs iets minder afhankelijk worden van jou, hun verloskundige? Zou dat je onzeker maken of juist motiveren? Zou je deze groep verwelkomen in je praktijk en de gesprekken faciliteren? Misschien wordt je werk zelfs leuker, omdat je de vrouwen beter leert kennen en zo meer kunt inspelen op hun behoeften. Wat als dit idee helemaal niet zo gek is, maar juist een fantastische benadering…?

Tekst gaat na de foto verder

Wat als deze groep ook buiten jouw praktijkuren zou afspreken en wat als dan blijkt dat ze hier meer steun uithalen dan jij ooit had kunnen bedenken?

CenteringZwangerschap, ontwikkeld door de Amerikaanse verloskundige Sharon Rising als CenteringPregnancy, biedt een persoonsgerichte aanpak die draait om vertrouwen en relaties. De kracht van deze ‘Centering-based groepszorg’ ligt in het benutten van de kennis die al in de groep aanwezig is en het respecteren van elkaars culturele waarden. Als verloskundige voer je binnen deze aanpak nog steeds de gebruikelijke zwangerschapscontroles uit, maar daarnaast ben je ook onderdeel van de groep en stimuleer je gesprekken in plaats van dat je eenzijdig voorlichting geeft. De groep blijft samen gedurende de hele zwangerschap, wat zorgt voor een veilige sfeer en een hechte gemeenschap. Dit maakt het voor deelnemers makkelijker om zelf de regie te nemen over hun zorg en het verloop van hun bevalling. En het mooiste van alles? Onderzoek laat zien dat deze aanpak niet alleen zwangeren ondersteunt, maar ook de werktevredenheid van verloskundigen en andere zorgverleners verbetert! Zoals een verloskundige het treffend zei: “een krachtiger zorgmodel bestaat niet!”

Met deze editie van The Practicing Midwife over Centering Birth willen wij verloskundigen en andere verloskundige zorgverleners inspireren om na te denken over hoe zij deze zorg in hun eigen praktijk kunnen vormgeven. Wereldwijd groeit het wetenschappelijke bewijs dat de positieve effecten van deze prenatale groepszorg onderbouwt. Deze speciale editie van The Practicing Midwife geeft je daarnaast praktische informatie en de steun die je nodig hebt om de eerste stappen te zetten richting deze vorm van zorg.

Mochten er ooit  tien zwangere vrouwen tegelijk op je spreekuur verschijnen, dan hopen wij dat je de deur opent, ze uitnodigt voor een kop thee en wat stoelen in een kring plaatst om het gesprek te beginnen!

Veel leesplezier!

Suze Jans (PhD, MSc. RM) & Marlies Rijnders (PhD, RM)
Gastredacteuren The Practicing Midwife ‘Centering Birth’, beiden werkzaam bij TNO   

 

Bericht delen: