Gouden Centering-duo: kraamverzorgende Marijke en verloskundige Nelleke

Kraamverzorgende Marijke Veldman en verloskundige Nelleke Gosker bieden al 10 jaar samen CenteringZwangerschap aan in Meppel. De twee zijn dan ook helemaal op elkaar ingespeeld. “Als kraamverzorgende en verloskundige vul je elkaar zo goed aan.” 

Op de foto: links Nelleke & rechts Marijke

Verloskundig Centrum Meppel en de Wolden en kraamzorgorganisatie De Kraamvogel werken nauw samen; ze zitten ook in hetzelfde pand. “Wij vormen een hecht team in de zorg en dat is heel fijn”, vertelt Nelleke. “Toen wij in 2014 met CenteringZwangerschap begonnen, was het dus logisch om dat samen met De Kraamvogel op te pakken.” Marijke en Nelleke volgden destijds samen de tweedaagse training om met centering-zorg aan de slag te gaan. “We hebben inmiddels al meer dan 100 groepen aangeboden!”,  vertelt Marijke enthousiast. Ze werkt tegenwoordig als kraamzorgplanner. “Ik kom dus ook bij deelnemers thuis voor de kraamzorgintake.” Nelleke: “Die continuïteit van zorg is zo leuk en fijn!”

Zoveel groepen draaien, wordt dat niet saai?

“Ik ga centering nooit saai vinden”, zegt Nelleke. Marijke: “Het is geen zwangerschapscursus waarbij wij steeds ons verhaaltje afsteken! De bal ligt bij de groep: de deelnemers komen met vragen en bepalen het verloop. Elke groep is weer anders en heeft haar eigen dynamiek. Dat maakt het altijd weer leuk.” Nelleke: “Veel vrouwen doen bij een volgende zwangerschap weer mee. Bij een tweede of derde zwangerschap luister je heel anders en heb je weer andere vragen.” Marijke: “Juist die verschillen tussen deelnemers maken het zo waardevol.” Nelleke: “Dan heb je een hoogopgeleide zwangere die alles wil controleren en plannen. En dan reageert een moeder van drie: ‘Joh, die kinderen komen wanneer ze willen, je heb het niet in de hand.’”

“Centering geeft zwangeren de regie”

Nelleke: “Door alle zienswijzen die ze in de groep horen, worden deze zwangeren zich meer bewust van dingen. Ze staan meer stil bij hun eigen lijf, hun gevoel, wat ze willen bij de bevalling en daarna.” Marijke: “En dat heeft merkbaar resultaat. Bij de bevalling en in de kraamtijd zijn ze beter voorbereid. Ze gaan er rustiger in.”

Contact en steun

Nelleke: “Het belangrijkste is misschien nog wel dat aanstaande moeders en hun partners door deze groepen een netwerk vormen en elkaar steunen. Onze eerste groepen hebben nu nog contact met elkaar! Het is gewoon heel fijn voor ouders om contact te hebben met andere ouders met kinderen van dezelfde leeftijd. Je gaat dan samen op.” Marijke: “Met iedere groep maken we een appgroep aan. Die wordt altijd druk gebruikt. Ook hier delen de vrouwen veel met elkaar.” Nelleke vertelt lachend: “Er waren een keer twee vrouwen uit één groep, die in dezelfde nacht gingen bevallen. Zij appten elkaar: ‘Is Nelleke al bij jou geweest?’” Marijke: “Bij centering kan er het ene moment gelachen en het andere gehuild worden. De vrouwen steunen elkaar ook als het tegenzit.” Nelleke: “Er worden dan vaak zulke mooie en warme vragen gesteld door de andere vrouwen. Daar kun je als verloskundige niet tegenop!”

Blik op de kraamtijd

Marijke: “De eerste groepen gaven bij de terugkombijeenkomst met de baby’s (dit is de tiende en afsluitende bijeenkomst van CenteringZwangerschap) aan, dat meer informatie over het kraambed wenselijk was. Wij besteden daar sindsdien veel meer aandacht aan.” Nelleke: “Ook de een-op-een-controles bij een verloskundige zijn vaak alleen gericht op de bevalling. De kraamtijd en de periode erna komen te weinig aan bod.” Marijke: “Wij praten bijvoorbeeld over hoe een dag met een pasgeboren baby eruitziet. Hoe vaak de baby eet, slaapt, huilt… We laten de zwangeren ook tips bedenken hoe je zelf aan je rust kunt toekomen.” Nelleke: “Als verloskundige en kraamverzorgende vul je elkaar zo mooi aan. Als ik de zwangeren bij de start van de bijeenkomsten individueel onderzoek, raken de anderen al met elkaar in gesprek: welk matrasje is veilig, welke trappelzak of kruiken zijn goed, vragen over borstvoeding… Het is zo fijn dat Marijke dit dan begeleidt.”

“Wij praten bijvoorbeeld over hoe een dag met een pasgeboren baby eruitziet. Hoe vaak de baby eet, slaapt, huilt… We laten de zwangeren ook tips bedenken hoe je zelf aan je rust kunt toekomen.”

Bericht delen: