Partner essentieel voor goede start van het gezin – betrek partners bij de bijeenkomsten

De Centering Partnermodule ondersteunt zowel aanstaande vaders en partners als verloskundigen bij het oppakken van hun rol. Ouders en professionals die ervaring hebben met de partnerbijeenkomsten, zijn hierover zeer te spreken.

De Centering Partnermodule is speciaal ontwikkeld om verloskundigenpraktijken handvatten te bieden om partners meer te betrekken bij de zwangerschap. De module is een aanvulling op CenteringZwangerschap. Thema’s die aan bod komen zijn:

  • De rol van de partner bij de bevalling en het kraambed
  • Veranderingen in de partnerrelatie
  • De overgang naar het ouderschap

Je vindt de partnermodule in onze webshop. Wil jouw praktijk een training volgen over het gebruiken van de Partnermodule en het organiseren van partnerbijeenkomsten? Deze bieden wij op aanvraag aan. Stuur een mail naar info@centeringzorg.nl

Betrokken partners zijn heel gewoon

Het doel van de partnermodule is partners meer betrekken bij CenteringZwangerschap. Belangrijk is dat de groepsbegeleiders met woord én daad laten zien hoe belangrijk betrokken partners zijn. Dat wil zeggen dat partners in principe bij alle Centering-bijeenkomsten welkom zijn, afhankelijk van wat goed voelt voor de groep. Partners moeten zich dan ook helemaal welkom voelen: ze zijn volwaardige deelnemers (in plaats van dat ze er ‘mogen zijn’).

Bekijk de video van een partnerbijeenkomst bij verloskundigenpraktijk Charlois in Rotterdam-Zuid.

Nodig de partners in ieder geval steevast uit tijdens de eerste 30 minuten van iedere Centering-bijeenkomst, tijdens het uitwendig zwangerschapsonderzoek. En organiseer minstens twee bijeenkomsten samen met alle partners. Dit kunnen bijvoorbeeld bijeenkomst 5 en 6 of 7 zijn. In de partnermodule worden suggesties gedaan hoe de werkvormen kunnen worden aangepast en aangevuld om de bijeenkomsten voor partners meer uitnodigend en leerzamer te maken.

Mooi praktijkvoorbeeld: Bij verloskundigenpraktijk De Bakermat in Wageningen doen partners gewoonlijk altijd mee aan de Centering-bijeenkomsten. Verloskundige Gerjanne Vrielink: “Wij werken samen met een relatie-coachingsbureau om zwangeren en hun partner beter voor te bereiden op een ‘baby-proof-relatie’. En de tips van onze deelnemers over ‘hoe hou je je relatie leuk of goed, nemen niet alleen de koppels mee: wij als verloskundigen en co hebben daar ook baat bij!😉”

Tips voor de praktijk

Uit het onderzoek dat we samen met TNO verrichtten naar de Centering Partnermodule komen relevante tips naar voren:

  • Werf partners met gerichte informatie, bijvoorbeeld door een persoonlijk geadresseerde e-mail, een poster in de wachtruimte of een flyer.
  • De informatie voor vaders/partners moet een duidelijk beeld geven van wat de bijeenkomsten precies inhouden en wat de voordelen van deelname zijn.
  • Plan de partnerbijeenkomsten liefst ’s avonds of in het weekend en op een locatie dichtbij.
  • Schakel bij voorkeur een mannelijke vadercoach in die zelf ook vader is.
  • Schakel eventueel ook een partner/vader in om de module mee vorm te geven.
  • Zorg voor een open en ontspannen sfeer, zodat ervaringen gemakkelijk gedeeld kunnen worden. Als de sfeer of aanpak te schools is, haken mannen eerder af.
  • Zorg voor partnerbetrokkenheid op maat: houd rekening met diversiteit en met verschillen in behoeften.

Deze foto’s zijn genomen door fotograaf Chantal de Baar, tijdens een partnerbijeenkomst van een Centering-groep met expats van Verloskundige Praktijk Kinderrijk Meerhoven in Eindhoven.

Bericht delen: