Zwangeren werven om mee te doen aan CenteringZorg

Verloskundigenpraktijken die beginnen met CenteringZorg vinden het nogal eens lastig om deelnemers te werven. Verloskundigen en praktijkassisten delen hun ervaringen en tips.

Het gaat steeds gemakkelijker / mond-tot-mond-reclame  

Heike Verbiesen, Groepspraktijk van Verloskundigen Arnhem: “Het had wat tijd nodig om bekender te worden. Maar uiteindelijk werkt mond-tot-mondreclame het best. Nu komen zwangeren al binnen met de mededeling dat ze Centering willen doen. Super leuk is dat.”

Charmian Reniers van Doula Verloskundigen Utrecht: “Wij zijn al vanaf 2012 bezig met CenteringZwangerschap. In het begin kende niemand het concept dus was werven lastiger. Toch kregen wij de groepen vol. En nog steeds, maar nu komen zwangeren er ook zelf mee, omdat vriendin of buurvrouw mee heeft gedaan.”

Karine van der Heijden – Straatsma, van verloskundigenpraktijk Madelief in Urk: “Degenen die de centering afronden zijn heel enthousiast. Er doen goede verhalen over de Centering de ronde.”

Angelique Gouders-Sup: “Voor ons was het in het begin zeker lastig om cliënten te werven.
Dit werd vooral veroorzaakt door het gebrek aan ervaring met Centering en het daardoor niet enthousiast kunnen overbrengen. Nu we langer bezig zijn, helpt de ervaring en ook de mond-tot-mond-reclame.” 

Carine Greven, Verloskundigenpraktijk Westerkade, Utrecht: “Wij draaien sinds ongeveer 2018 onze bijeenkomsten. We hebben weinig moeite om de groep vol te krijgen. Er staan regelmatig mensen op de reservelijst. Het is maar net hoe je het brengt. Ik moet wel zeggen dat mond-tot-mondreclame het beste werkt. Vaak hebben wij cliënten die het gehoord hebben van een vriendin of familielid.”

Erna Kerkhof: “In het begin was het een beetje onbekend maakt onbemind… Nu kent iedereen het in Zwolle en hoeven we niet veel reclame te maken. Ze vragen er zelf om.”

Uit ervaring spreken wérkt

Heike Verbiesen, Groepspraktijk van Verloskundigen Arnhem: “Vooral in het begin was het werven lastiger, omdat de collega’s (verloskundigen en assistentes) nog niet precies wisten hoe het gaat. Het werkt minder goed als iemand een ‘standaard’ verhaaltje vertelt. Het werven gaat het beste als er persoonlijke ervaringen worden gedeeld, en de cliënt merkt dat je echt weet waar je het over hebt en dat je de informatie op haar afstemt.”

Liesbeth Torenbeek: “In mijn opinie blijft werving moeilijk als je zelf geen Centering-groepen geeft. Ik ben in onze praktijk op dit moment de enige die CenteringZwangerschap aanbiedt. Ik merk dat ik ook zelf de meeste dames werf. Ik heb al eens een mailtje gestuurd naar mijn collega’s met daarin uitgeschreven wat ik precies zeg, maar dit zorgde niet voor veel verandering.”

Hoe overtuig je?

Charmian Reniers van Doula Verloskundigen Utrecht: “Ik start vaak al met zeggen dat ze vast geen groepsmens is, maar dat iedereen dit zegt en dat mensen dan achteraf toch heel blij zijn meegedaan te hebben.”

“Bij primipara benoemen we de voordelen en de gezondheidswinst: (…) je staat er niet alleen voor, mensen leren kennen in de buurt die ook zwanger, beter voorbereid op bevalling en ouderschap.”

Bij multiparae zeggen we dat deze bijeenkomsten fijn zijn om bij deze zwangerschap stil te staan. Ik benoem ook dat haar ervaringsdeskundigheid fijn is voor de groep.”

Anne van den Bosch, Sneek: “Leg uit dat er veel meer tijd is voor vragen en interactie dan tijdens een regulier spreekuur.”

Carine Greven, Verloskundigenpraktijk Westerkade, Utrecht: “Ik zeg: ‘gewoon doen, het is zo goed als zeker dat je het leuk gaat vinden!’.”

Wervingstip: Start altijd met een vraag. Bijvoorbeeld: Wat verwacht je van onze zorg? Hoe kunnen we je het beste begeleiden in de zwangerschap? Met deze vraag kun je aanhaken bij wat iemand nodig heeft en daarmee laten zien dat Centering voor haar een goede keuze is.

Sluit aan bij wie je voor je hebt

Liesbeth Torenbeek: “Werving is maatwerk. Ik probeer in te schatten wat de zwangere die voor mij zit, uit Centering zou kunnen halen en probeer daar dan iets meer de nadruk op te leggen.”

Anne van den Bosch, Sneek: “Geef bij multiparae aan dat CenteringZorg heel fijn kan zijn om even tijd te hebben voor dit kindje naast de drukte van het gezin.”

Bij mensen die nieuw zijn in het dorp of de stad is het een manier om mensen te leren kennen en meteen contact te hebben met moeders met kindje met dezelfde leeftijd.”

Stel voor om het te proberen

Charmian Reniers van Doula Verloskundigen Utrecht: “We zeggen dat als ze twijfelen ze de eerste keer gewoon komen en dan beslissen. ‘Dan weet je waar je ja of nee tegen zegt.’ Dit helpt super goed!”

Tetsje van der Sluis, praktijkassistent: “Wat ook goed helpt is om te zeggen dat ik haar het zo graag gun om dit mee te maken in deze bijzondere periode in haar leven en dat ze gewoon twee keer een groep kan bijwonen en dan kan besluiten of het iets voor haar is. Meestal blijven ze!”

Sanne Bahlman, manager de Bakermand, Rotterdam, Vlaardigen en Spijkenisse: “Wat goed werkt is om de zwangere de optie te geven om een keer aan te sluiten en daarna te kiezen of ze door wil of niet. Ze kunnen er moeilijk een voorstelling van maken.”

Angelique Gouders-Sup: “Wat ons erg hielp, was dat we gingen aanbieden tenminste drie bijeenkomsten te proberen. Na meer dan 25 groepen waren er slechts een of twee cliënten die stopten.”

Doe niet alsof het iets heel nieuws of uitzonderlijks is

Karine van der Heijden – Straatsma, van verloskundigenpraktijk Madelief in Urk: “We proberen het te brengen alsof CenteringZwangerschap de ‘gewone’ manier van zwangerschapsbegeleiding is en individuele controles ‘ook bestaan’.”

Janneke Oudenaarden, Kinderrijk Meerhoven Eindhoven: “Ik zet de ‘ouderwetse’ reguliere prenatale controles af tegen de mogelijkheid om mee te doen met Centering en gebruik daarbij bewust het woord ouderwets: 15-20 min, onderzoek en kort vragen beantwoorden, wat info en verder alles mee op papier.”

Wervingstip: Vermijd bij het werven woorden als ‘groep’, ‘spelletjes’ of ‘nieuw’. Mensen zijn als snel bang dat het iets kinderachtig of schools is. Of dat het een proef is, in plaats van bewezen effectieve zorg.

Breng het met humor/passie

Carine Greven, Verloskundigenpraktijk Westerkade, Utrecht: “Ik zeg vaak voor de grap: ‘Ik ben zelf ook geen type voor een theekransje; je krijgt hier echt het waardevolle informatie.’ Of ik vertel dat ik het de mooiste manier vind om verloskundige zorg te geven in de zwangerschap: ‘ik kan zoveel meer bieden dan wat ik in het reguliere spreekuur kan’.”

Erna Kerkhof uit Zwolle: “En als we dan een keer een groep hebben die nog niet vol (genoeg) zit, vertellen we: hoe leuk het is, hoe fijn de vrouwen het vinden, dat ze een nieuw netwerk krijgen (‘fijn als je net in Zwolle bent komen wonen’), dat ze heel veel leren, dat ze veel steunen krijgen aan elkaar met name na de bevalling, dat het heel gezellig is, dat we veel lachen (en ook huilen), dat diverse vrouwen er vriendschappen aan overhouden, en dat het een betere voorbereiding voor de bevalling is.”

Maak het onderdeel van je intake

Tetsje van der Sluis, praktijkassistent: “De praktijk stuurt een bevestiging van de intake verstuurd met een documentje over CenteringZwangerschap. Deelname aan Centering wordt door de verloskundige tijdens de intake besproken. Als er tijd is, pols ik vooraf of het bekend is en vertel er eventueel iets over. Ik denk dat er in het begin het meest aangelopen werd tegen de hoeveelheid tijd die er tijdens een intake is om hierover te praten, alles was nog nieuw. Later werd dit een vast onderdeel waarover makkelijker uit ervaring gesproken werd.”

Janneke Oudenaarden, Kinderrijk Meerhoven Eindhoven: “Wij starten elke 4 weken een nieuwe groep en hebben geen enkele moeite om de groepen vol te krijgen. Aan onze Engelstalige cliënten bieden wij enkel groepszorg. Bij het eerste fysieke contact leggen wij hen uit hoe de verloskundige zorg werkt (in Nederland). We spreken dan over ‘ouderwetse’ (dat woord gebruik ik) prenatale controles (15-20 min, onderzoek, vragen beantwoorden, wat info en verder alles mee op papier) of de mogelijkheid om mee te doen met Centering.

Voordelen die ik benoem: véél meer tijd met de verloskundige, alle afspraken in de avond, andere zwangeren die hetzelfde meemaken, veel meer kunnen leren omdat er vragen gesteld worden waarvan je niet eens wist dat de vraag bestond, sociale contacten die doorgaan tot na de zwangerschap, partner mist niets vanwege partnersessies, echo’s buiten de sessies om. Vervolgens sturen we ze een mail met uitleg en alle data, en de Engelstalige promofilm (die grotendeels is opgenomen in onze praktijk). In de mail staat ook dat ze zich kunnen aanmelden en dat de plaatsen beperkt zijn. Bij de intake benoemen we het kort opnieuw en zeggen we dat we graag bij de termijnecho willen horen of ze deel willen nemen. Vaak gaan we in de tussenliggende periode de groep al voorbereiden. Dan maken we een overzicht van mogelijke deelnemers en gaan we mensen actief benaderen (via mail) of ze deel willen nemen.”

Wervingstip: Verwijs naar Samenweetjemeer.nl. Hier vinden zwangeren en ouders informatie over CenteringZorg. Gebruik ook de Samenweetjemeer-materialen.

Bied avondbijeenkomsten aan 

Angelique Gouders-Sup: “Wij zijn ook avonden gaan inplannen, die optie maakte het werven gemakkelijker. Van de reeks bijeenkomsten doen wij dan de laatste twee tot drie wel in de ochtend, want zwangeren gaven aan dat aan het einde van de zwangerschap juist weer prettiger te vinden.”

De bekendheid vergroten / social media

Tetsje van der Sluis, praktijkassistent: “Door berichten op Facebook te plaatsen werd CenteringZwangerschap meer bekend. Hierdoor kwamen er zwangeren die er al over gehoord of gelezen hadden.”

Janneke Oudenaarden, Kinderrijk Meerhoven Eindhoven: “We posten regelmatig info over CenteringZwangerschap op social media. We schreven er een stuk over in een expat-tijdschrift dat uitgegeven wordt in Eindhoven.”

Anne van den Bosch, Sneek: “Deel op socials dat je een groepscursus start voor zwangeren.  Vrouwen die al meegedaan hebben kunnen reageren hoe ze het hebben gevonden en/of vriendinnen taggen.”

“Vraag of je bij de praktijk van zwangerschapsyoga ook een poster op mag hangen, andersom wordt het immers ook gevraagd.

Deel mooie voorbeelden en ervaringen 

Anne van den Bosch, Sneek: “Plaats regelmatig een berichtje of vlogje (AVG proof, in overleg met de groep) wat je zoal doet of gedaan hebt tijdens Centering. Schrijf in een regionaal krantje digitaal of op papier een artikeltje over Centering of deel iets delen van CenteringZorg.nl en voeg daar nog tekstje aan toe dat jouw praktijk dit ook biedt!”

Karine van der Heijden – Straatsma, van verloskundigenpraktijk Madelief in Urk: “In het kraambed geven wij de deelneemsters van de Centering-groepen een foto op een standaardje, van alle zwangere buiken van de groep op een rij. We hopen dat die in de kraamweek blijft staan, zodat andere vrouwen dat zien en daardoor later ook willen meedoen.”

Betrek de partner

Tetsje van der Sluis, praktijkassistent: “Het helpt ook om de partner hierbij te betrekken. Als deze er ook het belang van inziet gaat de zwangere ook sneller meedoen. Helemaal mooi is als de partner ook meekomt!

Als werk of werkgever het struikblok is

 Tetsje van der Sluis, praktijkassistent: “Werk is vaak een punt. Daarvoor hebben we een brief voor de werkgever die de zwangere kan overhandigen met motivatie om haar vrij te geven voor CenteringZwangerschap.”

Anne van den Bosch, Sneek: “Geef aan dat je er wettelijk vrij voor kunt krijgen (als dat een struikelblok is). En leg uit dat er veel meer tijd is voor vragen en interactie dan tijdens een regulier spreekuur.”

Aandacht voor groepszorg in je wachtruimte

Anne van den Bosch, Sneek: “Zet een TV-scherm met onder andere een item over CenteringZwangerschap, zodat wachtende dames dit kunnen zien. Hang ook een poster in de wachtruimte en op deur van het toilet!”

Werf gelijk ook voor CenteringOuderschap

Janneke Oudenaarden, Kinderrijk Meerhoven Eindhoven: “Bij de laatste sessie sluit iemand van het consultatiebureau aan. Zij vertelt over CenteringOuderschap en de mogelijkheid om als groep verder te gaan. Cliënten kunnen haar dan mailen als ze deel willen nemen. Wij helpen hen daaraan herinneren.”

Lees ook Hoe kun je deelnemers werven voor Centering? 

Ga naar Samenweetjemeer.nl

Bericht delen: