Veelgestelde vragen over CenteringOuderschap

Hieronder beantwoorden we een aantal vragen die ons vaak gesteld worden. Heb je een andere vraag laat het ons graag weten! Stuur een e-mail naar info@centeringzorg.nl

Uit hoeveel bijeenkomsten bestaat CenteringOuderschap?

Het aantal bijeenkomsten is afhankelijk van de zorg die je nu geeft. Het huisbezoek en eerste consult is vaak individueel. Daarna kunnen er bijeenkomsten zijn bij 4 weken en bij 2, 3, 4, 6, 8 en 11 maanden. Samen met de ouders bepaal je als organisatie zelf op welke momenten de groepen plaatsvinden. Als er ook CenteringZwangerschap in de regio wordt aangeboden, dan kan je de groepen door laten lopen. Het is dan mogelijk dat er zowel zwangeren als moeders met baby’s aanwezig zijn bij 1 of 2 bijeenkomsten. De verloskundige en de jeugdverpleegkundige zijn dan beiden aanwezig. Bespreek samen met de verloskundigenpraktijk hoe jullie dit in willen vullen.

Zijn deze groepen ook geschikt voor vaders?

Jazeker! Samen met de ouders besluit je wie wanneer aanwezig is. Dit kan zowel de vader als de moeder zijn of beiden.

Wie begeleiden de groepen?

Iedere bijeenkomst wordt begeleid door twee professionals: een jeugdverpleegkundige, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en het inschatten van risico’s en de co-begeleider, bijvoorbeeld een consultatiebureau-assistent. Deze laatste kan het wegen en meten aanleren en begeleiden. Dit kan ook iemand uit het wijkteam of sociaal domein zijn. Daarnaast zal de jeugdarts een paar keer aanwezig zijn voor de benodigde medische controles. Bijvoorbeeld bij 1, 3, 6 en 11 maanden kan de arts aansluiten maar deze hoeft niet de hele sessie aanwezig te zijn.
Bij JGZ organisaties die met functiedifferentiatie werken kan de verpleegkundige de medische controles uitvoeren en is er in principe geen jeugdarts nodig.

Hoe groot zijn de groepen?

De ideale groepsgrootte is zes tot maximaal acht kinderen en hun ouder(s). Om extra onrust te voorkomen, is het beter als er geen oudere kinderen bij zijn.

Is het plannen van de bijeenkomsten lastig?

Plannen is soms best een uitdaging. Het is handig om de planning door één persoon te laten doen, die gevoel heeft bij hoe de groepen verlopen. Ook helpt het natuurlijk om een tijdstip en dag te kiezen waarop veel ouders kunnen. Hulp nodig? We geven je graag voorbeelden van andere organisaties.

Hoe gaat het met het invoeren van kinddossiers?

Het kinddossier wordt net als gewoonlijk tijdens het medische onderzoek ingevuld. Als zich tijdens de bijeenkomst bijzonderheden voordoen, kan dit eventueel worden toegevoegd.

Hoe zorg ik ervoor dat ouders meedoen?

In sommige regio’s stromen ouders vanuit een CenteringZwangerschap-groep door naar een CenteringOuderschap-groep. Deze groep kun je dan nog aanvullen met ouders van kinderen die in dezelfde periode geboren zijn. Het is ook mogelijk om een groep ouders te werven met kinderen die in dezelfde maand geboren zijn. Wordt in jouw regio CenteringZwangerschap/CenteringPregnancy geboden? Maak dan tijdens een van de laatste bijeenkomsten kennis met de zwangeren en vertel ze over de JGZ. Vertel dan ook dat jullie een oudergroep starten en pols wie daarvoor interesse heeft. Ouders die eenmaal hebben deelgenomen aan een groep zijn vaak enthousiast. Vrijwel altijd is de ervaring dat de groep na afloop graag verder zou willen.

Heb ik speciale materialen nodig om een groep te starten?

Tijdens de training ontvang je een uitgebreide handleiding per sessie. Verder zijn er ondersteunende materialen die je helpen om zoveel mogelijk uit de bijeenkomsten te halen. En vaak willen JGZ-organisaties hun draaiboek best met je delen.

Wat voor ruimte heb je nodig voor een Centering-groep?

De locatie moet voldoende ruimte bieden voor een groep ouders en voor een individuele controle. Belangrijk is natuurlijk dat de ruimte aantrekkelijk is voor ouders en kinderen en voldoende veiligheid en privacy biedt. Denk natuurlijk ook aan speelgoed en gezonde snacks.

Hoeveel kost invoering van CenteringOuderschap?

De kosten zitten voor een klein deel in de training en materialen. Belangrijker is de inzet van medewerkers en de extra tijd die het kost om deze manier van zorg te implementeren. Veel gemeenten zijn bereid om de invoering van CenteringOuderschap financieel te ondersteunen. Trek voor de invoering zeker twee jaar uit. Kijk overigens niet alleen naar de kosten, maar altijd ook naar de opbrengsten. Wil je ervaringen van andere JGZ-organisaties horen, neem dan contact met ons op.

Wat gebeurt er na de afronding?

Na 15 maanden is het programma afgerond. Veel ouders willen na het eerste jaar echter graag door. Sommige organisaties sluiten daarom aan bij peutergroepen, zoals ‘Peuter in zicht’.

Hoe sluiten deze groepen aan bij andere programma’s?

De groepen bieden een uitstekende gelegenheid om programma’s zoals Stevig ouderschap en Moeders Informeren Moeders (MIM) te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uit deze programma’s als tweede begeleider kiezen. Zo ontstaat de mogelijkheid om meer zorg op maat te bieden. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om aan te sluiten op het CenteringZwangerschap-programma. Zoals door al in een vroeg stadium te spreken over bijvoorbeeld de maternale kinkhoestvaccinatie of over veilig slapen.

Deze flyer kun je aan ouders geven. Je kunt deze flyer en posters bestellen via info@centeringzorg.nl   

Bericht delen: