Kraamverzorgende Saskia is co bij CenteringZwangerschap: ‘Met veel liefde en plezier’

Saskia Rosmalen, werkzaam bij Kraamzorg Zuid-Gelderland, is sinds 5 jaar centering-co bij een verloskundigenpraktijk in Wijchen. “Het is een verrijking om dit samen met de verloskundige te doen.” Naast Saskia is nog een tiental collega’s als co-begeleider actief in haar regio: “Die zijn net zo enthousiast als ik.” 

Diversiteit

“Ondanks de verschillende achtergronden en opleidingsniveaus van de zwangeren vormt zich altijd weer een mooie groep. De zwangeren delen veel met elkaar en leren daardoor veel. Zelf steek ik er ook altijd wat van op. Je hoort altijd wel iemand iets zeggen, waar je nog niet eerder aan gedacht of van gehoord hebt.”

Diepgang

“Door centering zijn vrouwen en hun partners bewuster bezig met de zwangerschap. In de bijeenkomsten van twee uur bereik je samen veel diepgang. Dat kun je niet vergelijken met een individueel bezoek aan de verloskundige. Bij kraamgezinnen die centering hebben gedaan, merk je dat ze beter voorbereid zijn.”

In de kraamtijd

“Er komen veel onderwerpen voorbij waarbij mijn expertise van pas komt. Goede voeding, borstvoeding en kunstvoeding, de kraamtijd, huilen, shakenbabysyndroom, postpartum depressie… De vrouwen zijn heel open naar elkaar over hoe ze zich voelen en hoe ze in hun relatie staan. Er komt veel naar boven. Ook dit zie je in de kraamtijd terug: deze vrouwen zijn alert en kaarten meer bij je aan.”

Zelfvertrouwen

“Een vrouw brak toen het over borstvoeding ging. Haar eerste kind was geboren met een spoedkeizersnede en de borstvoeding was een groot drama. ‘Ik durf er niet meer aan te beginnen’, huilde ze. Wat denk je? Tijdens de terugkomstbijeenkomst lag haar baby aan de borst! ‘Dankzij jullie ging ik er minder zwart-wit over denken’, zei ze: ‘Ik kon het toch gewoon proberen!’”

Hecht team

“De verloskundige en ik vormen een hecht team. Eén blik is voldoende. Zij weet alles over de partus en ik heb, na bijna 30 jaar kraamzorg, weer een andere inbreng. Als iemand iets vraagt, vragen we de groep eerst wat zij ervan weten of denken. Daar komen de mooiste dingen uit.”

Kers op de taart

“Als ik later als kraamverzorgende bij een deelnemer kom, is dat de kers op de taart! De ouders zijn dan zo blij dat jij binnenkomt.”

 

Lees nog veel meer praktijkervaringen vanuit de kraamzorg in de special die we maakten met het Kenniscentrum Kraamzorg  

Bericht delen: