Een veilige basis creëren voor moeder & kind, voor ouders & gezin

Ingrid Huys uit Venlo werkt als praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenpraktijk. Toen ze werd gevraagd om als co CenteringZwangerschap-groepen te gaan begeleiden, twijfelde ze geen moment. In deze column beschrijft ze hoe ze hiermee een oude liefde terugvond.

25 Jaar geleden beviel ik van mijn eerste kindje en was ik sprakeloos over alles wat er in en om mij heen veranderde. Later, door mijn werkzaamheden binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), werd ik geconfronteerd met een andere vorm van sprakeloosheid. Ik zag dingen waar ik geen woorden voor had: moeders die een post partum psychose ontwikkelden, een zeldzame, ernstige aandoening, en die werden gescheiden van hun kind en opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Een regelrechte hel voor de ouders en dramatisch voor een gezonde moeder-kindbinding. Met hart en ziel zette ik me destijds in om moeders met post partum psychose en post partum depressie thuis die veiligheid en begeleiding te bieden, samen met hun kind, partner en gezin. Dit deed ik in samenwerking met het nabije systeem. Zodat moeder en kind niet gescheiden werden.

Mijn leven en ook mijn werkleven veranderde. Eén kind werden er vier en werk kwam op een lager pitje te staan. Met het zelfstandiger worden en zelfs uitvliegen van de kinderen, kreeg werk weer een meer prominente plek in mijn leven. Mijn werkzaamheden liggen nu alweer jaren binnen de huisartsenzorg, als praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). En toen kwam, geheel onverwacht, die oude liefde weer op mijn pad. Ik werd benaderd om de Centering-training te volgen om vervolgens als co-begeleider mee te draaien in de Centering-groep.

Als POH-GGZ hoor ik niet zozeer de roze en blauwe wolken, maar de minder gemakkelijke verhalen. Verhalen over de verandering in de relatie, problemen bij de opvoeding, angst, onzekerheden, verslavingen en huiselijk geweld. Post partum depressie komt veelvuldig voor, zowel bij moeders als bij vaders. Binnen de Centering-groepen kunnen we deze zwaardere thema’s, die zich na de geboorte kunnen afspelen, vroegtijdig en op een veilige manier bespreekbaar maken. Hier draait het om elkaar ontmoeten, met elkaar meedenken, elkaar steunen én om het vieren van het (aanstaande) ouderschap. Centering gaat vanaf de zwangerschap tot net na de bevalling en liefst zouden we dit veel verder uitrollen.

Wanneer je als aankomend moeder je gedragen en begrepen voelt, kun je er gemakkelijker zijn voor jezelf, je ongeboren en later ook je opgroeiende kind.

Over de fysieke kreukels, zoals bekkeninstabiliteit of problemen met de borstvoeding, praten we veel gemakkelijker. Maar gaat het over de mentale en psychosociale problemen, dan is er vaak schaamte en kwetsbaarheid, wat kan leiden tot isolement. Juist dit willen we met de Centering-groepen doorbreken. Als je als aankomend moeder je gedragen en begrepen voelt, kun je er gemakkelijker zijn voor jezelf, je ongeboren en later opgroeiende kind. Centering staat voor een zo goed mogelijke start voor ouder en kind. Het is letterlijk en figuurlijk een investering voor het leven.

En wat dit voor mijzelf betekent…? Oude liefde roest niet!

Ingrid Huys, POH-GGZ en co-begeleider CenteringZwangerschap Bij ONS/VOOR ELKAAR

Bericht delen: