Kraamzorg en CenteringZwangerschap versterken elkaar

Deze maand lag bij alle kraamverzorgenden van Nederland een special over CenteringZwangerschap op de deurmat. Een gezamenlijke uitgave van het Kenniscentrum Kraamzorg, het vakblad Kraamsupport en Stichting Centering.

De kraamzorg kan een belangrijke rol spelen bij het aanbieden van centering-groepen in de regio. De groepen worden altijd aangeboden door twee vaste begeleiders: de verloskundige (of jeugdverpleegkundige) met vaak een kraamverzorgende als co. Kraamverzorgenden die dit doen delen hun praktijkervaringen in deze special. Verloskundigen vertellen welke meerwaarde deze samenwerking heeft voor de deelnemers en voor henzelf.

Tekst gaat door onder de foto

Blik op de kraamtijd

Kraamverzorgende Marijke Veldman uit Meppel vertelt dat zij en verloskundige Nelleke Gosker in hun vele groepen best veel aandacht besteden aan het kraambed, omdat ouders die informatie belangrijk vinden en in de praktijk vaak missen. Nelleke: “Een-op-een-controles bij een verloskundige zijn vaak alleen gericht op de bevalling. De kraamtijd en de periode erna komen te weinig aan bod.” Marijke: “Wij praten in de groepen bijvoorbeeld over hoe een dag met een pasgeboren baby eruitziet. Hoe vaak de baby eet, slaapt, huilt… We laten de zwangeren ook tips bedenken hoe je zelf aan je rust kunt toekomen.” Nelleke: “Als verloskundige en kraamverzorgende vul je elkaar zo mooi aan. Als ik de zwangeren bij de start van de bijeenkomsten individueel onderzoek, raken de anderen al met elkaar in gesprek: welk matrasje is veilig, welke trappelzak of kruiken zijn goed, vragen over borstvoeding… Het is zo fijn dat Marijke dit dan begeleidt.”

Meerwaarde voor de kraamzorg

Naviva Kraamzorg werkt al vele jaren enthousiast mee aan het aanbieden van CenteringZorg aan zwangeren in de regio Zwolle. Manager Karin Spoelstra: “Een jaar of acht geleden benaderde een verloskundigenpraktijk uit de regio ons over het gezamenlijk aanbieden van CenteringZwangerschap (ook wel CenteringPregnancy genoemd). Wij waren al snel overtuigd van de waarde van deze zorg. Bovendien biedt het onze medewerkers een mooie verbreding en verdieping. En het versterkt de samenwerking met de verloskundigen in onze regio.” Sinds 2015 volgden ongeveer 25 kraamverzorgenden van Naviva de tweedaagse training van Stichting Centering om co-begeleider te worden.

“CenteringZwangerschap heeft meerwaarde voor ouders en het versterkt de samenwerking met de verloskundigen in onze regio.” – kraamzorgmanager Karin Spoelstra

Download de special hier

Bericht delen: