‘Aan groepssupport kun je als verloskundige niet tippen

Wie zijn de trainers en andere mensen die zich inzetten voor onze stichting en voor CenteringZorg in Nederland? Ter gelegenheid van 10 jaar CenteringZorg in Nederland stellen onze teamleden zich een voor een voor. Annemiek van der Kraan is centering-trainer van het eerste uur.

Hoe kreeg het centering-virus jou te pakken?

“Ik hou gewoon heel erg van met groepen werken. Dus toen ik ervan hoorde dacht ik: dat is iets voor mij! De kracht en dynamiek van een groep vind ik leuk en interessant. De rest van de inzichten kwamen later pas ?.”

Wat gebeurde er tijdens centering, dat je niet had zien aankomen? 

“Ik had niet zien aankomen dat de bonding en support in een groep zó groot en krachtig zou worden. Dat ontroert mij vaak nog het meest. En ook: de hulp die mensen dan aan elkaar aanbieden, die zoveel krachtiger en duurzamer is dan je als verloskundige kan geven. Wat ik ook niet had zien aankomen, was dat juist de ‘angstige zwangeren van vandaag’ zoveel aan de groepsbijeenkomsten hebben. Denk hierbij ook aan hoger opgeleide zwangeren, die erg in hun hoofd zitten en vaak ook veel informatie zoeken op internet. Binnen de groep kun je die informatie verwerken en in een context plaatsen, wat normaliserend werkt.”

Je leukste ervaring als centering-trainer…

“Dat wat deelnemers in het begin als een probleem zagen, ze dit aan het einde van de bijeenkomsten helemaal niet meer erg vonden… Er was zelfvertrouwen gekomen.

Of die hoogopgeleide vrouw die het de eerste twee keer maar niets vond. Ze vond het kinderachtig en vond geen aansluiting. Maar die de tweede keer toch een maatje vond en toch bleef komen. Ik zag haar in de 9 bijeenkomsten zo mooi indalen in het moederschap. Langzaam uit haar hoofd en in haar gevoel en buik.

Ook heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van en gelachen met een heel nuchtere moeder die bij de slager werkte. Zij zat heel relaxed in het moederschap en kon de andere deelnemers, van wie de meesten voor het eerst zwanger waren, veel adviezen geven.”

Wat kun jij met geen pen beschrijven als het om centering gaat…

“Tja, Centering moet je echt meemaken. Dan ervaar je hoe groot en krachtig de bonding en support in een groep zijn.”

Hoe veranderde CenteringZorg jouw leven als verloskundige?

“Het was een verademing dat ik niet meer tijdens een spreekuur drie ‘bevallingspraatjes’ achter elkaar hoefde te houden met mensen. Maar dat ik dit op een veel leukere manier en met meer aandacht kon bespreken tijdens de bijeenkomsten. Niet meer jezelf de hele tijd horen praten met de hoop dat er niet teveel gevraagd zou worden (want dan loopt het spreekuur uit).”

Annemieks lijfspreuk: “Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.”

 

Wie is Annemiek?

Annemiek van der Kraan is verloskundige, docent, trainer en onderwijskundig adviseur. Ze is vanaf 2011 actief met en voor CenteringZorg. “Nadat wij de training in Washington hadden gevolgd, zetten we de training voor Nederlandse professionals op.” Annemiek bood ook CenteringPregnancy-bijeenkomsten aan in Saoedi-Arabië (zie onderstaande foto), Pakistan en recent in Sint Maarten, waar zij nu voor langere tijd verblijft. “Dan merk je dat de kracht van centering los staat van cultuur en taal. Ik zag overal een mooie groepsbinding ontstaan en zwangeren die elkaar onderling support bieden. Maar wat voor mij ook heel zichtbaar werd, is hoe krachtig het interactieve aspect van centering is en het aansluiten op de cultuur en belevingswereld van de groep.”

 

Deze foto werd in 2019 genomen tijdens een CenteringPregnancy-bijeenkomst in Saoedie Arabië, begeleidt door Annemiek. De vrouwen op deze foto doen hier de centering-werkvorm waarbij ze een zwangerschapsklacht op hun rug geplakt krijgen. Ze gaan dan onderling met elkaar in gesprek en mogen elkaar vragen stellen over hun zwangerschapsklacht om zo te achterhalen welke ze hebben.

 

 

 

 

 

Bericht delen: