Verloskundigen overbruggen kloof Oekraïense zwangeren

Vandaag, op de Dag van de Zorg, deelt beroepsvereniging KNOV een praktijkverhaal over verloskundige zorg voor Oekraïense zwangeren. “CenteringPregnancy is een goed voorbeeld van hoe Oekraïense zwangeren aansluiting kunnen vinden in een voor hen onbekende omgeving.”  

Een verloskundige die een zwangere vrouw tijdens het hele proces van zwangerschap, bevalling en nazorg begeleidt? Keuzevrijheid in waar en met wie te bevallen? Voor de vrouwen uit Oekraïne die momenteel steun en onderdak zoeken in ons land en zwanger zijn, is dit een totaal andere en onbekende wereld. Het Oekraïense zorgsysteem verschilt enorm met dat van Nederland. Oekraïense zwangeren zijn direct verbonden aan een ziekenhuis en bevallen daar ook. Een verloskundige of kraamzorg zoals wij hier hebben, kennen zij niet. Er zijn andere verwachtingen en dat creëert een behoorlijke kloof. Deze kloof willen Nederlandse verloskundigen overbruggen om Oekraïense zwangeren ook in ons land een veilig gevoel te geven.

Closing the Gap

Verloskundige Geertje Swinkels heeft een eigen praktijk in Eindhoven die toegespitst is op expats en internationals en begeleidt daar ook Oekraïense zwangeren. “Onder het mom ‘closing the gap’ kijken we in verbinding met elkaar hoe je iemand zo comfortabel mogelijk kunt begeleiden in de zwangerschap. We willen hen wegwijs maken en vertrouwen geven. Zorgen dat zij het Nederlandse systeem begrijpen en zich daar veilig bij voelen. Dit doen wij door CenteringPregnancy aan te bieden met Engels als voertaal”, vertelt Geertje. Bij CenteringPregnancy staan de wensen en behoeften van de patiënt centraal. Tijdens speciale bijeenkomsten vindt medische basiszorg plaats, waarbij de patiënten zelf een actieve rol hebben en onderling kennis en ervaring uitwisselen. “Veel Oekraïense zwangeren, zijn eenzaam in Nederland, zeker rondom een zwangerschap en geboorte, wat in het land van herkomst vaak een familiegebeurtenis is. Met CenteringPregnancy bieden wij hen een ‘kant-en-klare’ vriendengroep, in een tijd waarin eenzaamheid een groot goed is, want zwangerschap wil je delen.”

De ervaring van Oksana

De Oekraïense Oksana Perderii is in maart naar ons land gekomen toen zij hoogzwanger was en heeft deelgenomen aan verschillende CenteringPregnancy-groepen bij de praktijk van Geertje Swinkels. Ze is op 23 april bevallen van een dochter en kijkt positief terug op haar ervaring met het Nederlandse zorgsysteem. “In het begin was ik heel sceptisch. Ik had voor ogen dat ik in Oekraïne zou bevallen, maar toen kwam de oorlog en moest ik mijn weg vinden in een ander land. Ik was bang, want ik had geen idee wat te doen, maar ik ben enorm goed geholpen. Via de Nederlandse regering kwam ik in contact met de verloskundigenpraktijk van Geertje waar al mijn vragen werden beantwoord. Mijn vertrouwen groeide. Zij hebben mij echt op mijn gemak gesteld waardoor ik de bevalling uiteindelijk met vertrouwen tegemoet ging.” Een groot verschil met haar thuisland. Oksana: “Er is niet zo veel zorg in Oekraïne als het gaat om bevallen. Bij ons heb je alleen contact met een dokter die de bevalling in het ziekenhuis begeleidt en daarna nog een paar keer thuis langskomt. Hier in Nederland is alles zo goed georganiseerd.”

Aansluiting vinden

CenteringPregnancy is dus een goed voorbeeld van hoe Oekraïense zwangeren aansluiting kunnen vinden in een voor hen onbekende omgeving. “Die verbinding ontstaat al snel, omdat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten”, vertelt Geertje. En deze blijft niet beperkt tot cliënten. “Ook oud-cliënten schieten te hulp en bieden zich aan om te tolken of willen zich laten omscholen om een centering-groep te kunnen begeleiden. Het is zo mooi hoe dat vanzelf ontstaat. Het is echt mijn passie om mensen te verbinden”, aldus Geertje die betrokken is bij de verkenning van Stichting Centering, CPZ en Bernard van Leer Foundation om een online centering-aanbod voor Oekraïense zwangeren in Nederland te ontwikkelen. In navolging van het zeer succesvolle online centering-project voor Eritrese zwangeren. Organisaties die dat initiatief willen ondersteunen, kunnen contact opnemen met Stichting Centering Nederland (info@centeringzorg.nl).

* de quotes zijn van het Engels naar het Nederlands vertaald.

Voor meer informatie met betrekking tot zorgverlening aan zwangere Oekraïense vrouwen kijk op de informatiepagina ‘Oekraïne’ via knov.nl.

Op deze foto’s, gemaakt door fotograaf Chantal de Baar, zie je Geertje Swinkels (met bloesje met motief) tijdens een centering-bijeenkomst. Lees meer over de praktijk van Geertje Swinkels: ‘Door Centering ontwikkelen expats meer vertrouwen in onze zorg en in zichzelf’

 

 

Bericht delen: