Trainer CenteringZorg: ‘Ik dacht: Eureka, dit wil ik!’

Wie zijn de trainers en andere mensen die zich inzetten voor onze stichting en voor CenteringZorg in Nederland? Ter gelegenheid van 10 jaar CenteringZorg in Nederland stellen onze teamleden zich een voor een voor. Yvonne Strengers bijt het spits af.

Het Centering-virus kreeg mij te pakken tijdens een congres voor verloskundigen. Ik was toen al zo’n tien jaar verloskundige in een maatschap. Een geweldig vak, maar de lange spreekuren vond ik steeds vervelender. Vooral omdat ik steeds dezelfde vragen kreeg. Tot Marlies Rijnders mij tijdens haar workshop liet zien en ervaren hoe CenteringZwangerschap werkt. ‘Eureka, dit wil ik!’, dacht ik. CenteringZorg is goed voor de zwangeren en hun partners. Ik ging terug naar mijn maten en vertelde hen dat ik dit echt heel graag wilde. En zo geschiede.

Door Centering vind ik mijn vak zoveel leuker. Er is meer diepgang en meer plezier. Je leert de deelnemers in je groep beter kennen. En ik heb zoveel van ze geleerd en zoveel gelachen! Mijn missie is dat het CenteringZorg-virus zich uitbreidt en tot een positieve pandemie leidt. Zo gaaf, dat ik inmiddels alweer vier jaar trainer CenteringZorg ben.

De magie is groot

Wat ik met geen pen kan beschrijven: bij Centering is 1 + 1 geen 2. Het is medische zorg, meer informatie, en vooral ook verbinding met elkaar. En elke keer is de som van de afzonderlijke delen groot en wordt de groep een eenheid. Veel groepen houden dan ook contact met elkaar. Wanneer je de groepen begeleidt, ervaar je het. Ook in Ghana, waar ze kortgeleden zijn begonnen, ervaren de verloskundigen hoe leuk het is om te doen en hoe leuk de zwangeren het vinden. CenteringZorg is magisch en verslavend!

Kippenvel

Heftig was het toen ik gebeld werd door een groep die al was afgesloten, dat een van de baby’s was overleden door wiegendood. De groep had de volgende dag afgesproken om te bespreken wat ze voor de moeder van de overleden baby konden doen. Ze vroegen of ik ook kwam en met lood in mijn schoenen ging ik. Doordat ik ze in een groep had begeleid, maakten ze dit nu mee. Daar voelde ik me rot over. Maar de groep was juist heel krachtig: de vrouwen troostten elkaar en bedachten manieren om de ouders te steunen. Ze gingen samen naar de begrafenis. Ze waren zo sterk met elkaar en zo open en eerlijk. Kippenvel…

Drie keer meedoen

Ik maakte mee dat een zwangere voor de derde keer ging meedoen. Ik was verbaasd en zei dat we veel dezelfde activiteiten deden. De vrouw zei: ‘het gaat niet om jou of wat je doet, elke groep is anders en ik gun het mezelf.’ Ze had natuurlijk gelijk! En dat is nou precies waar CenteringZorg om draait en wat ik als zorgverlener vooropstel: het gaat niet om mij – het gaat om de zwangere, haar partner en haar kind. Om ervoor te zorgen dat zij de beste start krijgen. Mijn verloskundige ego is gekrompen en dat is prima!

Wie is Yvonne?

Yvonne Strengers is trainer bij Stichting Centering Nederland. Ook werkt ze als klinisch verloskundige bij Ziekenhuis Amstelland.

Yvonne’s loopbaan in een notendop: “Na de Hbo-verpleegkunde werkte ik 5 jaar als jeugdverpleegkundige op een consultatiebureau. Daarna runde ik een primary health care clinic in ‘the middle of nowhere’ in Noord Nigeria (Afrika). Ik deed dat samen met drie lokaal opgeleide health workers. Dat was een heftige ervaring! ? Daarna maakte ik mijn droom waar en volgde ik de verloskunde-opleiding in Engeland. Ik werkte vijftien jaar als eerstelijns verloskundige bij Vivre – Praktijk voor verloskunde in Alphen aan den Rijn. Ruim vier jaar geleden maakte ik de overstap naar de klinische verloskunde.”

 

Yvonne in Afrika

Deze foto werd genomen bij een Centering Training in Ghana (2022)

Bericht delen: