Kraamverzorgende: ‘Centering is een verrijking van mijn werk’

In Kraamsupport, vaktijdschrift voor kraamverzorgenden, staat een artikel over 10 jaar CenteringZorg in Nederland. Kraamverzorgende Sylvia Jacobs deelt hierin haar ervaringen als Centering cobegeleider. De onlangs bevallen Janna had Sylvia als kraamverzorgende en zat ook bij haar in de CenteringZwangerschap-groep. “Je hebt een groep van steunende vrouwen in dezelfde fase, dat is het meest waardevol!”  

Tekst Sanne Verhoeff 

Groepspraktijk van verloskundigen Arnhem biedt sinds 2016 CenteringZwangerschap aan; groepsgewijze verloskundige zorg. Sylvia Jacobs, kraamverzorgende bij KraamZus, begeleidt samen met de verloskundigen van deze verloskundigenpraktijk regelmatig centering-groepen. “Ik doe dit nu zo’n vijf jaar en het is echt een verrijking van mijn werk”, vertelt zij enthousiast.

“Waar ik normaal pas tijdens de kraamtijd bij het gezin ben, zie ik nu ook de zwangere vrouwen. Dat vind ik heel leuk. Ik ben nu zelfs aan het kramen bij een vrouw die ik in de groep heb leren kennen.”  

CenteringZwangerschap-bijeenkomst 

Sylvia vertelt hoe een bijeenkomst eruitziet: “De bijeenkomsten zijn bedoeld voor vrouwen die ongeveer gelijktijdig zwanger zijn. Zij gaan gezamenlijk op consult bij de verloskundige. In plaats van een bezoekje van maximaal een kwartier, zijn we nu zo’n twee uur met elkaar. Naast alle gebruikelijke controles  (zoals het controleren van de hartslag en de groei van de baby, de bloeddrukmeting en het weegmoment) is er tijd voor het delen van informatie met de groep. Elke bijeenkomst heeft een thema. Dit kan zijn borstvoeding, de kraamtijd, voeding, praktische informatie over de bevalling maar ook moeilijkere onderwerpen zoals depressie of psychose komen aan bod. De vrouwen kunnen zelf natuurlijk ook onderwerpen aandragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze manier van informatie verstrekken goed werkt. Het kan voorkomen dat vrouwen na een regulier bezoekje aan de verloskundige, waarin zij bijvoorbeeld informatie krijgen over hun lage ijzergehalte, naar buiten lopen en denken: “wat is er ook alweer gezegd?” Door een onderwerp tijdens zo’n bijeenkomst uitgebreid met elkaar te bespreken, blijft de informatie veel beter hangen.” 

“Door een onderwerp tijdens zo’n bijeenkomst uitgebreid met elkaar te bespreken, blijft de informatie veel beter hangen.”

Steun

De diverse thema’s worden in groepjes behandeld, waarin de vrouwen zelf oplossingen kunnen bedenken voor bepaalde problemen. Op die manier kunnen de deelnemers ook van elkaar leren. Het resultaat is dat zij zelfverzekerder worden en dat de zwangerschap beter verloopt.” 

Sylvia vindt het mooi om te zien als de vrouwen in de groep een goede klik hebben met elkaar. “Dan worden er appgroepjes aangemaakt en als er problemen zijn, hebben ze steun aan elkaar. Ze zitten tenslotte allemaal in dezelfde situatie.” (In totaal zijn er tien bijeenkomsten: negen voor de bevalling en één erna. De eerste bijeenkomst begint bij ongeveer twaalf weken zwangerschap. De vijfde en zesde bijeenkomst zijn met de partner erbij. Per groep nemen er zo’n tien vrouwen deel.) 

Stilstaan bij zwangerschap

“Tijdens de CenteringZwangerschap-bijeenkomsten kunnen vrouwen echt de tijd nemen om stil te staan bij hun zwangerschap. Als kraamverzorgende heb ik weer andere informatie te bieden dan een verloskundige. Zij is er vooral voor de medische zorg en vragen. Ik kan weer meer vertellen over de kraamtijd. In mijn laatste groep was er iemand die zei ‘door jou kreeg ik echt zin in mijn kraamtijd’. Dat is natuurlijk leuk om te horen.” 

Volgens Sylvia is deelnemen aan CenteringZwangerschap ook een uitgelezen kans voor zwangeren om vrouwen uit de omgeving te leren kennen, om zo hun netwerk te verbreden. “Ze kunnen elkaar helpen en motiveren. Het is heel bijzonder om de dynamiek in zo’n groep te zien. Zo kan een bijeenkomst ook best emotioneel zijn, bijvoorbeeld als iemand problemen heeft of er even doorheen zit. Ook dan zie je dat de vrouwen elkaar steun kunnen bieden.” Sylvia heeft onlangs een Centering-groep afgerond. “In februari/maart, als iedereen bevallen is, vindt de laatste bijeenkomst plaats. Dan krijg ik alle baby’s te zien. Dat is zo’n leuk moment. Dan worden al die kindjes op een rijtje gezet (als ze willen natuurlijk) voor een foto.”

‘Zo fijn om even te kunnen sparren over strippen, inleiden en controles’

Janna is kortgeleden bevallen en volgde daarvoor de bijeenkomsten CenteringZwangerschap, waarbij Sylvia als kraamverzorgende betrokken was. Sylvia was ook haar kraamverzorgende.

“Ik ben heel blij dat ik mee heb gedaan met CenteringZwangerschap, omdat ik een groep vrouwen heb leren kennen die precies in dezelfde fase zitten als ik. Al tijdens de zwangerschap was dat prettig. Zo deed een van de meiden een oproepje om samen te gaan sporten. Voor mij net het zetje in de rug dat ik nodig had. Zeker tegen het eind van de zwangerschap en sinds de baby’s er zijn, vind ik het extra waardevol. Het is zo fijn om even te kunnen sparren over strippen, inleiden en controles met mensen die dat ook net hebben meegemaakt. Ik heb genoeg vrienden met kinderen. Zij zaten echter wat langer geleden in deze fase. Hierdoor merk ik dat hun perspectief op al die beslissingen anders is, dan dat van mensen die er middenin zitten. Zo’n groep van steunende vrouwen in dezelfde fase als jij vind ik dus het meest waardevol! Wat mij betreft horen de begeleiders van CenteringZwangerschap een beetje bij die groep, je deelt tijdens je zwangerschap alle klachten, twijfels en vragen met elkaar. Het was dan ook echt een cadeautje dat Sylvia bij ons was in de kraamweek. Heel fijn om een vertrouwd gezicht te zien in zo’n spannende week!’

 

Artikel in Kraamsupport

Download het artikel in Kraamsupport ‘Praktische en medische informatie blijven veel beter hangen’ 

Lees ook over de ervaringen van Groepspraktijk van Verloskundigen waar kraamverzorgende Sylvia cobegeleider is van de CenteringZwangerschap-groepen  

Bericht delen: