Project Eritrese zwangeren: Update Informatiesheet voor verwijzers

Elke maand start er een nieuwe online-groep voor Eritrese zwangeren uit heel Nederland. De vrouwen mogen kosteloos meedoen en iedereen is welkom. De aanmelding is heel simpel en kan door iedereen worden gedaan. In onze informatiesheet-2022 vind je alle informatie die je nodig hebt. Deel hem binnen je VSV, met je collega’s of op je afdeling! 

Eritrese zwangeren spreken vaak nog geen Nederlands, ze weten nog weinig van de Nederlandse cultuur en geboortezorg, en het verschil met hun eigen land en cultuur is groot. Tegelijk is het een heel kwetsbare groep in de geboortezorg: zwangere vluchtelingen in Nederland lopen meer risico op moedersterfte, babysterfte en complicaties rond zwangerschap en geboorte. Het is daarom extra belangrijk dat deze zwangeren op tijd in beeld zijn en weten bij welke klachten ze de verloskundige moeten bellen. Download het Informatiesheet voor verwijzers

Zo kun je iemand aanmelden

Er zijn geen voorwaarden of drempels voor aanmelding en deelname. Iedereen mag iemand aanmelden (professional uit eerste en tweede lijn, vrijwilliger en buurtgenoot). Iedere Eritrese zwangere is welkom, ook als ze geen verblijfsvergunning heeft of in een AZC verblijft. Deelname is kosteloos.

Stuur een e-mail naar CPEritrea@gmail.com met: 

  • De voornaam van de vrouw
  • Haar 06-nummer
  • De duur van haar zwangerschap  

Onze cultuur-mediator en cobegeleider belt haar en vertelt in Tigrinya wat ze van de groep kan verwachten. Als ze mee wil doen, is ze van harte welkom. De verwijzer ontvangt een bevestiging. 

Wat kun je als verwijzer betekenen voor een Eritrese zwangere?

  • Check of ze al een verloskundige heeft gevonden in haar woonplaats en help haar hiermee: Veel nieuwkomers weten nog niet hoe de geboortezorg in Nederland werkt. Ze melden zich vaak pas in een laat stadium van de zwangerschap bij een verloskundige, terwijl je dit beter kunt doen zodra je weet dat je zwanger bent.
  • Zanzu.nl kan je helpen om deze uitleg te geven mits de vrouw Tigrinya kan lezen. Deze website van Rutgers biedt begrijpelijke informatie over lichaam, gezondheid, zwangerschap, geboorte, seksualiteit , anticonceptie en relaties in zestien talen, en ook in Tigrinya. De informatie wordt ook verbeeld.
  • Stichting Babyspullen zamelt gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van voor (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Het gaat hierbij o.a. om kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. Vraag dit vast voor haar aan! 
  • Help haar om zich aan te melden voor kraamzorg: Zorg voor moeder en kind in het kraambed is heel belangrijk, zéker voor jonge moeders die er erg alleen voor staan. Nieuwkomers maken helaas echter minder gebruik van kraamzorg. Uit onwetendheid en onbegrip, maar ook doordat de eigen bijdrage een drempel vormt.

Schakel bij zorg aan Eritrese zwangeren een tolk in

  • Om miscommunicatie te voorkomen, doe je er als zorgprofessional goed aan om bij Eritrese zwangeren en jonge moeders een professionele tolk in te schakelen: zowel tijdens intakes en controles als tijdens de bevalling en in het kraambed. Kijk op www.zoschakeltueentolkin.nl/tolk-voor-geboortezorg

Meer informatie op de pagina Project Eritrese Zwangeren

Bericht delen: