‘Door Centering ontwikkelen expats meer vertrouwen in onze zorg en in zichzelf’

Bij Verloskundige Praktijk Kinderrijk Meerhoven in Eindhoven hebben ze relatief veel internationale zwangeren. Verloskundigen Janneke Oudenaarden en Geertje Swinkels vertellen hoe dit ze ertoe bracht om de zorg groepsgewijs te gaan aanbieden en hoe dit bevalt.

Foto: Links Janneke Oudenaarden en rechts Geertje Swinkels

“Eindhoven is een stad van expats en internationals. Op een inwonersaantal van 220.000 heeft zo’n 15% niet de Nederlandse nationaliteit. Dat zijn 33.000 mensen die niet bekend zijn met de Nederlandse gezondheidszorg en de Nederlandse bevalcultuur. Mensen die niet snappen waarom je hier met een paracetamol-advies naar huis wordt gestuurd. En waarom er niet een uitgebreid bloedonderzoek plaatsvindt voorafgaand aan een zwangerschap. En een thuisbevalling?! Dat is al helemaal ondenkbaar.

Brug slaan naar zwangere expats

De hoofdlocatie van onze praktijk ligt in een wijk die al jaren erg populair is onder expats. Wij hadden daarom al veel internationale cliënten in zorg. In 2015 opende ons gezondheidscentrum een nieuwe locatie: SGE-International. Een gezondheidscentrum speciaal voor expats en internationals met als doel het overbruggen van de kloof tussen de verwachtingen van een internationale patiënt en de Nederlandse zorg. In dit gezondheidscentrum zijn wij een tweede locatie begonnen. En rond dezelfde tijd zijn wij gestart met (Engelstalige) Centering Pregnancy voor onze internationals.

Meer vertrouwen ontwikkelen

Ondertussen hebben wij al meer dan 40 groepen gedraaid met zwangeren van over de hele wereld. Met een populatie van 70% expats lukt het ons om elke maand een nieuwe groep te starten. Uit ervaring weten wij dat onze internationale zwangeren veel tijd vragen op het spreekuur. Er is veel ongerustheid, ze hebben veel vragen en een zekere mate van wantrouwen tegenover het systeem. Wij planden daarom bijna standaard dubbele consulten voor deze cliënten. Nu we de Centering-groepen aanbieden hoeft dit niet meer, want wij kunnen tijdens de twee uur durende sessie alle mogelijke onderwerpen bespreken.

“Doordat de zwangeren ons tijdens Centering goed leren kennen, krijgen ze veel meer vertrouwen in de verloskundige zorg in Nederland. En met al hun kennis die in de groep wordt gedeeld en opgedaan, ontwikkelen de deelnemers ook vertrouwen in zichzelf. Daarmee is de primaire pijnstillingswens of zelfs de sectio op verzoek ineens niet meer vanzelfsprekend.”

Kant-en-klare vriendengroep

Veel expats zijn eenzaam in Nederland, zeker rondom een zwangerschap en geboorte, wat in het land van herkomst vaak een familiegebeurtenis is. Met Centering Pregnancy bieden wij hen een ‘kant-en-klare’ vriendengroep. Er is altijd wel iemand met wie het klikt en met wie ook na de zwangerschap de vriendschap blijft bestaan. Een vrouw die heeft meegedaan schrijft: “The truth is that at the end of each meeting I feel like I’ve been hugged.. it feels so good to have this support system even when I am so far away from my family! (Lees hieronder meer reacties van deelnemers.)

De vraag achter de vraag horen

Voor ons geeft CenteringZwangerschap (CenteringPregnancy) een verdieping van ons vak. Wij leren onze cliënten en hun cultuur beter kennen. Hierdoor ontstaat er veel meer begrip en we horen veel makkelijker ‘de vraag achter de vraag’.”

Dit zeggen de deelnemers erover:

Gaining the knowledge during the Centering Pregnancy sessions empowered me and helped me a lot to be more calm and prepared for the new experiences that I was about to have. The group of girls that I met has been a wonderful support network. We interchange advises and help each other in our new role as moms.” – A. from Colombia

“Centering Pregnancy is a great initiative! We are happy that we were part of it! All these sessions brought more piece to our mind and prepared us fully to go through pregnancy till delivery without worries. It’s a unique and extraordinary concept where you meet other women who are in the same situation like you. We will for sure stay connected!” – M. from Poland

“I feel very satisfied and happy that I found this group care. Definitely this was the best thing that happened in my life. The birth story of my child was wonderful only due to the care given to me.” – S. from India

“It’s been a fantastic experience to join the Centering Pregnancy group! A safe environment for all your questions and to share and connect with others. Good knowledge and information is shared with a personal touch.” – A. from Poland

Bekijk de video Centering Pregnancy at midwifery practice Eindhoven

 

Bericht delen: