Gemeente Beuningen start proefproject met doorgaande lijn CenteringZorg

Sinds 2015 bieden verloskundigenpraktijken in Beuningen groepsgewijze zorg aan zwangeren. Vanwege de wens van ouders om door te gaan als de baby is geboren, start de Gemeente Beuningen nu een proefproject CenteringOuderschap.  

Lokale media vermelden dat CenteringZwangerschap volgens de gemeente beslist een succes is. “De helft van alle zwangere vrouwen in Beuningen kiest daarvoor en de bijeenkomsten krijgen een gemiddeld waarderingscijfer van bijna een 9.”

Hieronder lees je wat het artikel op de website van RN7, de publieke omroep voor het Rijk van Nijmegen, vermeldt:

“Bij CenteringZwangerschap krijgen vrouwen de prenatale zorg in groepsverband, zoals controle van de groei van de baby. Daarnaast bieden de groepsbijeenkomsten ruimte om het onderling contact te stimuleren en kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Nu nog maar één bijeenkomst na de bevalling

Na de bevalling is er nu nog maar één bijeenkomst met de baby’s erbij. Terwijl de ouders dan juist behoefte hebben aan steun van andere ouders, die ook net een kind hebben gekregen. Dat moet met de nieuwe pilot dus veranderen. Het eerste jaar met een baby is zowel mooi als zwaar tegelijk.

Het pilotproject CenteringOuderschap (CenteringParenting) bestaat uit vijf bijeenkomsten. Zo kunnen nieuwe ouders onderling ervaringen uitwisselen en van elkaar leren over de opvoeding.

Marjo van Hoogstraaten, verloskundige in Beuningen: “Wij bieden CenteringZwangerschap al vijf jaar met veel plezier aan, de helft van onze zwangeren kiest ervoor. Er zijn hierdoor in de vier dorpen van Beuningen al veel kleine ‘webben’ van ouders van kinderen met dezelfde leeftijd die onderling contact hebben. Wij zijn verheugd dat onze groepen nu in deze pilot een vervolg krijgen. Want juist in dat eerste jaar met een baby hebben nieuwe moeders en vaders zoveel onderwerpen en vragen die ze bezighouden.”

Gemeenteraad moet nog akkoord gaan

Na de tweejarige pilot wordt een evaluatie uitgevoerd. Dan wordt met de deelnemers bekeken hoe men de bijeenkomsten heeft ervaren en of de gestelde doelen zijn gehaald. Samen wordt besproken hoe men verder wil en welke ondersteuning daarbij eventueel nodig is.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het proefproject. Via twee landelijke programma’s (Gezond in de Stad) uit de jeugdgezondheidszorg (jgz) ontvangt Beuningen ruim 24.000 euro. Dat geld wordt nu ingezet voor de uitvoering van dit proefproject.”

Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering: “Wij juichen toe dat hiermee in Beuningen een doorgaande lijn van CenteringZorg ontstaat. Want dat is wat we liefst in heel Nederland zien ontstaan. Het is ook mooi dat in dit proefproject ook de kraamzorg betrokken is. Wij wensen de ouders en professionals veel plezier en wachten de resultaten van de pilot met vertrouwen af. Vanuit Stichting Centering denken we graag mee, als jullie ergens tegenaanlopen.”

 

Bekijk het bericht op de lokale nieuwssite

Beuningen is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 26.174 inwoners, waarvan 17.365 in Beuningen zelf.

 

Bericht delen: