‘Deze zwangeren zijn beter geïnformeerd en beter voorbereid’

Groepspraktijk van verloskundigen Arnhem start deze week de vijftigste CenteringZwangerschap-groep. “Al ruim vijfhonderd zwangeren en partners hebben deze mooie vorm van prenatale zorg bij ons kunnen ervaren”, vermeldt hun Instagram. Welke inzichten en tips hebben ze voor collega’s die beginnen?

“Zwangeren vragen erom: een zus, vriendin of buurvrouw vertelde erover, zij willen dit ook… Wij bieden het hele jaar door centering-groepen aan en die vullen zich vanzelf. Soms moeten we iemand teleurstellen, omdat alle groepen vol zitten.” Verloskundige Heike Verbiesen is binnen haar praktijk de trekker van Centering. Ze bieden sinds 2016 Centering aan.

Heike Verbiesen

“Je merkt bij elke bijeenkomst hoe waardevol het is en cliënten vinden het fijn.”

Dubbel verantwoordelijk

“Dat neemt niet weg dat Centering heel hard werken is. En dan heb ik het niet over de praktische kanten, dat loopt wel… Wat het intensief maakt, is dat je als verloskundige zowel de verantwoordelijkheid draagt voor de individuele deelnemers als voor de groepsdynamiek: Voelt iedereen zich veilig en vertrouwd, komt eenieder aan bod, worden alle vragen beantwoord? Vooral het eerste half uur is heel intensief, wanneer je bij deelnemers een voor een de controles doet. Gaandeweg leer ik hier wel beter mee omgaan. De centering-intervisies helpen daarbij, die raad ik echt aan.”

“Centering is in het begin echt heel anders dan je gewend was.”

Heel anders werken

“De deelnemers bepalen welke thema’s zij belangrijk vinden. Jij zwengelt het gesprek hierover aan door vragen te stellen en zorgt dat iedereen aan bod komt. Met de interactieve werkvormen kun je dit op een leuke manier doen. Dit betekent dat je als verloskundige je eigen agenda een beetje loslaat: de inbreng komt uit de groep. Naarmate je het langer doet, leer je erop te vertrouwen dat dit tot relevante gesprekken en inzichten leidt. Ik heb nooit meegemaakt dat het gesprek de ‘verkeerde’ kant opging. Een thema als ‘laat je je als zwangere wel of niet vaccineren tegen corona’ bespreek je misschien zelfs beter in een groep. Iedereen brengt dan haar eigen ervaring en kennis mee, wat erg helpt. En natuurlijk komen ook jouw verloskundige inzichten aan bod.”

Meer realistische kijk

“Dat Centering zin heeft, merk je aan zoveel dingen. Bij de terugkombijeenkomst met de baby’s vertelde iemand die heel graag thuis had willen bevallen, dat het helaas anders was gelopen. Maar ook: dat ze dankzij Centering zich hiermee sneller had kunnen verzoenen. Door Centering krijgen zwangeren een meer realistische kijk op zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze zijn beter geïnformeerd en beter voorbereid.”

Het komt binnen

“Zwangeren hebben in deze tijd veel werkdruk en stress. Als verloskundige geef je natuurlijk advies hierover, maar de boodschap komt niet altijd over. Horen de deelnemers van elkaar over hun spanningen, dan komt het binnen en nemen ze het wél serieus. Ook het thema roken kan in de groep juist heel mooi besproken worden. De deelnemers spreken elkaar erop aan en steunen elkaar.”

Mooi team met de kraamzorg

“Een kraamverzorgende van KraamZus Arnhem is co-begeleider van onze groepen. Zelf werk ik altijd samen met dezelfde kraamverzorgende, die al vele jaren in dit vak zit en bakken ervaring meebrengt. Samen vormen we een mooi team. Ook onze praktijkassistente is al jaren co-begeleider. We zetten ook vaak verloskundigen in opleiding hiervoor in.”

Centering in tijden van corona

“Tijdens de eerste lockdown gingen we over naar online. Dat ging best, maar de live- bijeenkomsten hebben onze grote voorkeur: die zijn toch leuker en interactiever. We hebben een grote praktijkruimte met goede ventilatie. Daarom doen we de groepen nu wel gewoon live met iets minder deelnemers dan gebruikelijk: maximaal tien. Voor de partnerbijeenkomst delen we de groep nu in tweeën. Dat is natuurlijk jammer, maar je moet iets.”

Samenstelling van de groep

“Onze groepen vormen een mooie mix van de Arnhemse bevolking. Er zitten ook vrouwen in met een Turkse, Marokkaanse of andere achtergrond, die hier geboren zijn. We zien wel dat de vrouwen die voor Centering kiezen meestal een opleiding hebben genoten (van mbo tot universiteit): ze willen hun zwangerschapsproces bewust meemaken. Samen met beleidsmakers van de gemeente Arnhem en collega’s van een buurtpraktijk gaan wij nu onderzoeken hoe we ook de extra kwetsbare zwangeren kunnen bereiken. Centering kan bijvoorbeeld voor een alleenstaande (aanstaande) moeder juist waardevol zijn, doordat ze hiermee een sociaal netwerk krijgt.”

Bekijk de website van Groepspraktijk voor verloskundigen Arnhem

Foto: Groepspraktijk van Verloskundigen Arnhem – de vrouwen op de foto gaven toestemming voor het plaatsen van deze foto

 

Bericht delen: