Helft Amstelveense zwangeren doet mee aan CenteringZwangerschap

Ook in Amstelveen zet een coalitie van professionals zich samen met de gemeente in voor een gezonde zwangerschap voor elke vrouw en de best mogelijke start voor ieder kind. De vier thema’s die in Amstelveen extra urgentie krijgen, komen alle binnen Centering aan bod.

Wethouder Frank Berkhout (Jeugd) in het Amstelveens nieuwsblad: “Als ouder wil je het beste voor je kind. Helaas zijn er soms omstandigheden, waardoor dit niet lukt. Zo’n 16 procent van alle Nederlandse kinderen heeft bij de geboorte een valse start waardoor ze later vaker psychische en fysieke problemen krijgen, zoals gedragsproblemen, overgewicht of hart- en vaatziekten. Ook komen ze vaker in aanraking met jeugdhulp. Die eerste 1.000 levensdagen zijn dus echt belangrijk. Met ‘Kansrijke Start’ willen we gezinnen zelfredzamer maken en kinderen echt helpen. Want van dit steuntje in de rug in het begin, profiteert een kind een leven lang.”

Vier thema’s

Bijna de helft van alle Amstelveense zwangeren doet mee aan CenteringZwangerschap. Ook het Ziekenhuis Amstelland wil graag starten met het aanbieden van groepsgewijze zorg aan zwangeren. Yvonne Strengers, centering-trainer en klinisch verloskundige in het Ziekenhuis Amstelland: “Vier thema’s hebben binnen de Amstelveens Kansrijke Start-coalitie extra urgentie: conflictscheidingen, vroegsignalering, schaarste (armoede/minima) en ontmoeten. CenteringZwangerschap sluit daarbij heel mooi aan. Zo wordt het ouderschap besproken en wat het doet met je relatie. Als verloskundige leer je, tijdens tien bijeenkomsten van twee uur, je cliënten veel beter kennen dan bij individuele consulten. De laatste duren maar vijftien minuten. Je kunt daardoor beter signaleren wat er speelt en ook armoede wordt zichtbaarder. Een onderwerp als ‘waar kun je hulp vinden zonder stempel?’ kan prima aan bod komen. Dat groepsgewijze zorg eraan bijdraagt dat (aanstaande) ouders in de wijk elkaar leren kennen, spreekt voor zich. Dat is nou precies de bedoeling! Ten slotte was het stimuleren van borstvoeding ook een speerpunt. We weten uit onderzoek dat vrouwen die CenteringZwangerschap doen langer borstvoeding geven.”

Deze organisaties zijn betrokken bij de Kansrijke Start-coalitie:

Huisartsencoöperatie Amstelland, Participe Amstelland, Gemeente Amstelveen en Aalsmeer, Eerstelijns verloskundigen Amsterdam Amstelland, Ziekenhuis Amstelland, GGD Amsterdam, de Kraamvogel, Zorg & Zekerheid, Centering en Pharos.

Lees het artikel in het Amstelveens nieuwsblad

Bericht delen: