Iedere ouder de keuze bieden voor groepsgewijze zorg

De teams van Icare JGZ zijn of gaan aan de slag met CenteringOuderschap. “Ons doel is dat uiteindelijk alle ouders in ons werkgebied op het consultatiebureau kunnen kiezen tussen groepsgerichte of individuele zorg”, vertelt beleidsadviseur en jeugdverpleegkundige Willy Brink.

“In de voorbije jaren popte het thema steeds weer op. Dat kwam ook doordat verloskundigenpraktijken in onze regio al CenteringZorg aanboden en hier enthousiast over waren. Hun cliënten wilden óók met hun groep verder op het consultatiebureau. Zo besloten we om te gaan pionieren met groepsgewijze jeugdgezondheidszorg. Met Stichting Centering organiseerden we een incompany-training voor de zes teams van de regio Veluwe. Team Harderwijk startte in het voorjaar van 2019 als eerste. Daar loopt het al een hele tijd prima.” Lees de ervaringen in Harderwijk

Alle teams geschoold

“Ons doel is dat uiteindelijk alle ouders in ons werkgebied kunnen kiezen tussen groepsgerichte of individuele zorg op het consultatiebureau. Inmiddels hebben de meeste teams de Centering-scholing gedaan. De implementatie verloopt overal weer wat anders en gaat niet overal even snel, en dat geeft niet. Corona gooide natuurlijk ook roet in het eten, want in coronatijd starten met groepszorg is niet handig. Veel teams zijn nu aan het doorstarten of starten; een aantal begint volgend jaar.”

Aansluiten bij de lokale situatie

“Eenmaal begonnen, horen we eigenlijk alleen maar positieve reacties, zowel van de professionals als van de ouders. In de groep kun je ervaringen uitwisselen over inhoudelijke onderwerpen en elkaar daarin ondersteunen. Maar het is voor de teams wel even wennen. Groepsgewijze zorg vraagt extra inzet, helemaal in deze coronatijd. Is er bijvoorbeeld een geschikte ruimte waarin je met ouders en kinderen bijeen kunt komen? Hoe plan je het, op welk dagdeel ga je het doen? Ook bij het werven van ouders moet je de slag te pakken krijgen. Wij geven de teams de ruimte om Centering vorm te geven op een manier die past bij de lokale situatie. Samen met Geeske Boer, jeugdverpleegkundige en projectleider van team Harderwijk, gaan we langs alle teams om te bekijken op welk onderdeel extra ondersteuning gewenst is. Ook bieden we samen met Stichting Centering straks intervisie aan.”

Samenwerking met andere professionals

“Meestal draaien jeugdverpleegkundigen de groepen. Dat past heel goed, want de meeste contactmomenten worden bij ons al door de jeugdverpleegkundigen uitgevoerd. Soms is het nodig dat de jeugdarts ook even meekijkt. Dan wordt in overleg met de ouders een afspraak gemaakt. Uiteraard kunnen ouders als ze dat willen altijd nog een afspraak met de jeugdarts maken.

“We bekijken ook of naast de jeugdverpleegkundigen nog een anders getrainde professional kan meedoen als tweede begeleider (vanuit Centering wordt dit de co-begeleider genoemd). In team Coevorden draait er bijvoorbeeld een Homestart-coördinator mee, en op de Veluwe zijn de jeugd- en gezinswerkers betrokken. Zo raken deze professionals ook eerder bij de gezinnen betrokken en wordt expertise gedeeld. Mooi is ook hoe in Lelystad verloskundigen en jeugdgezondheidszorg samen optrekken. Hier zijn de verloskundigen en jeugdverpleegkundigen tegelijk geschoold, om meteen ook samen de doorgaande lijn te kunnen vormgeven.”

  Willy Brink, beleidsadviseur Icare JGZ

Icare JGZ heeft dertien teams: zes in de regio rand Noord-Veluwe (Ermelo, Harderijk, Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek), drie in Flevoland (Lelystad, Dronten en Zeewolde) en vier in Drenthe (Tynaarlo,  Coevorden, Aa en Hunze en Meppel). Meer over Icare Jeugdgezondheidszorg

Bekijk de CenteringOuderschap-flyer van Icare JGZ 

“Geef mij maar de groep!, zeggen de meeste ouders uiteindelijk. Want: Ik krijg veel meer informatie, ik kan sparren met andere ouders en ik leer andere ouders in de buurt kennen.”  Lees ook het interview met Geeske Boer, jeugdverpleegkundige uit Harderwijk  

 

 

 

Bericht delen: