‘In Harderwijk is CenteringOuderschap inmiddels een begrip’

Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Harderwijk (onderdeel van Icare JGZ) startte in het voorjaar van 2019 met het aanbieden van groepsgewijze jeugdgezondheidszorg. Spoedig begint alweer de 22ste groep. “Ouders vragen er nu zelf om.”

Bij CJG Harderwijk mogen alle ouders kiezen tussen individuele zorg of zorg in een Centering-groep. Jeugdverpleegkundige Geeske Boer: “Als de screener langsgaat in het kraamgezin, geeft zij meteen onze CenteringOuderschap-flyer. En voor ik met ouders de eerste afspraak inplan zeg ik: ‘je kunt individueel komen of in de groep, wat heel leuk is!’ Bij de eerste groep was het nog best lastig om mensen te enthousiasmeren: je hebt dan zelf alleen nog de training gevolgd en weet nog niet hoe het gaat zijn. ‘Probeer het gewoon’, zei ik maar. En dat bleek een schot in de roos te zijn, want daarna liep het vanzelf. Nu gaat het van mond tot mond en kost het werven geen moeite meer. Door corona werken we nu met groepen van maximaal vijf ouders met hun kind. Soms komen er ook vaders.”

“‘Geef mij maar de groep!’, zeggen de meeste ouders uiteindelijk. ‘Want: Ik krijg veel meer informatie, ik kan sparren met andere ouders en ik leer andere ouders in de buurt kennen.’”

Groot enthousiasme

“Dat ouders zo enthousiast zouden zijn, zagen we vooraf niet aankomen. ‘Je bent echt even twee uur met je kind bezig, in plaats van snel naar het bureau voor de vaccinatie’, zei een moeder. Er is nu een moeder die met haar tweede kindje opnieuw meedoet. Sommige ouders passen er hun werktijden speciaal voor aan. Toen we in coronatijd een bijeenkomst moesten afzeggen, kwamen die ouders gewoon zelf met hun kinderen bijeen in de tuin van een van hen.”

Verrijking van het werk

“Het is ontzettend leuk en een verrijking van mijn werk om ouders op deze manier zorg te bieden. Mijn zes collega’s denken er net zo over. Je kunt veel rustiger te werk gaan, want er is meer tijd om onderwerpen te bespreken. En je ziet veel meer van de kinderen. Ik heb mijn eigen groepen ouders, waardoor ik de kinderen zie opgroeien. Dat heb je op het bureau niet. Er ontstaan mooie, intieme gesprekken. ‘Ik voel me soms zo dik, alsof ik niet in mijn eigen lichaam zit’, zei een moeder laatst tijdens de vijf maanden-bijeenkomst. De anderen herkenden dat. En zo ontstaat vanzelf de uitwisseling over wat er gebeurt met je lichaam, met alle emoties die daarbij komen. De eerste bijeenkomst is vaak nog wat onwennig. Maar bij de tweede of derde bijeenkomst begint er al een hechte groep te ontstaan. Meestal hebben ze ook hun eigen WhatsAppgroep. Deze ouders komen ook veel minder op ons spreekuur: ze zijn beter geïnformeerd.”

Samenwerking met gezinswerkers

“Sinds een jaartje bieden wij de groepen aan samen met de jeugd- en gezinswerkers van ons CJG. Zodat zij al vroeg een relatie met ouders opbouwen en hun expertise kunnen inbrengen op het pedagogische stuk. Ook deze collega’s vinden het fantastisch. Ze vinden het fijn om ouders te kunnen ondersteunen als de vragen en zorgen nog klein zijn. Het voordeel is ook dat de ouders onze gezinswerker nu kennen. Ze zullen haar daardoor eerder aanspreken als ze ergens tegenaan lopen. Binnen ons CJG is onze onderlinge samenwerking nu hechter. Je trekt meer samen met de gezinnen op en dat versterkt de band.”

Het hele werkgebied van Icare JGZ

“Vanuit Icare JGZ willen wij het Centering-vuurtje graag opporren. Daarom gaan we nu al onze locaties in onze regio af om te kijken hoe het loopt en wat men nodig heeft.” Lees ook het interview met de beleidsadviseur van Icare JGZ. 

CenteringOuderschap bij Icare JGZ

Bekijk de informatiepagina over CenteringOuderschap op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin Harderwijk

Tips van CJG Harderwijk voor collega’s die groepen starten:

  • Geef ouders meteen in de kraamtijd een flyer
  • Geef ze de keuze: individueel of in een groep en vertel dat zorg in een groep heel leuk is
  • Adviseer ouders om een of twee keer te proberen of groepszorg ze bevalt
  • Start geen nieuwe groep rond kerst of in de zomervakantie
  • De tweede begeleider kan bijvoorbeeld een jeugd- en gezinswerker zijn of iemand uit het sociaal domein

 

Bericht delen: