‘Aanstaande vaders hebben óók de behoefte om elkaar te ontmoeten’ 

In een interview op de website En de vader? van Pharos geeft David Borman, niet praktiserend verloskundige, zijn visie op hoe mannen meer betrokken kunnen worden bij de zorg voor hun zwangere vrouw. Borman vertelt ook over zijn ervaringen met het aanbieden van CenteringZwangerschap-bijeenkomsten aan de partners. “Het trof me hoe snel de mannen met elkaar de diepte ingingen.” 

Foto: Raúl Neijhorst 

Met zijn boek en cursus ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’ biedt David Borman mannen die vader worden handvatten, tips en advies voor de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Ook geeft hij scholingen in de geboortezorg, waarin hij professionals meeneemt in hoe mannen deze zorg beleven. En hoe ze met kleine aanpassingen beter kunnen aansluiten. Vaders voelen zich volgens Borman vaak ‘geskipt’: “Dat zit in kleine gedragingen en manieren van communiceren, waarvan zorgverleners zich niet bewust zijn.”  

Accepteer het verschil 

“Verloskundigen klagen soms dat mannen wegblijven of tijdens het consult op hun telefoon zitten. Maar dit gedrag zegt ook veel over hoe ongemakkelijk mannen zich in deze setting voelen. Zitten de zwangere en haar partner tijdens het consult tegenover je, ga dan in het midden zitten. Ga je tegenover de vrouw zitten, dan plaats je de man buiten spel; vaders die niet mondig zijn, zijn dan allang afgehaakt. ‘Ik laat de man altijd even aan de buik voelen’, zeggen verloskundigen vaak. Maar sommige mannen vinden het heel ongemakkelijk om dat te doen in het bijzijn van een andere vrouw. Accepteer dat sommige vaders anders of minder betrokken zijn dan jij prettig vindt. En kijk dan hoe je toch aansluiting vindt.”

Vaders in beeld

Borman adviseert om er geen overdreven aandacht aan te geven dat een vader meekomt, maar wel te laten zien dat je zijn aanwezigheid belangrijk vindt. “Neem het ook niet als vanzelfsprekend aan, dat hij er niet is. Bij consultatiebureaus kan bijvoorbeeld soms maar één contactnummer worden ingevoerd in het systeem! Kijk ook eens naar de website. Met één kopje, met wat goede informatie en links, kun je ook de partner verwelkomen. Kijk ook naar welke beelden je gebruikt op de site en in de praktijk. Als vaders al worden vertoond, dan zijn het vaak spelende en witte vaders. Waar zijn de alledaagse, knuffelende en zorgende vaders, die we zo graag willen zien?” De manier waarop informatie wordt aangeboden, sluit vaak niet aan: “Mannen willen droge informatie. Neem afwegingen als: kiezen we voor een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling, voor borst- of flesvoeding. Een man hoort liever wat de voor- en nadelen zijn, zodat hij die tegen elkaar kan wegstrepen om tot een beslissing te komen.”

Centering voor de vaders  

Ook aanstaande vaders hebben behoefte om hun ervaringen met elkaar te delen, ervaart Borman. “Ze kunnen elkaar alleen lastiger vinden dan vrouwen. Op verzoek van een verloskundigenpraktijk verzorgde ik vorig jaar de CenteringPregnancy-bijeenkomst voor de partners. Dat was een mooie ervaring. Het trof me hoe snel de mannen met elkaar de diepte ingingen en hun emoties toonden. Ik legde kaarten met foto’s neer en vroeg de 14 deelnemers om er een uit te zoeken die wat vertelde over henzelf als vader. Vervolgens vertelde iedereen iets over zichzelf aan de hand van de kaart. Meteen kwamen de verhalen: over hun verwachtingen van het vaderschap, hun eigen vader, angsten en onzekerheden…”

We willen nog zo’n avond

 ‘We willen nog zo’n avond!’, reageerden de mannen na afloop. Borman: “Het probleem is alleen altijd weer: hoe krijg je het gefinancierd? Zorgverzekeraars vergoeden allerlei zwangerschapscursussen; ook die waar je inhoudelijk vraagtekens bij kunt zetten. Maar voor zorg voor vaders en vaderschapscursussen bestaat geen vergoeding. Terwijl betrokken vaders zo belangrijk zijn voor een goede start voor moeder & kind. Wist je bijvoorbeeld dat zeventig procent van de moeders eerder met de borstvoeding stopt dan ze zich had voorgenomen, door de houding van haar partner? Daarom maakte ik een eBook Borstvoeding voor vaders.”

Langs de moedermeetlat

Volgens Borman worden vaders steeds langs de moedermeetlat gelegd. “Zeggen we ‘ouderschap’ dan bedoelen we ‘moederschap’. Zo is het gouden uur na de geboorte, zo belangrijk voor de hechting, in de praktijk alleen voor de moeder. We zouden na de eerste borstvoeding nog best even kunnen wachten voor we de baby aankleden. Zodat de vader zijn kind ook nog even tegen zijn borst kan leggen. Bijna alle vaders die ik spreek, voelen zich pas echt vader worden als ze de baby voor het eerst vasthouden. En zij gaan door het aanraken en verzorgen van de baby óók zorghormonen aanmaken.”  

Bron: Pharos.nl/vaderschap

 

…en de vader?

Het is belangrijk dat moeders goede ondersteuning krijgen voor, tijdens en na de geboorte van hun kind. Zeker als hun situatie kwetsbaar is… En de vader?Bekijk de website over vaderschap van Pharos

Bericht delen: