Project Eritrese zwangeren: Informatiesheet voor verwijzers 

Elke maand start er weer een nieuwe groep voor Eritrese zwangeren. De vrouwen mogen kosteloos meedoen en iedereen is welkom. Ook de aanmelding is heel simpel en kan door iedereen gedaan worden. In onze informatiesheet vind je alle informatie die je nodig hebt. Deel hem met je collega’s of op je afdeling.  

Naast informatie over het hoe en waarom van dit online aanbod, gaat deze sheet ook in op wat je als verwijzer voor een zwangere Eritrese vrouw kunt betekenen. Onderstaande tips komen aan bod. 

Wat kun je als verwijzer betekenen voor een Eritrese zwangere?

 • Check of ze al een verloskundige heeft gevonden in haar woonplaats en help haar hiermee: Veel nieuwkomers weten nog niet hoe de geboortezorg in Nederland werkt. Ze melden zich vaak pas in een laat stadium van de zwangerschap bij een verloskundige, terwijl je dit beter kunt doen zodra je weet dat je zwanger bent.
 • Zanzu.nl kan je helpen om deze uitleg te geven mits de vrouw Tigrinya kan lezen. Deze website van Rutgers biedt begrijpelijke informatie over lichaam, gezondheid, zwangerschap, geboorte, seksualiteit , anticonceptie en relaties in zestien talen, en ook in Tigrinya. De informatie wordt ook verbeeld.
 • Stichting Babyspullen zamelt gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van voor (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. Het gaat hierbij o.a. om kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed.
 • Help haar om zich aan te melden voor kraamzorg: Zorg voor moeder en kind in het kraambed is heel belangrijk, zéker voor jonge moeders die er erg alleen voor staan. Nieuwkomers maken helaas echter minder gebruik van kraamzorg. Uit onwetendheid en onbegrip, maar ook doordat de eigen bijdrage een drempel vormt.

Samenwerking met de eigen verloskundige 

Ook gaat deze sheet in op de samenwerking met de eigen verloskundige, die medisch verantwoordelijk is voor de zwangere en de medische controles uitvoert. De online groepen vormen een extra ondersteuning en zijn aanvullend op de zorg van de eigen verloskundige. Goede onderlinge samenwerking versterkt de zorg en het team zet zich daar dus graag voor in. 

 • Twee terugkoppelingen via de e-mail 

Als de zwangere hiermee instemt, geeft verloskundige Anne Bedaux na de vierde en negende bijeenkomst (dit is de laatste bijeenkomst voor de baby’s worden geboren) een terugkoppeling via de e-mail aan de eigen verloskundige. 

 • Contact bij verloskundige problemen

Neemt het team een verloskundig probleem waar, dan adviseren zij de zwangere om hierover contact op te nemen met de eigen verloskundige. Soms nemen ze zelf contact op, als de zwangere hiervoor toestemming geeft. 

 • Faciliteren actieve participatie van de zwangere bij medische controles

De eigen verloskundige voert de medische controles uit. Door zwangeren actief te betrekken bij het uitvoeren van medische handelingen ontwikkelen ze vaardigheden om voor zichzelf (en de baby) te kunnen zorgen en hun gezondheid te monitoren. Het projectteam werkt daarom aan een praktisch format, waarmee dit op eenvoudige wijze gestimuleerd kan worden. Hun doel is om dit format en de uitkomsten van de medische controles dan ook in de groepen te bespreken. Zodra dit format er is, vermelden ze dit in de update van de informatiesheet. Je kunt het project ook volgen via LinkedIn en zo op de hoogte blijven. 

 • Extra ondersteuning van zowel de zwangere als de zorgprofessional

Amy Welde Selase (de Eritrese cobegeleider) is voor de vrouwen in onze groepen het eerste aanspreekpunt. Ook als zij buiten de bijeenkomst vragen hebben, kunnen ze altijd contact opnemen met Amy. Loopt de eigen verloskundige ergens tegenaan bij de zorg aan deze vrouw, wat ze haar niet goed duidelijk kan maken? Dan kan zij of hij het projectteam hierover mailen, zodat zij dit thema eventueel in de groep kunnen bespreken (zie hiernaast de onderwerpen die sowieso aan bod komen).

Schakel bij zorg aan Eritrese zwangeren laagdrempelig een tolk in 

Om miscommunicatie te voorkomen, doe je er als zorgprofessional goed aan om bij Eritrese zwangeren en jonge moeders laagdrempelig een tolk in te schakelen: zowel tijdens intakes en controles als tijdens de bevalling en in het kraambed. Kijk op www.zoschakeltueentolkin.nl/tolk-voor-geboortezorg

   

De vrouwen komen in totaal tien keer bijeen en praten met elkaar -in eigen taal- over thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte die voor hen relevant zijn.

Deze onderwerpen komen tijdens de online sessies aan bod

 • Zoomuitleg
 • Praktische regelzaken: kraamzorg, erkenning, kraampakket, babyspullen
 • Kinkhoestvaccinatie
 • Covid-19
 • Gezonde leefstijl
 • Wanneer bel je met spoed de verloskundige? (spoed-belinstructies)
 • Zwangerschapsklachten
 • Seksualiteit en anticonceptie
 • Huiselijk geweld
 • De bevalling (en welke opties je hebt)
 • De medische bevalling
 • Mentale gezondheid
 • Borstvoeding
 • Moederschap 
 • Besnijdenis
 • Verwijderen van de huig
 • Wat is jeugdgezondheidszorg
 • Het kraambed
 • Veiligheid pasgeborene

Download het informatiesheet voor verwijzers  (pdf)

Meer informatie op de pagina Project Eritrese Zwangeren

Bericht delen: