Onze trainingen gaan weer van start!

Eindelijk kunnen we weer nieuwe professionals trainen in het werken volgens de Centering-methodiek. Vanaf half mei bieden we tweedaagse trainingen aan op ruime locaties in Alphen aan de Rijn, Zwolle en Noord-Limburg. Doe jij mee? 

Er is steeds meer belangstelling in het land voor groepsgewijze verloskundige zorg en groepsgewijze jeugdgezondheidszorg. De mate waarin CenteringZorg in de eerste 1000 dagen wordt aangeboden, is een indicator van het Actieprogramma Kansrijke Start, al is dit aanbod de afgelopen corona-periode natuurlijk niet toegenomen. Wij zijn daarom enorm blij dat we nu eindelijk weer trainingen en intervisies kunnen aanbieden. En dat de Centering-groepen in het land ook weer ‘offline’ kunnen worden aangeboden. Beide uiteraard met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen.    

Starten met CenteringZorg 

Wil jouw praktijk of consultatiebureau starten met CenteringZorg? Om deze groepen te begeleiden, volg je een tweedaagse training. In deze training leer je de achtergrond en inhoud van het Centering-model kennen. Er is aandacht voor implementatie en het werven van deelnemers, en volop gelegenheid om praktijkoefeningen te doen.

“Je leert meteen hoe het werkt én je ervaart hoe het is”

Rosa Brugman, verloskundige van Ella Verloskundigen uit Den Haag, volgde in december 2019 de training: “Je gaat heel praktisch aan de slag, met de werkvormen die je ook gebruikt bij het werken met Centering-groepen. Je leert dus meteen hoe het werkt én je ervaart hoe het is. Onze trainingsgroep bestond uit verloskundigen, kraamverzorgenden en mensen van het consultatiebureau. Dat was heel boeiend. Ik kwam heel enthousiast van deze training vandaan, met veel nieuwe ideeën.” 

Vrijwel alles online 

“Ik heb maar één gewone bijeenkomst kunnen doen. Daarna was alles online. Ons team is actief in de achterstandswijken van Den Haag. We merken dat we hiermee precies de mensen bereiken, die we willen bereiken. In de Centering-groep hebben we meer tijd om alle informatie goed over te brengen. We plukken daar later in de zorg de vruchten van. De vrouwen zeggen zelf ook, dat ze het heel leuk vinden en er veel uit halen. Zelfs online merk je dat ze veel aan elkaar hebben. ‘Kun jij op je werk wel af en toe een pauze nemen?’, vragen ze iemand bijvoorbeeld. Dat komt meer over dan het advies van een professional.” 

Vanaf half mei gaan er nieuwe trainingen van start. Meld je hier meteen aan! 

Groepsgewijze zorg op basis van het Centering-model leidt bij zwangeren en jonge gezinnen tot meer reflectie, bewustwording, empowerment, veerkracht en sociale support. Uit zowel nationaal als internationaal onderzoek blijkt het positieve effect van deze zorg op de gezondheid van moeder en kind, vooral bij vrouwen met een lage sociaaleconomische status. De economische evaluatie (TNO, 2021) laat zien, dat CenteringZorg leidt tot beter gezondheidsgedrag waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard.

Bericht delen: