Wij wensen iedereen een fris nieuw 2021

Wij namen een verfrissende nieuwjaarsduik en starten het jaar met een nieuwe website. We stappen over op de nieuwe naam en url: CenteringZorg.nl. We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Onze missie is om het Centering-model binnen de Nederlandse gezondheidszorg op de kaart te zetten: een aanpak die deelnemers daadwerkelijk de regie geeft en leidt tot betere gezondheiduitkomsten. We gebruiken daarom voortaan gewoon Nederlandse benamingen zoals CenteringZorg, CenteringZwangerschap, CenteringOuderschap etc.

Het Centering-model werd ontwikkeld in de Verenigde Staten om de verloskundige zorg aan kwetsbare zwangeren te verbeteren. En dat doet het! (Zie resultaten en onderzoek) Naast zo’n 100 verloskundigenpraktijken zijn in Nederland ook steeds meer consultatiebureaus ermee aan de slag. Daarmee ontstaat een doorgaande lijn van zorg in de eerste belangrijke 1000 levensdagen van een kind. Wij streven ernaar dat die ontwikkeling zich in alle regio’s doorzet, in overeenstemming met het Actieprogramma Kansrijke Start.

Maar niet alleen (aanstaande) jonge ouders, verloskundigen en jeugdgezondheidszorg-professionals worden blij van CenteringZorg. Andere doelgroepen zijn net zo goed gebaat bij deze meer eigentijdse manier van zorg verlenen, die leidt tot empowerment, sociale steun, gezondheidsvaardigheden en meer tevredenheid over de zorg. In Meppel is het Spectrum Medisch Centrum dan ook gestart met het verlenen van diabeteszorg op basis van het Centering-model. Ook zijn er plannen om CenteringZorg te ontwikkelen voor mensen met MS. Deze ontwikkeling juichen wij toe en zullen we de komende jaren van harte ondersteunen. We dragen actief bij aan innovatie en onderzoek van TNO en andere onderzoeksinstellingen.

Marlies Rijnders initiator Centering in Nederland

Lees de blog van Marlies Rijnders die CenteringZorg naar Nederland haalde.

foto: Sannaz Photography

 

Bericht delen: