Groepszorg aan zwangeren in lage-inkomenslanden

TNO gaat de prenatale zorg in lage-inkomenslanden verbeteren, op een simpele en goedkope manier. Met groepsgewijze educatie en support en met simpele diagnostische hulpmiddelen om risicozwangerschappen vroeg in beeld te krijgen.

Groupcare, hoe werkt dat?

TNO implementeert groepszorg volgens de Centering-principes voor zwangeren en jonge ouders in onder meer Ghana, Zuid-Afrika, Suriname en Kosovo. Het doel is minder moeder- en babysterfte, en verbetering van gezondheid en welzijn van jonge moeders en baby’s. In België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland wordt groepszorg geïntroduceerd voor (aanstaande) moeders uit kwetsbare bevolkingsgroepen.

Bewezen effecten van groepszorg

Bij groepszorg volgens de Centering-principes krijgen zwangeren, behalve de individuele medische controles, begeleiding in groepen van acht tot twaalf vrouwen. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek, delen hun ervaringen, leren van elkaar en zijn elkaar tot steun.
Dit leidt tot:

  • Minder vroeggeboorten
  • Minder baby’s met een laag geboortegewicht
  • Hogere scores op het gebied van geestelijke gezondheid
  • Meer en langer borstvoeding
  • Meer tevredenheid met de zorg

Bericht delen: