‘Centering heeft ook online meerwaarde’

Door de lockdown konden Centering groepen niet meer bij elkaar komen. Er waren veel groepen die online door gingen. Verloskundigen en deelnemers delen in een artikel in het nieuwe Tijdschrift voor De Verloskundige hun ervaringen.

‘Centering heeft ook online meerwaarde’

Lees het artikel Binding door een beeldscherm – Centering Pregnancy in tijden van corona in Tijdschrift voor De Verloskundige (nummer 1, september 2020)

“Onze zwangeren vroegen erom”, vertelt Anne van den Bosch van verloskundig Centrum Sneek in Tijdschrift voor De Verloskundige. Ook Gretha Visser vertelt dat er bij het Universitair Verloskundig Centrum Utrecht vraag naar was. Lieneke Noordhoek van vroedvrouwenpraktijk Arnhemse Meisjes: “Na de lockdown annuleerden wij de groepen, die nog in een vroeg stadium waren. Maar beide groepen wilden digitaal doorgaan.” “Er was gewoon behoefte aan contact en info”, verklaart Esther Wery, praktijkassistente Verloskundigen Viandenstraat Amersfoort.

Online versus live groepsdynamiek

“Ik vind  live Centering nog steeds het beste werken, maar online kunnen we zeker ook het groepsgevoel bewerkstelligen”, zegt Noordhoek. Liesbeth van Stijn, verloskundige uit Nijmegen: “Het kost iets meer moeite om degene die van nature niet veel praat, te laten praten en degene die veel praat, af en toe te laten luisteren.” Van den Bosch: “Live is het wat gemakkelijker om iemand te betrekken die zich wat afzijdig houdt. Aan de andere kant lijkt het soms ook alsof men zich achter het toetsenbord nog iets vrijer voelt om te praten.”
Er werden ook nieuwe groepen online gestart. Om de groepsbinding te laten ontstaan, werd ervoor gezorgd dat er een groepsapp kwam.

Toekomstige mogelijkheden

Iedereen is blij om weer gewone bijeenkomsten te kunnen doen. Toch zien sommigen ook toekomstmogelijkheden voor online. Van Stijn: “Dit idee is bij ons al geopperd. Met name omdat je zo misschien ook zwangeren bereikt die anders niet meedoen wegens tijdgebrek. Ook voor onszelf is het, bijvoorbeeld in de avonduren, online makkelijker te realiseren.”

Online kost meer tijd, vindt Noordhoek, “want normaal heb je binnen die twee uur ook nog de controles gedaan.” Voor de deelnemers is dat geen belemmering: “Zij voelen de meerwaarde van CP en vinden het niet erg om voor de controles los op afspraak te komen.” “Ja, het kost online meer tijd”, vindt ook Paulien den Hartigh van Verloskundigenpraktijk Westerkade. “Maar het levert ook veel op. Zwangeren die CP doen, staan sterker, ook bij de bevalling.”

Gratis online workshop

Wil je ervaren hoe de centering-methode online werkt? Stuur een mailtje naar info@centeringhealthcare.nl zodat wij contact met je op kunnen nemen en je kunnen uitnodigen voor een gratis online workshop!

foto op homepage van dit bericht: © oudersopkomst.nl

Bericht delen: