Centering met 1,5 meter afstand, hoe doe je dat?

Deze vraag stelden Centering-facilitators ons in de afgelopen periode regelmatig. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, wil men op veel plaatsen zo snel mogelijk weer van start. Daarom togen wij als team van CenteringHealthcare naar Alphen a/d Rijn. Op deze nieuwe trainingslocatie wilden we zelf uitzoeken wat er allemaal bij fysieke bijeenkomsten met centeringgroepen komt kijken. Aan welke eisen moet de groepsruimte voldoen? Hoe kunnen we werkvormen aanpassen, zodat ze voldoen aan de regels? En: hoe houden we het interactief? We willen dat de groepen gevarieerd en levendig zijn, dus het zou jammer zijn als de deelnemers vanwege corona vooral op hun stoel moeten blijven zitten.

Brainstorm sessies

Om antwoorden te vinden op deze vraag organiseerden wij ook 2 online-brainstormsessies met 24 centering-aanbieders. De uitkomsten hiervan zijn nog niet volledig verwerkt. Toch willen we je alvast handvatten bieden om de bijeenkomsten weer op te starten. Een uitgebreide Q&A hierover volgt zo snel mogelijk en wordt gepubliceerd in de werkgroep CenteringHealthcare op Kennisnet Geboortezorg.

Algemene praktische tips

 • Zorg dat de ruimte groot genoeg is om aan de afstandsnorm van 1,5 meter te kunnen voldoen (check handig hulpmiddel)
 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Zorg dat deelnemers handen kunnen wassen en dat er papieren handdoekjes zijn
 • Zorg voor voldoende flesjes handgel
 • Beperk de groepsgrootte tot 8 deelnemers
 • Voor kosteneffectiviteit kun je voor 1 begeleider kiezen (zorg bij controversiële onderwerpen zoals huiselijk geweld dan wel voor een 2de begeleider. Denk eraan dat je ook in je eentje blijft faciliteren!
 • Geef een looproute aan op de vloer en houd rekening met de plek waar het uitwendig onderzoek plaatsvindt
 • Plak stippen op de grond die 1,5 meter afstand aanduiden. Er zijn leuke Centering-vloerstickers verkrijgbaar in onze webshop!
 • Als deelnemers bijv. naamkaartje moeten maken, zorg dan dat materialen goed verspreid liggen
 • Wanneer materialen 24 uur niet gebruikt worden, dan is er geen risico meer dat het virus via een ‘hard oppervlak’ verspreid wordt. Heb je de materialen eerder weer nodig? Dan zul je ze moeten desinfecteren.
 • In plaats van kaarten op de grond te leggen, kun je deze met wasknijpers aan een lijn hangen.

Centering-specifieke tips en een protocol volgen z.s.m. in de werkgroep CenteringHealthcare op Kennisnet Geboortezorg.

Blijf vooral ook je gezonde verstand én je creativiteit gebruiken. Denk dus steeds: is wat ik nu wil doen coronaproof? En zo nee, wat heb ik voor alternatief?

Bericht delen: