‘Wij helpen elkaar vooruit’

Ze hadden elkaar voor de coronatijd nog maar twee keer gezien. Toch besloten de deelnemers van een Centering Pregnancy-groep van Verloskundigenpraktijk Westerkade spoedig om hun bijeenkomsten online door te zetten. In hun eigen whatsappgroep delen ze hun ervaringen.

Bertien: “De meesten van ons zijn voor het eerst zwanger en alles is dus nieuw. Via de appgroep besloten we om via Zoom toch in contact te blijven en belangrijke onderwerpen te bespreken. We vroegen onze verloskundige Paulien om aan te sluiten. Zo hebben we al een paar leuke en nuttige bijeenkomsten gehad. Wat mij betreft juist nu erg fijn in deze spannende tijd, waarin ook niet alle reguliere consulten doorgingen.”

“De laatste bijeenkomst was met onze partners erbij. Die hebben sindsdien nu ook hun eigen appgroep!”

Kim: “Natuurlijk waren we het allerliefst gewoon bij elkaar gekomen, maar uiteindelijk heeft deze manier van communiceren ook wel wat. We hadden nog maar een paar bijeenkomsten samen gehad en waren dus nog wat aan het aftasten.”

Janneke: “Per bijeenkomst bespreken we onderwerpen die we van tevoren afstemmen. Ook laten we elke keer onze buiken aan elkaar zien en vertellen we kort hoe het gaat. Ik vind het zelf een goed alternatief. Het is erg leuk om op deze manier contact te houden met de andere zwangeren.”

Afke: “Ik was heel blij met het initiatief om de groep wat meer (online) leven in te blazen. Het is fijn om met elkaar te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Daarbij vind ik dat de zoommeetings echt toegevoegde waarde hebben.”

“Ik had nog maar één bijeenkomst bijgewoond en had dus alle dames nog maar één keer gezien… Ondanks dat we ons nu online moeten behelpen, heb ik de dames toch beter leren kennen. Daardoor voel ik me vrijer om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen of contact te leggen.”

Eveline: “Ik zou het echt jammer hebben gevonden als dit contact zou zijn weg gevallen, want nu kun je met kleine vragen of dingen die je meemaakt terecht in deze groep, waardoor je er niet mee blijft rondlopen.”

“De zoom-bijeenkomsten geven gelegenheid om nog meer onderwerpen en vragen te bespreken met beeld en geluid. Het is leuk om elkaar dan ook even ‘live’ op beeld te zien en de buiken te zien groeien. Daarnaast creëert het ook nog meer bonding, want eigenlijk hadden we nog maar twee bijeenkomsten samen gehad.”

Zwangerschap & corona, maar ook corona & werk waren belangrijke thema’s

Eveline: “We richten de bijeenkomsten in naar de onderwerpen, thema’s en vragen die we hebben. Hierdoor voegt het voor mij, en ik denk voor ons allen, echt wat toe.”

Afke: “Ik werk in het basisonderwijs en voelde me er niet helemaal prettig bij om bij 28 weken zwangerschap weer voor de klas te staan. Dit hebben we in een zoommeeting uitgebreid besproken. Via de groepschat kreeg ik slimme tips met betrekking tot onlineinformatie hierover.”

Bertien: “Dit heeft mij ook enorm geholpen. Ik werk als ergotherapeut in een revalidatiecentrum waar een grote uitbraak was.”

Anna: “Mij stimuleerde het ook om nog eens goed na te denken over hoe ik het met verlof straks ga doen. En ook: Hoe ga ik mij veiliger voelen met reizen naar mijn werk in het OV? Wat is belangrijk hierin voor mij?”

Ervaringen uitwisselen en beleving van je zwangerschap

Anna: “De groep geeft mij dat nu meer dan andere vriendinnen, omdat je elkaar zo weinig kan zien. En ik vind het mooi dat binnen de groep tijd en ruimte is om eigen thema’s te bespreken en elkaar te steunen, bijvoorbeeld rond hoe om te gaan met risico’s van corona of minder energie hebben.

Kim: “Voor mij is de toegevoegde waarde vooral het even stilstaan bij je zwangerschap. Er echt even mee bezig zijn. En er worden soms onderwerpen aangesneden, waar ik nog niet eerder over gehoord had en misschien ook niets mee gedaan zou hebben. Zoals de 22-weken prik.”

Janneke: “Of kleine praktische dingen, zoals: wat helpt tegen brandend maagzuur. Maar ook werkdingen, even een ‘peptalkje’ en gewoon leuk om allemaal in deze fase te zitten.”

Anna: “Ik ben benieuwd of we nu we naar ons verlof gaan ook dingen samen gaan doen. Zwemmen, koffie, dat soort dingen.” (Hierop volgen positieve reacties.)

Zagen jullie een Centering Pregnancy-groep gelijk zitten?

Kim: “Nee, zeker aan het begin van de zwangerschap was ik bang zo’n moeder te worden die het alleen nog maar over haar ‘aanstaande’ kind kon hebben. Het leek me een tuttebellen groepje. Het grappige is, dat ik juist door mijn vriend werd aangemoedigd om mee te doen. En daar ben ik hem nu dankbaar voor.”

Waarom pakte dit toch anders uit dan verwacht? “Er zaten leuke vrouwen in de groep. Er werden grappen gemaakt. En ik merkte dat meer vrouwen erin stonden zoals ik. En… heel eerlijk… ben ik nu mijn zwangerschapsverlof is begonnen ook wel veel meer die aanstaande moeder die bezig is met de komst van de kleine. Maar nu snap ik dat dat juist goed is.”

Karlijn (reageert op Kim die het eerst niet zo zag zitten): “Haha, same here. Het leek me een beetje zweverig en ik voel me vaak niet helemaal op m’n gemak in groepen. Maar ik had op dat moment nog geen zwangere vriendinnen, dus leek me wel een goede manier om andere zwangere vrouwen te leren kennen en zwangerschapsdingen met elkaar te bespreken en mijn vriend heeft me toen heel erg aangemoedigd. Zoom heeft het voor mij wel makkelijker gemaakt dat we ook ‘s avonds konden afspreken lekker vanuit huis. En zeker met wegvallende controles bij verloskundige was het wel leuk om elkaar nog te zien en te spreken.”

Eva heeft bij haar vorige zwangerschap ook al verloskundige zorg in een groep gehad. “Ik heb nog steeds een hechte band met de moeders uit de vorige groep. Wij hebben nog bijna wekelijks speeldates met onze kinderen, waarbij wij als ouders ons verhaal kwijt kunnen. Ontzettend waardevol, dus na onze verhuizing heb ik dit keer de verloskundige uitgezocht op CP-programma.”

“Mijn ervaring van de vorige keer, en nu ook al in deze groep, is dat het samen door dezelfde fases gaan zorgt voor een bijzondere band, waarbij er juist veel vrijheid is voor het uiten van je eigen verhalen en ervaringen. Ook omdat we verder niet ik elkaars kringen bewegen.”

Xandra: “Ik wist eigenlijk al dat ik CP wou doen voordat ik zwanger was, vanwege enthousiaste verhalen van vriendinnen. En omdat het me gewoon fijn leek om anderen te kennen die in dezelfde fase zwanger zijn… De eerste meeting vond ik wel suf, maar de tweede keer was leuker. De derde keer via zoom werkte verassend goed! Het was fijn, dat toen er nog weinig info was aan het begin van de quarantainetijd, dat er kennis werd gedeeld.”

 

Bericht delen: