‘Het kan veel interactiever dan je denkt!’

Inger Aalhuizen, docent verloskunde en Centering-trainer, helpt collega-verloskundigen graag op weg met online Centering. Dat geldt ook voor collega’s die niet Centering-geschoold zijn, die zwangeren online willen begeleiden.

“Dit zijn eenzame tijden voor zwangeren. De zorg is door corona meer op afstand, terwijl ze met extra vragen en onzekerheden zitten.” Inger is blij dat verloskundigen hun cliënten groepsgewijs online willen bijstaan. “In onze online workshop ervaren zij hoe ze dat kunnen doen op een echte Centering-manier.” Essentieel voor Centering is dat deelnemers actief ervaringen en tips uitwisselen rond thema’s die zij zelf belangrijk vinden. De trainers van Stichting Centering probeerden de diverse werkvormen daarom online uit en pasten ze waar nodig aan. “De verloskundigen die deelnemen aan onze workshop zijn heel enthousiast. Het verrast ze dat een online-bijeenkomst zo leuk, interactief en leerzaam kan zijn.”

Tip & Tricks

“Een betaald Zoom-account biedt veel leuke mogelijkheden voor begeleiding van een groep van pakweg negen tot maximaal vijftien zwangeren. (Wij hebben alle digitale middelen hierop getest.)” Zo kun je de groep opdelen in kleinere groepjes, die in een ‘break-out-room’ met elkaar verder praten over een stelling. “We laten ook het werken met Mentimer zien: een gratis online-toepassing. Hiermee kun je als groepsbegeleider een vraag voorleggen, die alle deelnemers anoniem beantwoorden. Bijvoorbeeld: wat vind jij het moeilijkste in deze tijd?” De resultaten komen op een mooie manier in beeld. “Nu de deelnemers de anonieme antwoorden zien, komt het gesprek makkelijk op gang.”

Live-verbinding geeft verbinding

Bij groepsgewijze zorg vinden deelnemers herkenning en bevestiging bij elkaar. Datzelfde gebeurt ook bij een online groep. “Noem een eigenschap die door corona extra opvalt, vroegen wij. ‘Kort lontje’, antwoordde iemand: vanuit huis werken met twee kleine kinderen viel haar niet mee. Als iemand zoiets durft te delen, durven anderen dat ook en volgt vanzelf een mooie uitwisseling. Een verloskundige had al een online bijeenkomst gehouden. Zij vertelde dat de deelnemers vroegen of de verbinding nog even kon blijven bestaan: ‘Wij willen nog even verder praten’.”

Inger Aalhuizen is docent verloskunde en werkt bijna 20 jaar als programmamanager Preventie & Innovatie bij de KNOV. Als bestuurslid van Centering zet zij zich in voor de uitrol van Centering-zorg in Nederland. “Centering leidt tot empowerment van zwangeren en andere kwetsbare doelgroepen. Deelnemers leren van elkaar en steunen elkaar, wat leidt tot gezondheidsvaardigheden waarvan ze lang profijt hebben. Precies wat we in deze geïndividualiseerde samenleving nodig hebben.”

 

Met de Handleiding Online Centering op Kennisnet Geboortezorg kun je als Centering-geschoolde verloskundige snel en eenvoudig aan de slag. Heb je nog geen Centering-ervaring, maar wil je jouw cliënten vanwege corona groepsgewijs online begeleiden? Hiervoor ontwikkelden we een handige presentatie met beknopte handleiding. Wil je nog wat tips & tricks leren voor je begint? Dan kun je de gratis online workshop volgen.

Bericht delen: