De ervaringen van een verloskundige

Verloskundigen en JGZ-professionals die met Centering werken, raken vaak bevlogen over het werken met groepen. We horen dan vaak twee dingen: “Het sluit aan bij de behoefte van ouders” en: “Het geeft meer werkplezier”.

Verloskundige Nathalie Manders uit Veghel draait sinds vorig jaar Centering-Pregnancy-groepen.

“Centering is ook voor mijzelf een verrijking”

Verloskundige Nathalie Manders uit Veghel: “Al jaren begeleid ik zwangeren een-op-een met veel liefde en plezier en draai ik de ‘gewone’ spreekuren. Centering vormt voor mij een zeer welkome afwisseling, maar het belangrijkste is dat ik zie dat het wérkt!”

“Na de tweedaagse training en drie intervisie-bijeenkomsten behaalde ik in het voorjaar van 2019 het CP-certificaat. Ik leerde zoveel van de groepen en groeide in mijn rol als groepsbegeleider. Ik kan het proces nu makkelijker loslaten en ben veel minder gespannen. Iedere groep brengt me iets nieuws.”

Er ontstaat een bijzondere band

“Het is mooi om te zien dat vrouwen, hoe verschillend soms ook, elkaar vinden, steunen en opvangen. Er ontstaat werkelijk een bijzondere band tussen vrouwen; een krachtiger vorm van begeleiding is er niet.

“Daarnaast is ook je rol als verloskundige binnen de groep een bijzondere. Je leert de vrouwen van de groep veel beter kennen en krijgt een andere band met ze dan met de individuele zwangeren. Dat is op zichzelf al bijzonder om mee te maken, maar je kunt ze daardoor ook beter begeleiden. Je ként ze en hebt minder woorden of zorg nodig om elkaar te begrijpen. Dat scheelt je uiteindelijk zelfs tijd.”

De essentiële elementen van Centering

Steeds meer verloskundigen en JGZ organisaties die Centering-zorg bieden zijn enthousiast over Centering. Maar soms horen wij ook wel eens een negatief geluid en wil men er juist mee stoppen. Meestal blijkt dan dat Centering niet goed wordt uitgevoerd, waardoor ervaringen en resultaten teleurstellen. Het is daarom belangrijk om de essentiële elementen nog eens te herhalen en de eigen werkwijze hieraan te spiegelen.

Wil je meer praktijkervaringen met CenteringParenting lezen? Lees dan onze uitgave over groepsgewijze jeugdgezondheidszorg in de praktijk.

 

Bericht delen: