Q&A over CenteringParenting

Sinds vijf jaar wordt op diverse plekken in Nederland groepsgewijze jeugdgezondheidszorg aangeboden aan ouders. Sinds 2014 zijn er 180 JGZ-professionals getraind. Lees in dit bericht de antwoorden op vragen die JGZ-professionals ons vaak stellen.

Veel gestelde vragen over CenteringParenting

Wie begeleiden de groepen?

Iedere bijeenkomst wordt begeleid door twee professionals: een jeugdarts of jeugdverpleegkundige, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek en het inschatten van risico’s. Daarnaast een jeugdverpleegkundige of assistent, die het wegen en meten aanleert en begeleidt. Dit kan ook iemand uit het wijkteam of sociaal domein zijn. Samen treden zij op als begeleider en co-begeleider. Bij 3, 6 en 11 maanden kan een arts aansluiten. Deze hoeft niet de hele sessie aanwezig te zijn.

Hoe groot zijn de groepen?

De ideale groepsgrootte is zes tot maximaal acht kinderen en hun ouder(s). Om extra onrust te voorkomen, is het beter als er geen oudere kinderen bij zijn.

Uit hoeveel bijeenkomsten bestaat Centering Parenting (CPa)?

De intake en eerste bijeenkomst zijn vaak individueel. Daarna zijn er meestal bijeenkomsten bij 2, 3, 4, 6, 8 en 11 maanden. Samen met de ouders bepaal je als organisatie zelf op welke momenten de groepen plaatsvinden.

Zijn deze groepen ook geschikt voor vaders?

Jazeker! Samen met de ouders besluit je wie wanneer aanwezig is. Dit kan zowel de vader als de moeder zijn of beiden.

Hoe gaat het met het invoeren van kinddossiers?

Het kinddossier wordt net als gewoonlijk tijdens het medische onderzoek ingevuld. Als zich tijdens de bijeenkomst bijzonderheden voordoen, kan dit eventueel worden toegevoegd.

Welke organisaties bieden Centering Parenting aan?

Deze organisaties bieden Centering Parenting (geheel of gedeeltelijk) aan:
* GGD Amsterdam, regio Noord
* GGD Drenthe, regio Hoogeveen
* GGD Fryslan, regio Sneek
* GGD Groningen, in Groningen Stad en Pekela
* GGD Hart voor Brabant, regio Oss
* GGD Zeeland, regio Vlissingen
* SAG Gezondheidszorg Amsterdam
* Icare Jeugdgezondheidszorg, CJG Harderwijk

Download de volledige Q&A (pdf) over CenteringParenting

Wil je meer praktijkervaringen met CenteringParenting lezen? Lees dan onze uitgave over groepsgewijze jeugdgezondheidszorg in de praktijk.

Bericht delen: