“Ik kijk naar deze bijeenkomsten uit”

Dit zegt Mariëlle (moeder van Robbie van zes maanden) voor aanvang van haar vierde Centering Parenting-bijeenkomst, aangeboden vanuit GGD Groningen in Groningen stad.

“Met vrienden die nog geen kind hebben, kan ik niet veel over Robbie praten. Mensen komen soms ook snel met oordelen of adviezen… Maar de moeders hier zijn met dezelfde dingen bezig als ik. We hebben vergelijkbare vragen. Het is daarom fijn om met elkaar te praten. Je steekt daar veel van op.”

Aansluiten bij de moeders

Door de vijf baby’s samen te bekijken, wordt duidelijk dat elke baby weer anders is. Al gaan ze in veel opzichten gelijk op en blaken ze van gezondheid. “Jij kent je kindje het beste en volgt hem in zijn ontwikkeling”, concludeert een moeder. Jeugdverpleegkundige Wilma Helmantel kan daar mooi bij aansluiten. “Alle thema’s komen in deze groepen op een natuurlijke manier voorbij”, vertelt zij na afloop.

Bevestiging en steun

“Schrijf op het briefje wat jij lastig vindt, reacties uit je omgeving waar je mee worstelt.” Door een anonieme oefening worden moeilijke dingen bespreekbaar. De moeders vertellen dat ze zich vaak door hun omgeving bekritiseerd voelen. Eén vrouw huilt als zij vertelt over de situatie met haar schoonmoeder. De vrouwen reageren vol begrip op elkaar. Ze wisselen ervaringen en adviezen uit. Baby Robbie vindt het allemaal prima: hij zit rechtop bij zijn moeder op schoot te slapen.
Jeugdarts Yildau Veenstra: “De moeders vertellen in deze groep zoveel meer dan in een individueel consult. Deze groepen hebben meerwaarde.”

Wil je meer praktijkervaringen met Centering Parenting lezen? Lees dan deze speciale uitgave over groepsgewijze jeugdgezondheidszorg in de praktijk.

Bericht delen: