Vaders meer betrekken bij zorg en opvoeding

vader met baby

Vaders nemen nog weinig ouderschapsverlof op en passen hun werkschema vaak niet aan na de geboorte van een kind. Om dit te veranderen is een cultuuromslag nodig. Ook moeten overheidsorganisaties en werkgevers het veel makkelijker maken voor vaders om ouderschapsverlof op te nemen. En zorg- en onderwijsinstellingen dienen vaders vroegtijdig te betrekken bij de zorg en opvoeding. Dit blijkt uit het rapport ‘The State of Dutch Fathers. Vaderschap in Nederland: van willen naar doen’ van Rutgers (Kenniscentrum seksualiteit), dat onlangs is aangeboden aan minister Koolmees.

Hoe betrokkenheid van vaders gestimuleerd kan worden en wat effectieve manieren zijn om betrokken vaderschap te bevorderen wordt verder onderzocht door o.a. TNO. Zij doet onderzoek naar de combinatie van arbeid en zorg door werknemers en naar de partnermodule binnen CenteringPregnancy. Uiteraard zijn wij nieuwsgierig naar de uitkomsten van dit onderzoek.

Lees het complete artikel Vaderschap in Nederland, van willen naar doen op de website van TNO.

Photo by Mikael Stenberg on Unsplash

Als zorgverlener vaders meer betrekken bij de zwangerschap?
Volg de eendaagse Partnermodule-training op 28 november in De Bilt.

Bericht delen: